Cerc pastoral la Parohia „Nașterea Maicii Domnului” Șendreni
Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Teofan, marți, 12 noiembrie, Parohia „Nașterea Maicii Domnului” din satul Șendreni a găzduit întâlnirea preoților ce fac parte din cercul misionar-pastoral „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din cadrul Propopopiatului Iași I.
Preoții membri ai cercului misionar-pastoral au săvârșit împreună Taina Sfântului Maslu, înălțând rugăciuni pentru sănătatea trupească și sufletească a credincioșilor din parohie și cerând binecuvântare pentru cei care trec prin încercări.
După momentul liturgic, preoții și credincioșii s-au întâlnit în Casa socială „Sfânta Teodora de la Sihla” unde a avut loc prezentarea temei Cum mă pregătesc pentru primirea Sfintei Împărtășanii ,susținută de PC Părinte Gabriel Leonte, preot paroh al parohiei „Adormirea Maicii Domnului” Cotu Morii și director al Centrului de Formare Continuă al Arhiepiscopiei Iașilor.
După susținerea temei, părintele paroh Mădălin Gîlcă a susținut cateheza demonstrativă cu tema „Deasa împărtășire”. Clericul a subliniat importanța împărtășirii cât mai frecvente cu Trupul și Sângele Domnului din perspectiva tradiției și învățăturii ortodoxe. A explicat că Sfânta Împărtășanie este izvorul vieții duhovnicești, hrana sufletului și cel mai puternic mijloc de unire cu Hristos. Prin deasa împărtășire, credincioșii primesc puterea de a lupta cu păcatele, de a-și curăța inimile și de a se apropia mai mult de Dumnezeu. Departe de a fi un simplu obicei, primirea Sfintelor Taine ne întărește să păstrăm vie relația cu Hristos, întrucât El ne cheamă continuu la comuniune, așa cum a spus: „Cel ce mănâncă Trupul Meu și bea Sângele Meu rămâne întru Mine și Eu întru el” (Ioan 6, 56).
Cuvântul preotului Mădălin Gîlcă a fost primit cu interes de cei prezenți. Întâlnirea s-a încheiat cu un moment de recunoștință față de gazdele evenimentului și față de enoriașii și sponsorii care au suținut lucările la Casa Socială. Jerfa lor va face posibilă organizarea mai multor evenimente culturale și misionare în parohia „Nașterea Maicii Domnului” din satul Șendreni. (Leonard Hîngănescu, student anul I Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” Iași)