Concursul Naţional „Din suflet de creştin” şi-a premiat câştigătorii

Arhiepiscopia Iaşilor

Concursul Naţional „Din suflet de creştin” şi-a premiat câştigătorii

Palatul Copiilor din Iaşi a găzduit vineri, 24 mai 2013, ultima etapă a celei de-a IV-a ediţii a Concursului Naţional de Muzică Religioasă „Din suflet de creştin”, la care au participat peste 350 de elevi. La final, câştigătorii au primit diplome, plachete şi trofee din partea organizatorilor, precum şi premii în bani.

Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, Inspectoratul Şcolar Judeţean Iaşi şi Palatul Copiilor Iaşi, au organizat vineri ultima etapă a Concursului Naţional de Muzică Religioasă „Din suflet de creştin”, aflat deja la ce-a de-a IV-a ediţie. Gazda evenimentului a fost Palatul Copiilor din Iaşi, iar juriul concursului a fost format din pr. asist. univ. dr. Gabriel Nastasă, asistent la disciplina Muzică bisericească şi Ritual în cadrul Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae“ din Iaşi, pr. prof. Lucian Tablan Popescu de la Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Mitropolitul Dosoftei”  din Suceava, şi prof. Ciprian Junca de la Şcoala „Ion Simionescu” din Iaşi. Concursul naţional de muzică, ce se desfăşoară de patru ani de zile la Iaşi, face parte din Proiectul Naţional „Din suflet de creştin”, după cum ne-a declarat  doamna coordonator Geta Rita Marcu, profesor pentru învăţământul primar la Şcoala „Ion Ghica” din Iaşi : „În cadrul proiectului «Din suflet de creştin» din acest an, am desfăşurat două activităţi importante: un simpozion naţional, intitulat «2013- Anul omagial al Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena», în urma căruia s-a tipărit un volum de studii cotat ISSN, şi ce-a de-a IV-a ediţie a Concursului Naţional de Muzică Religioasă «Din suflet de creştin». Acest concurs s-a desfăşurat pe trei categorii de vârstă, clasele I-IV, V-VIII şi I-VIII- Coruri de parohii, şi au participat peste 350 de copii din mai multe judeţe ale ţării: Iaşi, Vaslui, Suceava, Botoşani, Galaţi, Brăila, Bucureşti. Întregul proiect s-a desfăşurat cu binecuvântarea Înalt Preasfinţitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, şi în organizarea lui au fost angajate trei mari instituţii: Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, Inspectoratul Şcolar Judeţean Iaşi şi Palatul Copiilor Iaşi, care de-a lungul celor patru ediţii, s-au străduit şi au reuşit să creeze o punte de legătură întrei cei trei piloni de rezistenţă ai unei educaţii complete: Şcoala, Familia şi Biserica”.

Pe lângă partea de spectacol, Concursul Naţional de Muzică Religioasă „Din suflet de creştin”a evidenţiat creativitatea, sensibilitatea artistică, dar și ataşamentul elevilor participanți faţă de credința Bisericii noastre strămoșești, cât şi a preoţilor şi profesorilor îndrumători.

Câştigătorii celei de-a IV-a ediţii a Concursului „Din suflet de creştin”

În urma jurizării care a avut în vedere mai multe criterii obiective, printre care tehnica de interpretare, adică respectarea liniei melodice atât în ceea ce priveşte planul muzical, cât şi elementele ritmice, expresivitatea, adică modul în care participanţii au reuşit să transmite un mesaj auditoriului, dar şi impresia artistică, după cum ne-a declarat preşedintele juriului, pr. asist. univ. dr. Gabriel Nastasă, s-au desemnat câştigătorii celei de-a IV-a ediţii a Concursului Naţional de Muzică Religioasă „Din suflet de creştin”. Au luat premiul I cu Trofeu următorii concurenţi: Alexandra Burlacu de la Şcoala Gimnazială Vadul Moldovei la categoria Solişti, clasele I-IV, Valentin Bertea de la Şcoala Populară de Arte „Ion Irimescu”  din Suceava şi Alexia Caras de la Colegiul Național „Mihai Eminescu” din Iaşi la categoria Solişti, clasele V-VIII, Grupul Vocal al Școlii de Arte „Ion Irimescu” din Suceava şi Corul „Ciprian Porumbescu” al Colegiului Național „Ștefan cel Mare” din Suceava la categoria Formaţii, clasele V-VIII, şi Corul reunit al parohiilor „Nașterea Maicii Domnului”, „Sf. Prooroc Ilie” şi „Sf. Ier. Nectarie” din Iași la categoria Coruri de parohii, clasele I-VIII. Au mai luat premii I, dar fără trofeu, următorii: Gumina Ionela de la Școala Bunești-Suceava şi Mereuță Fabian  de la Palatul Copiilor Iași la categoria Solişti, clasele I-IV,  Mihalache Codrin de la Liceul Teoretic „Miron Costin” din Iași , Apetrei Denisa de la Clubul Copiilor Falticeni Suceava şi Alexa Ionela Diana  de la Școala Populară de Arte „Ion Irimescu” din Suceava, Cajvan Mihaela de la Școala Gimnazială Braieşti -Suceava, Mihăilă Andreea de la Școala Nr. 3 din Fălticeni la categoria Solişti, clasele V-VIII, Corul „Îngerașii” din Falticeni-Suceava,la categoria Formaţii, clasele I-IV, Corul „Picături de sunet” al Liceului Teoretic „Bogdan Vodă” din Hălăucești -Iași, corul „Micii Cucuzei” de la  Școala 17 „Cuvioasa Parascheva” din Botoșani, şi Corul „Heruvimii”de la Clubul Copiilor Fălticeni- Suceava la categoria Formaţii, clasele V-VIII, Horhogea Alexandra de la Clubul Copiilor Fălticeni, Brădățanu Livia de la parohia „Sf. Ilie”- Fălticeni şi Corul parohiei „Sf. Voievozi” de la Școala Podolenii de Sus din Cozmești-Iași, la categoria Solişti și Coruri de parohii.

„A fost o mare bucurie şi o împăcare sufletească pentru mine ca să Îi aduc slavă Domnului”

La final, unii dintre elevii participanţi au ţinut să ne spună câteva cuvinte despre ce a însemnat pentru ei participarea la Concursul „Din suflet de creştin”. „Am avut ceva emoţii, care mi-au trecut însă repede, întrucât concursul la care am participat a fost unul deosebit de frumos. În plus, muzica religioasă mă linişteşte şi mă face să mă simt mai aproape de Dumnezeu”, ne-a declarat unul din câştigătorii premiului I cu Trofeu, Valentin Bertea de la Şcoala Populară de Arte Ion Irimescu  din Suceava. „A fost o mare bucurie şi o împăcare sufletească pentru mine să Îi aduc slavă Domnului prin cântecele pe care le-am interpretat în cadrul acestui concurs. Nu pot neapărat să-i dau o definiţie muzicii religioase, însă pentru mine ea reprezintă jumătate din suflet”, ne-a mărturisit şi Diana Ionela Alexa din comuna Bosanci-Suceava, câştigătoare şi ea a premiului I. „Am venit la acest concurs, alături de colegii din cor şi de îndrumători, pentru a arăta cât de importantă este prezenţa lui Dumnezeu în viaţa fiecăruia dintre noi. Muzica religioasă este o formă de rugăciune către Dumnezeu, şi o modalitate frumoasă de a transmite celorlaţi credinţa ta”, ne-a spus şi Alexandru Oancea din localitatea Bogonos, comuna Leţcani.

Citește despre: