Concursul Național Catehetic „Biserica – familia românilor de pretutindeni”, la nivelul Protopopiatului Târgu Neamț

9 Aprilie 2021 17:27 Arhiepiscopia Iaşilor

În contextul declarării anului 2021 ca „An omagial al pastorației românilor din afara României”, în această perioadă are loc Concursul Național Catehetic „Biserica – familia românilor de pretutindeni”, organizat cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel și cu aprobarea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române de Sectorul teologic-educațional al Patriarhiei Române, în parteneriat cu Ministerul Educației şi Cercetării. Sectorul Învățământ și cateheză al Arhiepiscopiai Iașilor organizează, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Teofan, la nivelul fiecărui protopopiat, etape locale ale acestei competiții.

În Protopopiatul Târgu Neamț acest concurs catehetic a avut loc în data de 5 aprilie, când cele  nouă parohii implicate au fost întâmpinate de organizatori - pr. Axentioi Neculai, protopop al Protopopiatului Târgu Neamț și pr. Trofin Gheorghe, coordonator al Biroului de cateheză la nivel de protopopiat - alături de membrii juriului: Cosma Cristina - directorul Casei de Cultură din Târgu Neamț și pr. dr. prof. Capșa Togan Mihai.

Proiectul câștigător a fost cel al Parohiei „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” - Războieni

Anul acesta, datorită probabil și situației sanitare prin care trecem de ceva vreme, tema concursului a stârnit multe dorințe de implicare și formarea proiectelor cu profesionalism și seriozitate. Proiectele au scos la lumină numărul destul de mare al familiilor care și-au părăsit satul, casa și rudele pentru a merge în străinătate, unde nu poate fi niciodată „acasă”, fapt care îi macină și pe ei și pe cei rămăși în locurile natale. Toți participanții implicați în mod direct în ziua concursului au conștientizat necesară lucrarea Bisericii și a preoților pentru copiii acestor familii, dar și vindecarea suferinței sufletești a celor pe care i-au lăsat în urmă. Fiecare parohie din cele nouă implicate - „Sfântul Haralambie” – Târgu Neamț, Săvești, Zvoronești, „Sfânta Treime” – Mănăstirea Neamț, Bălțătești II, Crăcăoani, Târpești, Petricani, Războieni, a avut de prezentat „rana” sa.

La final, întrucât trebuia desemnat și un câștigător, juriul a făcut o departajare, oferind premii și diplome de participare. Proiectul câștigător a fost cel al Parohiei „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” – Războieni, coordonat de părintele Alungulesei Ionuț, care va merge mai departe la etapă eparhială, la Iași. (Pr. Trofin Gheorghe - responsabil cateheză Protopopiatul Târgu Neamț)

Ultimele din categorie