Clopotele Catedralei Mântuirii Neamului vor fi ridicate în turla clopotniță la sfârșitul lunii iunie

25 Mai 2018 15:37 Patriarhia Română

Urcarea celor șase clopote la peste 60 metri înălțime este una dintre etapele următoare importante care vor avea loc până la sfințirea din toamnă.

Clopotul mare al Catedralei Mântuirii Neamului, care este dedicat eroilor români, va putea fi auzit peste șase luni, cu ocazia sfințirii care va avea loc în noiembrie în prezenta Patriarhului Ecumenic.

Deși activitățile „sunt foarte dificile din punct de vedere al execuției”, iar „termenul foarte strâns”, Ing. Vasile Crăcăoanu a declarat că se lucrează intens, cu implicare, „cu dorința și responsabilitatea realizării la timp a acestui proiect național”.

Momentul ridicării clopotelor în turla clopotniță este programat în apropierea sărbătorii Sfinților Apostoli Petru și Pavel, iar cupola va fi închisă ulterior. După data de 15 august 2018, acestea vor fi montate și puse în funcțiune. Potrivit Ing. Vasile Crăcăoanu, Consilier Patriarhal la Sectorul monumente şi construcţii bisericeşti al Patriarhiei Române, în prezent activitatea se desfășoară pe mai multe zone.

Clopotele Catedralei Mântuirii Neamului au fost realizate la fabrica Grass­mayr din Innsbruck – Austria, au o garanție de 15 ani și o viață apreciată la peste 400 ani. Acestea au fost aduse în țară în urmă cu un an, în data de 19 mai 2017. Toate cele 6 clopote care adună 33 tone vor fi montate în turla clopotniței de pe fațada de vest, la o înălțime de 60 metri.

Clopotul mare are o greutate de 25 de tone, înălțime și diametru de cca. 3 metri și va fi, după montare, cel mai mare clopot cu balans liber din lume. Clopotul dedicat eroilor neamului va putea putea fi auzit pe o rază de 15 km numai la evenimentele și sărbătorile importante. Ferestrele turlei clopotniță vor avea jaluzele speciale reglabile pentru dirijarea sunetului.

Sursa: basilica.ro

Ultimele din categorie