Cinstitul Brâu al Maicii Domnului a poposit în biserica „Sfinții Împărați Constantin și Elena” - Straja
Aleasă binecuvântare s-a revărsat peste bisericuța parohiei Straja II și peste bine credinciosul popor din comuna Straja, județul Suceava. Cinstitul Brâu al Maicii Domnului a poposit în bisericuța cu hramul „Sfinților Împărați Constantin și Elena” din binecuvântata comună Straja.
Sfântul Odor, țesut de mâinile Preacinstitei Născătoare de Dumnezeu din păr de cămilă, a fost adus în Bucovina spre închinare, de la mănăstirea Kato Xenia din Grecia - acolo unde se află parte din Brâul Maicii Domnului, precum și icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului „Străina” (Panaghia Xenia). Cele două bucăți din Cinstitul Brâu au fost primite în dar de Mănăstirea Kato Xenia în anul 1522 de la Mănăstirea Vatoped din Sfântul Munte Athos, unde se află o parte importantă din acest neprețuit odor.
Delegația care a însoțit Brâul Maicii Domnului, formată din părintele Apostolos și monahiile Antonia și Andreea, vieţuitoare la Mănăstirea Kato Xenia, a sosit vineri, 23 martie, la Mănăstirea Sihăstria Putnei, unde s-au săvârșit sfinte slujbe în cinstea Sfântului Brâu în zilele de vineri, sâmbătă și duminică. În aceste zile, nenumărați credincioși din împrejurimi, precum și pelerini veniți din alte zone au avut bucuria de a se închina Cinstitului Brâu al Maicii Domnului.
În ziua de 26 martie 2018, zi binecuvântată de Dumnezeu și de Maica Domnului, precum și istorică pentru comuna Straja, în special pentru parohia Straja II, neprețuitul Odor al Maicii Domnului a poposit pentru câteva ore în bisericuța acestei parohii prin osteneala şi purtarea de grijă a părintelui paroh Constantin Oprea. În dangăt de clopote, cu bucurie nespusă în suflete și pe chipuri, așteptând parcă Mâna Maicii Domnului să binecuvânteze mulțimea, preoți și credincioși îmbrăcați în costume naționale străjenești, au umplut curtea bisericii de suflare caldă, așteptând sosirea delegației. Un grup de copii îmbrăcați în tradiționalele straie de sărbătoare i-au întâmpinat, după obicei, cu pâine și sare pe cei care însoțeau Cinstitul Brâu. Deodată s-a instalat o atmosferă de pace peste locaşul sfânt şi peste mulţime. După primirea oficială s-a intrat în sfânta biserică unde un sobor de 10 preoţi şi 2 diaconi, precum și credincioșii au îngenuncheat spre a aduce slavă, cinstire și mulțumire Maicii Nădejdilor, precum și sfântului ei Omofor, săvârșindu-se slujba Acatistului Sfântului Acoperământ al Maicii Domnului.
La sfârșitul slujbei, după ce a dat Slavă lui Dumnezeu și Maicii sale pentru bucuriile alese revărsate asupra comunității, părintele paroh Constantin Oprea a adus mulțumiri alese delegației din Grecia, maicii starețe de Mănăstirea Kato Xenia, Nimfodora, preoților slujitori, precum și celor prezenți la rugăciune. În continuare, părintele Gheorghe Solcan a rostit celor prezenți un cuvânt de învățătură și întărire duhovnicească despre Maica Domnului și Cinstitul Brâu. „În Biserica slavei tale stând, în cer ni se pare a sta, Născătoare de Dumnezeu, ceea ce eşti ușă cerească, deschide-ne nouă ușa milei tale”. Cu această rugăciune, părintele a accentuat măreția și binecuvântarea momentului pentru comunitatea din Straja și pentru împrejurimi. Înainte ca cei prezenți să înceapă închinarea, părintele delegat să însoțească Cinstitul Odor, Apostolos din Volos, a adresat celor prezenți cuvinte de binecuvântare și mulțumire pentru primire, după care a cântat în limba greacă un imn în cinstea Maicii Domnului.
Cu evlavie, recunoștință și nădejde în Maica Domnului, credincioșii s-au închinat pe rând Cinstitului Brâu timp de aproximativ 5 ore, până la ultimul venit la închinare. La final, preoții și credincioșii prezenți au îngenuncheat din nou în fața Neprețuitului Odor, aducând rugăciuni de mulțumire și slavă pentru binecuvântarea revărsată peste sat, parohie, biserică și credincioși. În cântare de „Apărătoare Doamnă...”, Cinstitul Brâu a fost dus și în Sfântul Altar de la demisolul bisericii, care poartă hramul „Sfântului Acoperământ al Maicii Domnului”. Apoi, cu lacrimi de recunoștință și bucurie duhovnicească, a fost condus spre mașina delegației.
Dacă Maica Domnului a rânduit și a dorit să poposească prin cinstitul ei Brâu în micuța „Catedrală din Țarincă”, cum o numește părintele paroh, nu putem decât să credem cu tărie că Maica Nădejdilor își revarsă în continuare mila și binefacerile sale, mijlocind pentru poporul binecredincios.
(a consemnat prof. Elena Șoflău)