Clericii din Protopopiatele Iași I, II și III au fost pregățiți pentru Concursul Național Catehetic

Arhiepiscopia Iaşilor

Clericii din Protopopiatele Iași I, II și III au fost pregățiți pentru Concursul Național Catehetic

Atelierul de formare pentru Concursul Național Catehetic a fost organizat în data de 4 februarie la Centrul de evenimente Agora sub îndrumarea părintelui inspector Bogdan Racu și a părinților coordonatori de cateheză din cadrul Protopopiatului Iași I, II și III: preoții Vasile Cristian, Iulian Vornicu și Dan Pădure, participând preoți din cadrul celor trei unități. 

În introducerea făcută părintele inspector a atras atenția asupra momentului festiv în care se află Biserica Ortodoxă Română cu prilejul împlinirii în această zi a unui secol de patriarhat. Concursul Național Catehetic este așezat între manifestările culturale şi educaţionale, programate cu prilejul „Anului omagial al Centenarului Patriarhiei Române şi Anului comemorativ al duhovnicilor şi mărturisitorilor ortodocşi români din secolul al XX-lea”, ca un bun prilej de intensificare a activității catehetice și pastorale din fiecare parohie din cuprinsul Patriarhiei Române. Prin această întâlnire Biroul de catehizare al Arhiepiscopia Iașilor vine în întâmpinarea preoților care s-au înscris să participe la concurs printr-o activitate de pregătire a diferitelor aspecte la care trebuie să răspundă cei implicați: conținutul catehetic, formatul portofoliului de prezentare a proiectelor realizate și partea foto-video și de mediatizare a activităților. Pentru o cât mai bună pregătire s-a apelat la specialiști care să ofere perspective și lămuriri asupra fiecărui aspect menționat.

Părintele Vasile Cristian a făcut prezentarea conceptului concursului, reliefând modul de organizare în cadrul parohial. Ideea de bază a fost: Cateheza să fie potrivită unui tot unitar, existând o interdependență a temei principale cu componența fiecărei cateheze: cateheza, momente catehetice, activități catehetice.

Prof. Daniela Pleșca de la Colegiul Național „Mihai Eminescu” din Iași a prezentat apoi modul cum trebuie alcătuit un portofoliu de evaluare care trebuie să fie adecvat concursului, fiind pus accentul pe structura acestuia, care trebuie să cuprindă cât mai exact activitățile desfășurate, obiectivele urmărite trebuind să răzbată din întreg proiectul. Au fost implicați toți preoții participanți în identificarea structurii și a modurilor de abordare a proiectului catehetic pentru a fi relevant pentru credincioși.

Părintele Ciprian Nani a făcut apoi o prezentare a schemei tematice și a criteriilor de evaluare ale proiectului. A fost scos în evidență  faptul că evaluarea proiectului se face utilizându-se criterii obiective.

Sesiunea pentru componenta media a fost prezentată pe baza informațiilor oferite de Eduard Savin de către Părintele Inspector, creionând aspecte care țin de tehnic, de focalizare, de realizarea unei fotografii sau de un video care să fie și estetice, dar și clare, punând în evidență ceea ce se dorește să se evidențieze prin proiectul catehetic. O concluzie a fost faptul că pe măsură ce folosim metode moderne de editare și filmare evoluează semnificativ modul în care efectuăm activitatea catehetică.  

Prezentarea unui portofoliu model a fost făcută de către părintele Iulian Vornicu și Andrei Iulian, trecând prin etapele dar și modul de organizare a proiectului pentru a-l face cât mai ușor și eficient de organizat dar și pentru a avea un impact asupra comunităților locale, implicând cât mai mulți oameni.

În finalul întâlnirii, părintele inspector Bogdan Racu a oferit câteva sfaturi privind abordarea proiectelor din perspectivă catehetică, arătând că acest lucru solicită o atenție asupra modului cum ajută toate activitățile acestuia la aprofundarea învățăturii de credință ortodoxe. După cum arată și titlul proiectului, Mărturisirea jertfelnică a dreptei credințe – moștenirea unui secol de Patriarhat pentru copii și tineri, accentul este pus pe înțelegerea, trăirea și mărturisirea dreptei credințe în societate, cu recunoștință față de cei care prin viața lor jertfelnică ne sunt model de sfințenie.

Mărturii ale participanților: 

Pr. Eugen Onu, Parohia „Sfânta Treime” Tansa: „A fost o prezentare amănunțită, ni s-a explicat ce avem de făcut, suntem entuziasmați de informațiile pe care le-am primit și nădăjduim, cu ajutorul lui Dumnezeu să le putem impolementa în viitoarele proiecte. Foarte multe detalii le-am cules din experinețele preoților care deja au făcut acest tip de proiect catehetic, această prezentare fiind pentru noi o provocare”.

Pr. Daniel Graur, Parohia „Sfântul Gheorghe” Vorovești: „A fost o activitate utilă, dinamică, plină de folos în ceea ce privește elaborarea unei cateheze. S-a lucrat pe grupuri catehetice, fiecare participant exprimându-și păreri pertinente. Am acumulat cunoștințe folositoare care mă vor ajuta în susținerea catehezelor din parohie. Implicarea în echipa coordonatoare din proiectul parohial va însemna o noua experienta pentru mine, profesorii coordonatori și elevi. Modul cum ne pregătim și vom susține acest proiect va fi de un real folos pentru principalii beneficiari - elevii din grupul catehetic parohial”.

Pr. Teofil Olaru, Parohia „Sfântul Spiridon” Gura Bohotin: „Acest tip de activitate este instructivă pentru noi și ne-a dat posibilitatea de a organiza unele lucruri pe care le știam, sau moduri de ne face activitatea aceasta. Nou a fost modul de abordare. Mi-a plăcut faptul că îmbinăm tradiția Bisericii cu modul atractiv pentru tineri al tehnologiei”.

Pr. Lucian Vamanu, Parohia „Sfânta Parascheva”, Glodenii Gândului: „Mă bucur pentru că am fost ales de către Protopopiatul Iași III ca să particip la Concursul Național de Cateheză și nu este ceva nou pentru mine cateheza, pentru că avem cateheză în parohie în fiecare lună. Este o provocare pentru noi, așteptăm să implementăm propiectul catehetic și să sperăm că vom și câștiga”.

Pr. Radu Marin, Parohia „Sfântul Apostol Toma” Roșu: „O întâlnire binevenită care a avut ca scop astuparea anumitor goluri. Personal am văzut lucruri noi din punct de vedere al editării audio-video și cred că putem îmbina tradiția cu tehnologia, făcându-l accesibil pe Hristos tinerilor noștri”. 

Concursul catehetic este organizat prin intermediul Biroului de catehizare din cadrul Sectorului Învățământ al Arhiepiscopiei Iașilor, fiind coordonat la nivel național de Sectorul Cultural-Educațional al Patriarhiei Române, în concordanță cu tematica anului 2025 în Patriarhia Română, respectiv „Anul omagial al Centenarului Patriarhiei Române și Anul comemorativ al duhovnicilor și mărturisitorilor ortodocși români din secolul al XX-lea”. (pr. Andrei Iulian, Parohia Bohotin)

Citește despre: