Cinci ierarhi și zeci de clerici au slujit la hramul istoric al Catedralei Mitropolitane din Iași

2 Februarie 2020 13:34 Flavius Popa Arhiepiscopia Iaşilor

Cel mai mare sfânt locaș din cetatea Iașilor și-a sărbătorit astăzi, 2 februarie 2020, hramul istoric - Praznicul Întâmpinării Domnului Iisus Hristos. Cu această ocazie, cinci arhierei ai Bisericii noastre, dimpreună cu zeci de preoți și diaconi, au săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie. Sute de credincioși din întreg cuprinsul Moldovei s-au rugat în catedrala ieșeană, care mai are două hramuri - Sfânta Cuvioasă Parascheva (14 octombrie) şi Sfântul Mare Mucenic Gheorghe (23 aprilie) - sărbătoarea vechii Catedrale Mitropolitane.

Prăznuirea sărbătorii Întâmpinării Domnului a început încă de sâmbătă seara, 1 februarie a.c., cu săvârșirea slujbei Privegherii de către IPS Teofan, alături de părinții ostenitori ai catedralei. Răspunsurile la strană au fost date de corurile „Chivotul” al Catedralei Mitropolitane și „Basileus” al Seminarului Teologic „Sfântul Vasile cel Mare” Iași. La finalul slujbei, PS Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud, a ținut un cuvânt de folos.

Duminica aceasta, sute de persoane și-au îndreptat pașii către mitropolie, participând la hramul istoric al sfântului locaș. Slujba Sfintei Liturghii oficiată în cinstea praznicului împărătesc a fost săvârșită de Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, înconjurat de un sobor de ierarhi, preoţi şi diaconi. Dimpreună cu Părintele Mitropolit au slujit Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, Preasfințitul Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud, Preasfințitul Părinte Calinic Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, și Preasfințitul Damaschin Dorneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților. Răspunsurile liturgice au fost date de Corurile „Sanctus” și „Chivotul” ale catedralei.

„Să-L primim și noi pe Hristos în brațele noastre”

După citirea Sfintei Evanghelii, cuvântul de învățătură a fost rostit de părintele profesor Ioan Sauca, directorul Institutului Ecumenic de la Bossey – Elveția, care a afirmat că fiecare trebuie să-l primească pe Dumnezeu în sufletul său: „Părintele Nicolae Steinhardt punea o întrebare: «Unde este Dumnezeu?» și răspunde prin cuvintele unui înțelept înduhovnicit: «Dumnezeu este acolo unde este lăsat să intre». Nu dă buzna, bate la ușă să primească naștere și în noi, să ne îmbrățișeze și pe noi, dar trebuie să-i deschidem ușa și să ascultăm chemarea Lui. Așa cum a făcut bătrânul Simeon, să-L primim și noi în brațele noastre, ca să putem spune și noi – poate nu la bătrânețe, chiar și la tinerețe – «Acum slobozeşte pe robul Tău, Stăpâne, după cuvântul Tău, în pace, că văzură ochii mei mântuirea Ta, pe care ai gătit-o înaintea feţei tuturor popoarelor»”.

La final, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei a adresat un cuvânt de recunoștință ierarhilor şi preoţilor care au slujit la hramul catedralei, evidențiind totodată faptul că Domnul se arată fiecăruia prin Sfânta Împărtășanie, prin rugăciune și jertfă: „Din cuvintele Sfântului Apostol Pavel, din cuvintele prezente în Dumnezeiasca Evanghelie și din cuvântul de învățătură al părintelui profesor, am pătruns - cât Dumnezeu ne-a ajutat - în taina acestei mari și sfinte sărbători. L-am văzut pe Domnul Hristos în brațele bătrânului Simeon, care n-a murit înainte de a-L vedea pe Domnul. Creștinul adevărat nu moare înainte de a-L întâlni în această viață de Dumnezeu. Oare noi, cei de față și cei asemenea nouă, vom pleca din această lume înainte de a-L întâlni pe Domnul? În această viață, pe Dumnezeu îl întâlnim în Dumnezeiasca Euharistie, îl întâlnim în cuvintele Scripturii, îl întâlnim în taina rugăciunii, îl întâlnim în starea de jertfă în diferite chipuri”.

De asemenea, Părintele Mitropolit Teofan i-a acordat părintelui profesor Ioan Sauca distincția mitropolitană „Crucea Moldavă” pentru clerici, dar și o icoană cu Maica Domnului. După săvârșirea slujbei hramului, cei prezenți au primit binecuvântarea ierarhilor.

Scurt istoric

„Maica bisericilor moldave”, actuala Catedrală Mitropolitană din Iaşi, este o construcţie monumentală din veacul al XIX-lea, ridicată pe locul unde s-au aflat două biserici mai vechi: Biserica Albă (sec. XV) şi Biserica Stratenia (sec. XVII), cea din urmă dărâmată special pentru a se face loc noului locaş de cult, mult mai mare şi încăpător. Hramul actualei Catedrale Mitropolitane, Întâmpinarea Domnului, fost preluat de la Biserica Stratenia. Decretul de întemeiere al sfântului locaş este semnat de domnitorul Ioan Sandu Sturdza din anul 1826, însă construcţia propriu-zisă se datorează Mitropolitului Veniamin Costachi al Moldovei. Lucrările au început în anul 1833 și s-a lucrat intens până în anul 1841, însă în 1842 Mitropolitul Veniamin a fost silit să se retragă din scaun şi lucrările au fost întrerupte. Totodată, au apărut probleme serioase în legătură cu rezistenţa turlei, din pricina greutăţii cupolei centrale de mari dimensiuni, la data de 23 mai 1857 bolta centrală s-a prăbușit, biserica rămânând într-o stare precară. La stăruinţele Mitropolitului Iosif Naniescu, autorităţile hotărăsc reluarea lucrărilor. La 15 aprilie 1880 s-a pus cea de-a doua piatră de temelie, iar la data de 23 aprilie 1887, catedrala a fost sfințită.

Vă recomandăm să accesați și (Foto) Priveghere la praznicul Întâmpinării Domnului, la Catedrala Mitropolitană din Iași 2020

De la același autor

Ultimele din categorie