În Cluj Napoca a fost vernisată o expoziţie de icoane pe sticlă transilvănene
Asociaţia Română Focul Viu a organizat în data de 20 mai vernisajul Expoziţiei Colective „Icoana pe sticlă, identitate transilvană”.
Evenimentul a avut loc la Turnul Croitorilor din Cluj-Napoca, prin prezentarea pr. lect. dr. Jan Nicolae de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia a conferinţei cu titlul „Interferenţe orient-occident în iconografia populară din Transilvania” şi a pr. lect. dr. Ioan Bizău, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj Napoca.
Până pe 26 mai, aici vor fi expuse icoane pe sticlă tradiţionale realizate de pr. ierodiacon Siluan Timbuş de la Mănăstirea Nicula, Niculina Albu, Simona Teodora Roşca, Cornelia Giurgiu Man şi Simona Pletea.
Povestea icoanei pe sticlă începe la Nicula, un sat devenit simbol, unde, în anul 1699, o icoană a Maicii Domnului – proaspăt pictată de către un preot din satul alăturat – a lăcrimat.
Aceste icoane pe sticlă reflectă un mod de gândire specific ţăranului român transilvănean, trăitor într-un spaţiu intercultural. Ele sunt şi o expresie a interferenţei gândirii religioase răsăritene cu iconografia populară apuseană, întrucât icoana pe sticlă, la acea vreme (sec. XVIII), era deja o tradiţie în Europa Centrală. De aici, de la Nicula, treptat, drumul spre sud al icoanei ardelene – în centrele din Şcheii Braşovului, Valea Sebeşului, Maierii Albei Iulia, Mărginimea Sibiului sau zona Munţilor Făgăraş – întâlneşte mistica răsăriteană, dogmatica şi erminia sa.(Teodora Simona Rosca)
Expoziţia „Icoana pe sticlă, identitate transilvană” va putea fi vizitată în perioada 21-26 mai 2011, la Turnul Croitorilor din Cluj-Napoca, zilnic, între orele 10-20.
sursa: radiorenasterea.ro