Clubul de iniţiativă parohială pentru tineri „Credo-Impact”, lansat la Scobâlțeni

Arhiepiscopia Iaşilor

Clubul de iniţiativă parohială pentru tineri „Credo-Impact”, lansat la Scobâlțeni

În cadrul parteneriatului dintre Parohia „Naşterea Maicii Domnului”- Scobâlţeni şi Fundaţia „Noi Orizonturi”, s-a deschis marţi, 20 iunie 2017, Clubul de iniţiativă parohială pentru tineri „Credo-Impact”.

Festivitatea de deschidere a avut loc în biserica parohială Scobâlţeni. Au fost prezenţi la deschidere un număr de 30 de tineri, alături de liderii „Credo-Impact” - preot Bogdan Orzetic, prof. Parmena Orzetic şi elev Stelian Corban, invitate speciale fiind înv. Adriana Tomei şi ed. Veronica Roibu. Tinerii care au participat şi care doresc să se implice în activităţile clubului sunt de la Şcoala Gimnazială „Al. I. Cuza” - Podu Iloaiei.

Pr. Bogdan Orzetic a prezentat pe scurt de ce avem nevoie la Scobâlţeni de un club „Credo-Impact”, precum şi obiectivele şi scopul acestuia. De asemenea, a adus la cunoştinţa tinerilor că se doreşte ca activităţile să se desfăşoare săptămânal timp de două ore, arătând totodată că acest club pune un foarte mare accent pe educaţia sau învăţarea experienţială. În cadrul acestuia se combină învăţarea, distracţia şi serviciul în folosul comunităţii, pentru a ajuta tinerii cu vârste între 12 şi 18 ani să-şi dezvolte abilităţi de viaţă, competenţe, dar şi cunoştinţe care mai târziu le vor fi de un real folos. După această scurtă introducere teoretică au fost prezentate un scurt filmuleţ motivaţional şi un material în Power-Point, pentru ca tinerii să poată înţelege mai bine cele prezentate.

La finalul întâlnirii, tinerii au fost rugaţi de către doamna Orzetic Parmena, profesor de religie, să participe la un exerciţiu în care fiecare să scrie pe etichete colorate termeni având ca iniţială litere din cuvântul Impact, încercând astfel să identifice împreună acronimul: Implicare, Motivare, Participare, Acţiune, Comunitate, Tineri.

Prin aceste cluburi de iniţiativă parohială ne dorim ca tinerii care se vor implica să poată câştiga o experienţă în domeniul voluntariatului, dar în acelaşi timp să devină nişte antreprenori sociali prin faptul că prin activităţile din cadrul acestor cluburi (jocul, povestea ş.a.), ei vor putea descoperi anumite nevoi ale comunităţii din care fac parte. În acelaşi timp, ei vor putea descoperi şi anumite calităţi şi virtuţi pe care le au sau pe care le vor dobândi prin participarea la activităţile clubului. Deschiderea acestor cluburi vine pentru a satisface nevoia de capital social, o nevoie tot mai acută a societăţii noastre, iar singurul mod de a satisface această nevoie este prin implicarea acestor tineri în proiecte de servicii în folosul comunităţii. (Prof. Parmena Orzetic)

Citește despre: