În An Centenar, performanțe școlare la Seminarul Teologic „Veniamin Costachi” de la Mănăstirea Neamț
Vineri, 7 decembrie, a avut loc cea de-a VI-a ediție a galei dedicată învățământului nemțean de elită, numită sugestiv „Sărbătoarea Școlii Nemțene”.
Festivitatea a fost organizată de Inspectoratul Școlar Județean Neamț, având același partener de încredere ca și la edițiile precedente, Consiliul Județean Neamț. În cadrul evenimentului a participat, alături de mai multe notabilități ale județului, și consilierul educațional al Arhiepiscopiei Iașilor, părintele arhimandrit Hrisostom Rădășanu. În acest context, elevii olimpici nemțeni, dimpreună cu profesorii lor îndrumători, au fost evidențiați pentru rezultatele meritorii obținute la concursurile școlare naționale și internaționale.
Așezat sub lumina Anului Centenar, evenimentul a debutat cu Imnul de Stat al României, intonat de corul Gloria Dei al Seminarului Teologic „Veniamin Costachi” de la Mănăstirea Neamț. Același cor, alături de cel al Liceului de Arte „Victor Brauner” din Piatra Neamț, a prezentat mai multe momente artistice pe parcursul desfășurării frumoasei activități.
În cuvântul de bun venit rostit de gazdă, doamna Elena Laiu, inspector general al Inspectoratului Județean Școlar Neamț, a reiterat recunoștința datorată celor 500 de elevi din județ precum și profesorilor care i-au pregătit și îndrumat pentru performanțele obținute la diverse concursuri naționale și internaționale. Au urmat alte câteva scurte alocuțiuni ale invitaților dintre care menționăm: domnul Viorel Stan, deputat de Neamț, doamna Daniela Soroceanu prefectul județului Neamț, domnul Ioan Asaftei, vicepreședintele Consiliului Județean, domnul Dragoș Chitic, primarul urbei de la poalele Petricicăi.
Apoi, moderatorii momentului festiv, inspectorii de specialitate Elena Preda și Romeo Roman, au început să invite pe scenă elevii olimpici dimpreună cu profesorii îndrumători. A fost, cred, cel mai așteptat moment al sărbătorii, întâmpinat cu mult entuziasm, dar și cu ropote de aplauze. Pe scenă au urcat rând pe rând elevi și dascăli, primind diplome de excelență și premiile rânduite de organizatori. Elevii Seminarului Teologic „Veniamin Costachi” au fost poftiți pe podium de zece ori, datorită rezultatelor de excepție obținute în acest an la concursurile școlare naționale și chiar internaționale, fapt care a propulsat școala noastră pe locurile fruntașe din județ. Daruri și distincții au mai primit olimpicii seminarului nostru și din partea Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, înmânate în același cadru festiv de părintele consilier Hrisostom Rădășanu.
Întreaga asistență a trăit o emoție specială când organizatorii au înmânat premii, la categoria „Domnul Trandafir”, unui număr de 18 cadre didactice de la diferite școli din județ care, de-a lungul întregii lor cariere, s-au remarcat prin slujirea cu pasiune și dragoste a școlii. Printre dascălii premiați s-a aflat și părintele profesor Vasile Păvăleanu, cel care, de aproape 30 de ani, este titularul catedrei de Teologie Dogmatică la seminarul nostru.
Fiind recunoscători lui Dumnezeu, Părintele luminilor, de la care vine toată darea cea bună și tot darul desăvârșit (Iacov, 1, 17), pentru performanțele obținute de elevii seminariști în anul școlar 2017-2018, îi felicităm dimpreună cu profesorii ce le-au călăuzit pașii către performanță și le dorim aceeași râvnă și muncă tenace și în viitor.
Iată cele zece premii obținute: la Olimpiada Națională de Arte Vizuale, Arhitectură și Istoria Artelor, desfășurată între 3-6 aprilie 2018, în orașul Bistrița-Năsăud, Seminarul nemțean a fost reprezentat de elevul Pleșca Florin, îndrumat de profesorul Dan Țârdea, care a impresionat comisia națională de evaluare prin calitatea lucrărilor realizate la secţiunea „Conservare-restaurare bunuri culturale, Patrimoniu cultural - pictură de icoane”, obținând, în urma punctajului final, premiul al II-lea.
Performanţe remarcabile au acumulat elevii Seminarului de la Mănăstirea Neamț și la Olimpiada Națională de Limbi Clasice care, anul acesta, s-a desfășurat în luna aprilie, în municipiul Arad. La secțiunea „Limba greacă” au obținut următoarele rezultate: Dumitru Dalidis din clasa a XI-a, a obținut premiul I, iar Modest Chihaia din clasa a X-a și Carp Andrei din clasa a IX-a, secția Teologie Ortodoxă, au obținut mențiuni. Toți trei au fost pregătiți de părintele profesor Ilarion Argatu.
În perioada 19-21 aprilie 2018, în municipiul Baia Mare s-a desfăşurat Olimpiada de Religie pentru seminariile şi liceele teologice. Toți elevii participanți ai Seminarului „Veniamin Costachi” s-au întors cu premii și mențiuni, după cum urmează: Lămășanu Andrei, Premiul I, disciplina Istoria Bisericii Ortodoxe Române, îndrumător, arhim. profesor Mihail Daniliuc; Tartus Marian, mențiune la disciplina Studiul Noului Testament, îndrumător fiind preot profesor Viorel Laiu, care este și directorul instituției de învățământ; Ursache Casian, mențiune la disciplina Dogmatică, îndrumător, părintele profesor Vasile Păvăleanu; Bistriceanu Maria, mențiune la disciplina Studiul Vechiului Testament, îndrumător, părintele profesor Ilarion Argatu;
La Olimpiada națională de neogreacă, care a avut loc între 29-31 martie la București, elevul Lămășanu Andrei a obținut premiul al II-lea, și tot el, s-a clasat pe un loc fruntaș la Olimpiada Internațională a Elenismului, care anul acesta s-a desfășurat la București, unde a obținut medalia de bronz.
Legat de aceste rezultate, părintele Profesor Viorel Laiu, directorul cunoscutei instituții de învățământ teologic nemțean a declarat: „Dăm slavă lui Dumnezeu pentru toate aceste rezultate extraordinare și-i felicităm pe toți elevii olimpici ai școlii noastre care, îndrumați de profesorii lor, au aprofundat mai mult aceste discipline, performând la concursurile naționale și internaționale. Bucuria lor este și a întregii școli, și chiar a Bisericii, căci Hristos, Desăvârșitul Învățător, îi binecuvântează și-i îndrumă prin cuvântul Evangheliei Sale către Lumină și Adevăr. Spun bucurie gândindu-mă la afirmația lui Karl Barth: Un teolog nu poate face teologie decât în stare de bucurie. Însă, pentru aceasta trebuie și osteneală, perseverență și jertfă.
Acum, la ceas al roadelor bogate, felicităm încă o dată pe elevi, pe profesori, dar și părinții sârguincioșilor tineri care i-au născut, educat și susținut în a urma o școală teologică. Sperăm ca prin aceste rezultate deosebite să intensificăm și mai mult legătura între vorbirea despre Dumnezeu și vorbirea cu Dumnezeu”.