Comemorarea Unirii Bucovinei cu Patria-Mamă, la Mănăstirea Putna
La împlinirea a 106 ani de la Unirea Bucovinei cu România, marcată prin adoptarea de către Congresul General al Bucovinei a actului de Unire, la 28 noiembrie 1918, Mănăstirea Putna a găzduit un eveniment deosebit dedicat acestui moment istoric. Manifestarea s-a desfășurat cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, debutând la ora 15.00 cu slujba de Te Deum oficiată în biserica voievodală a mănăstirii.
În cuvântul său, arhimandritul Melchisedec Velnic, starețul Mănăstirii Putna, a subliniat semnificația profundă a acestui eveniment:
Unirea Bucovinei nu a fost anexare, o alipire, ci a fost cu adevărat o unire.
În această partea a Moldovei, anexată de Imperiul Habsburgic în 1774-1775, românii au trăit vreme de 144 de ani fără să uite că sunt români. În tot acest timp, și românii din Regatul României știau că o parte a neamului lor se află în între Suceava și Nistru, sub stăpânirea Austriei. De aceea, în 1918, s-a realizat o unire, adică un act liber.
Respectându-se unii pe alți, dorindu-și binele unii altora, înțelegând că binele fiecăruia se va împlini prin binele tuturor, românii din Bucovina și românii din Regatul României s-au unit. Conștiința identității românești, demnitatea identității românești și dragostea frățească și înțelepciunea realizării unirii au făcut posibilă unirea românilor: pașnică, entuziastă, frățească. Așa a avut loc unirea: prin conștiința adevărată, prin dragostea frățească, prin rugăciune smerită, prin eforturi stăruitoare și prin darul lui Dumnezeu.
Dincolo de tot ce înseamnă explicație omenească, putem spune că poporul nostru, care fiecare popor de altfel, este un gând al lui Dumnezeu și un dar de sus. Aceasta ne responsabilizează și mai mult, în fața celor de un neam cu noi, în fața altor popoare, în fața lui Dumnezeu. Căci un dar se cuvine cultivat, pentru a rodi.
Să prețuim gândul lui Dumnezeu și darul Său de a exista poporul român, așa cum l-au prețuit românii generației Unirii din 1918. Așa ne vom bucura cu bucuria lor, așa vom fi demni de ei și de darul lui Dumnezeu, așa trecutul, cu clipele de har și cu oamenii împlinitori ai chemării lui Dumnezeu, se va continua într-un viitor dorit de ei, de noi și de Dumnezeu!
Daniela Ceredeev, Inspector de Religie pentru județul Suceava, a transmis un îndemn către tineri:
Să-L mărturisească pe Mântuitorul Hristos prin faptele lor, să-și arate dragostea sinceră față de Sfântul Voievod Ștefan cel Mare și să exprime prin cântec ceea ce sunt, pentru că „muzica ne apropie ușor de Dumnezeu”.
Evenimentul a continuat cu un recital de poezie și cântece susținut de Ansamblul Colegiului Național Militar „Ștefan cel Mare” din Câmpulung Moldovenesc, coordonat de profesoara Iustina Horga, și de Grupul vocal-tradițional „Ai lui Ștefan, noi oșteni” de la Liceul Tehnologic „Ion Nistor” din Vicovu de Sus, coordonat de profesorul Vasile Schipor.
La acest moment comemorativ au participat primari, ofițeri din structurile MAI Suceava, profesori și elevi din localitățile învecinate, purtând în suflete nu doar amintirea marii uniri din 1918, ci și dorul de unitatea românilor. (Protosinghelul Gherasim Soca)