Concursul „Religia în dimensiune virtuală”. A XI -a ediție

Educaţie

Concursul „Religia în dimensiune virtuală”. A XI -a ediție

    • Concursul „Religia în dimensiune virtuală”. A XI -a ediție
      Concursul „Religia în dimensiune virtuală”. A XI -a ediție

      Concursul „Religia în dimensiune virtuală”. A XI -a ediție

    • Concursul „Religia în dimensiune virtuală”. A XI -a ediție
      Concursul „Religia în dimensiune virtuală”. A XI -a ediție

      Concursul „Religia în dimensiune virtuală”. A XI -a ediție

    • Concursul „Religia în dimensiune virtuală”. A XI -a ediție
      Concursul „Religia în dimensiune virtuală”. A XI -a ediție

      Concursul „Religia în dimensiune virtuală”. A XI -a ediție

    • Concursul „Religia în dimensiune virtuală”. A XI -a ediție
      Concursul „Religia în dimensiune virtuală”. A XI -a ediție

      Concursul „Religia în dimensiune virtuală”. A XI -a ediție

Profesorii şi elevii Liceului Teoretic de Informatică „Grigore Moisil” din Iași au organizat anul acesta cea de-a XI-a ediție a Concursului interdisciplinar interjudețean „Religia în dimensiune virtuală”. Concursul a fost dedicat Sfintei Cuvioase Parascheva şi s-a desfăşurat pe data de 7 octombrie în Sala Baptisteriu a Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, iar diseminarea a avut loc la Centrul Cultural „Sfântul Ilie” din Miclăuşeni, în data de 8 octombrie. 

În urma prezentării temelor propuse, echipele finaliste au fost premiate. Au fost acordate următoarele premii: Premiul I - Liceul Teoretic de Informatică „G. Moisil”, Iași, cu tema „Iisus Hristos-Bucuria desăvârşită”, Premiul I - Liceul Teoretic „G. Antipa”, Botoșani, cu tema „În căutarea fericirii”, Premiul al II-lea - Colegiul Național, Iași, cu tema „Biserica-Familia lui Dumnezeu”, Premiul al III-lea - Liceul Tehnologic Economic „Nicolae Iorga”, Paşcani, cu tema „Bucuriile credinței pentru tineri”, Mențiune - Colegiul Tehnic de Căi Ferate „Unirea”, Paşcani, cu tema „Sfinţii ocrotitori ai românilor, modele ale moralităţii”.

Datorită sponsorilor concursului - Mitropolia Moldovei și Bucovinei, Primăria Municipiului Iași şi Asociaţia părinţilor Liceului Teoretic de Informatică „G. Moisil”, finaliştii s-au putut bucura de o seară cu foc de tabără, cântece, jocuri şi voie bună, apoi dimineaţa şi-au hrănit sufletele prin participarea la slujba de dimineaţă, unde am intonat câteva cântece religioase şi am ascultat cuvântul de învăţătura al Maicii Sofronia. Am avut și bucuria de a vizita Castelul Sturza şi atelierele mănăstirii.

Mulțumim pe această cale partenerilor noștri și organizatorilor.

Ce au declarat elevii participanți și profesorii coordonatori

„Concursul «Religia în dimensiune virtuală» reprezintă o chemare adresată tinerilor de a-L cunoaşte  şi de a-L mărturisi pe Dumnezeu, prin intermediul tehnicii moderne, în duhul trăirii și întru iubire a faptelor credinţei dreptslăvitoare. Lumina lui Hristos luminează tuturor! Etapa de diseminare a  proiectului  s-a desfăşurat la Centrul de formare din Miclăuseni,și apoi, în jurul focului, aproape de Castelul lui Sturza, împreună cu profesorii coordonatori ai concursului   şi   cu   tinerii   participanţi   din   Botoşani,   Iaşi  şi  Paşcani,   am   petrecut   momente   de vibraţie sufletească,  prin cântece  şi voie bună, ca o încununare a împlinirii fiecărei etape derulate în cadrul evenimentului. A doua zi, cu gând bun şi uşor, ne-am îndreptat inimile  şi paşii către locaşul   sfânt   al   Mănăstirii   Miclăuseni,   ascultând     poveţele   înţelepte   ale   Maicii   Sofronia   și mulţumind,  prin imne de slavă  şi  rugăciuni,   Bunului Dumnezeu  şi   Maicii Domnului, pentru purtarea de grijă  şi binecuvântările primite. Taine   de   mare   însemnătate   pentru   credinţa   şi   cultura   românească   am   descoperit   în Castelul   boierului   Sturza,   pe   care   Maica  Maximă   a   reuşit   să   le   imprime   în   sufletul  nostru, datorită măiestriei sale de a face cuvântul viu și ziditor: «Copii, hrăniţi-vă sufletele cu tot ce e bun şi frumos!».  Cât de multă înţelepciune am aflat în acele maxime latine, care erau scrise pe pereţii castelului: pace  şi binecuvântare, ordine interioară, disciplină  şi rigoare. Cu sufletul plin de bucurie sfântă, aducem mulţumiri alese tuturor celor care s-au osteniţi au contribuit, prin lucrarea virtuţilor, la împlinirea acestui eveniment misionar-cultural. (Prof. Popa Lenuța, Liceul Teoretic Waldorf, Iași)

„Mie mi-a plăcut foarte mult în această mică excursie; a fost o experiență unică și sper ca anul viitor, cu ajutorul lui Dumnezeu, să mai pot merge, și poate voi participa și eu la concurs. Proiectele concurenților au fost frumoase și s-a văzut că au muncit din greu la ele și, chiar dacă au avut emoții, au trecut peste și s-au ambiționat ca să câștige fiecare. Mă bucur că liceul nostru a câștigat premiul I și mă simt mândră că parte din acest liceu! (Olaru Maria-Andreea, Liceul Teoretic de Informatică, clasa a X-a E)

 „Pentru mine, această experiență a fost una de neuitat, deoarece, pe lângă faptul că m-am distrat de minune, am cunoscut și persoane noi din diferite locații, licee, persoane cu care pot forma relații de prietenie de lungă durată. M-am simțit bine alături de persoanele dragi, respectiv profesorii mei - prof. Floricica Morariu, respectiv prof. Violeta Țuțui, care au făcut tot posibilul să ne ofere o zi excelentă în tabăra de la Miclăușeni. Aceștia ne-au oferit tot ce a fost mai bun pentru noi. Noi ne-am distrat prin muzică, jocuri, amuzament și voie bună. Mi-au făcut seara cât mai frumoasă, dar și greu de uitat, o seară pe care o voi povesti tuturor persoanelor care îmi sunt aproape. În această tabără, pe lângă faptul că ne-am distrat, am aflat cât mai multe despre credința în Dumnezeu, respectiv sfaturi pe care ar trebui să le urmăm pe viitor. O tabără cu experiențe așa deosebite nu am mai văzut! (Popovici Andrei, clasa a X-a)

„Concursul Interdisciplinar «Religia  în dimensiune virtuală» a reprezentat un prilej minunat prin intermediul căruia mi-am testat competenţele tehnologice, lingvistice şi de ordin emoţional. Am fost motivată să particip la acest concurs, pentru că ideea de a împleti tehnologia cu religia mi se pare una deosebită şi inedită, deşi timpul a fost cam împotriva noastră. Organizarea din cadrul concursului a fost foarte frumoasă, echipele participante fiind foarte pregătite, dar pot spune că spiritu l de competiţie nu a fost atât de pătrunzător, precum a fost cel divin. Locul desfăşurării activităţii, Sala Babtisteriu,  a făcut ca atmosfera religioasă să pătrundă mai adânc atât în suflet, cât şi în gândurile noastre. Nu în ultimul rând, părintele protosinghel Iustin Neagu  a fost pentru mine o bucurie desăvârşită, deoarece discursul şi învăţăturile sale m-au îmbogăţit sufleteşte. Nici acum nu realizez că timpul a trecut atât de repede. Concursul a fost o punte maximă de emoţie, cunoaştere şi testare, iar în tabăra ce a urmat, am reuşit să ne încărcăm din nou atât sufletul, cât şi trupul cu roadele bucuriei, ale speranţei spre mai bine, şi, mai ales, am reuşit să descoperim că energia o procuri prin joacă, prezenţa persoanelor dragi, a naturii şi a muzicii. Experienţa aceasta a rămas şi va rămâne un prilej de bucurie, întrucât am cunoscut prieteni noi. Activităţile reprezentate de jocurile di jurul foculu, vizitarea atelierelor plastice şi a castelului Sturdza, precum şi asistarea la slujbă au făcut ca totul să pară a fi desprins din poveşti. Sunt o fire sensibilă, adeptă a fumosului şi pot spune că prezenţa naturii , a muzicii şi a oamenilor dragi mi s-au întipărit în suflet. Spun aceste lucruri, deoarece drumul prin pădure, atât pe cărarea spre biserică, cât şi pe cea spre castel au fost asemenea drumului spre Dumnezeu, ploaia sugerând un prilej de binecuvântare şi însoţindu-ne pretutindeni.De asemenea, interpretarea muzicii clasice prin intermediul pianului, de către o prietenă, au făcut ca timpul să se oprească în loc. Aşadar, atât concursul cât şi excursia la Miclăuşeni au însemnat o experienţă deosebită prin faptul că am reuşit să ne înţelegem şi  susţinem că o familie. Sper ca anul viitor această familie să se mărească şi să aducem tuturor ideea că a noastră credinţă este mai mult decât o bucurie, ea este o parte din noi toţi. (Gimiga Mihaela Andreea, clasa a XI-a - Liceul Teoretic de Informatică "Grigore Moisil" Iaşi)

„Concursul a fost unul minunat. Căldura şi încrederea cu care am fost primiţi a fost uimitoare. Am apreciat curajul tuturor de a apărea în fata nostra, a concurenţilor, a juraţilor şi a publicului prezent. Nu sunt deloc dezamăgită de premiul pe care, prin efortul nostru, al meu şi al colegei mele, am reuşit să-l obţinem. Fiind primul nostru an la acest concurs, emoţiile au fost pe măsură, însă am reuşit să le menajăm cât de cât şi să ne păstrăm calmul în cele mai dificile momente ale prezentării noastre. Sperăm, cel puţin eu, ca anul viitor să fim mult mai pregătite emotiv şi cultural. Organizarea concursului a fost foarte minuţios urmărită de către organizatori şi dirijată cu puţine emoţii şi foarte multă pregătire. În concluzie, pot spune că ediţia a XI-a oncursului a fost superbă. Aşteptăm cea de-a XII-a ediţie cu mult interes. (Palade Alexandra, clasa a XI-a) (Material oferit de prof. Floricica Morariu - Liceul Teoretic de Informatică, Iași)

Citește despre: