„Cel care a luat calea Bisericii este destinat să încerce să fie lumină“
La sfârşitul săptămânii trecute, Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Veniamin Costachi“ de la Mănăstirea Neamţ a primit vizita Înalt Preasfinţitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, însoţit de arhim. Hrisostom Rădăşanu, consilier al Sectorului Învăţământ al Arhiepiscopiei Iaşilor. După oficierea Sfintei Liturghii în Biserica „Sfântul Ioan Iacob“, IPS Teofan a mers în fiecare clasă a seminarului, unde a discutat atât cu elevii, cât şi cu membrii corpului profesoral.
Vineri, 18 ianuarie 2013, la Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Veniamin Costachi“ de la Mănăstirea Neamţ a avut loc o întâlnire de suflet între IPS Mitropolit Teofan şi elevii, profesorii şi ostenitorii unităţii de învăţământ nemţene. Întâlnirea a debutat de la primele ore ale dimineţii, înainte de începerea cursurilor, cu oficierea Sfintei Liturghii arhiereşti la Biserica „Sfântul Ioan Iacob“ din curtea seminarului, la care au participat toţi cei 183 de elevi seminarişti înscrişi la forma de învăţământ zi. Din soborul slujitor au făcut parte şi arhim. Hrisostom Rădăşanu, consilier al Sectorului Învăţământ al Arhiepiscopiei Iaşilor, arhim. Benedict Sauciuc, stareţul Mănăstirii Neamţ, pr. Ioan Dogaru, protopop al Protopopiatului Târgu Neamţ, şi pr. Ioan Mihoc, directorul seminarului nemţean.
La finalul Sfintei Liturghii, pr. director Ioan Mihoc a adresat un cuvânt de bun venit Înalt Preasfinţitului Mitropolit Teofan: „Nu se poate exprima bucuria pe care o simţim noi astăzi, profesori, elevi şi ostenitori ai seminarului, pentru faptul că aţi rânduit în aşa fel încât una din zilele de peste an să devină moment de împreună-rugăciune şi de întâlnire. Acest lucru arată încă o dată cât de importantă este în programul Înalt Preasfinţiei Voastre pregătirea viitorilor slujitori ai altarelor şi viitorilor slujitori ai Bisericii, oriunde ar fi ei. Bucuria de astăzi este cu atât mai mare cu cât ne-am întâlnit şi ne-am rugat într-o zi în care sunt cinstiţi Sfinţii Atanasie şi Chiril, unii dintre cei mai mari teologi ai Bisericii noastre“.
În continuare, IPS Teofan a ţinut un cuvânt de învăţătură, în care a subliniat care este menirea elevului seminarist: „Am vrut să fiu astăzi prezent în mijlocul vostru, dorind să aşez la inima voastră un mesaj, anume acela de a-L ruga pe Dumnezeu să fiţi lumina lumii, după cuvântul Evangheliei ce s-a rostit. Sunt numeroase valuri, vânturi şi încercări care se luptă să stingă lumina lumii, dar cel care, dintr-o pricină sau alta, a luat calea Bisericii este destinat să încerce să fie lumină şi să nu se lase biruit de nimic. Pe de altă parte, am vrut să fiu cu voi astăzi în mod special la Dumnezeiasca Liturghie, fiindcă momentul Dumnezeieştii Liturghii este momentul prin excelenţă al întâlnirii noastre cu Dumnezeu şi al întâlnirii noastre între noi, după «gândul lui Hristos», cum spune Sfântul Apostol Pavel. Orice întâlnire este un schimb de daruri, iar în Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie, omul îi dă lui Dumnezeu nu doar pâinea şi vinul, ci şi viaţa proprie, iar Dumnezeu oferă în a această întâlnire Persoana proprie, adică Viaţa, Trupul şi Sângele Său. De aceea, orice drum veţi urma în viaţă şi în orice situaţie vă veţi afla, să vă arătaţi pe voi deschişi pentru a primi în viaţa voastră pe Dumnezeu nu doar în cuvântul Său, descoperit în Scripturi sau în scrierile Părinţilor, ci şi viaţa Sa, oferindu-i şi voi, în pofida propriilor slăbiciuni, propria existenţă“.
După Sfânta Liturghie, IPS Teofan a vizitat fiecare clasă a seminarului nemţean, unde a discutat preţ de câteva ore atât cu elevii, cât şi cu profesorii seminarului, îndemnându-i să continue rezultatele frumoase obţinute în fiecare an la olimpiadele şi concursurile şcolare. IPS Teofan a dăruit o iconiţă şi un calendar fiecărui elev şi profesor de la seminar.