Conferinţa „100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România“, la Protopopiatul Fălticeni

Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor

Conferinţa „100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România“, la Protopopiatul Fălticeni

    • Conferinţa „100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România“, la Protopopiatul Fălticeni
      Conferinţa „100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România“, la Protopopiatul Fălticeni

      Conferinţa „100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România“, la Protopopiatul Fălticeni

La sediul Protoieriei Fălticeni s-a desfăşurat marţi, 27 martie 2018, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, conferinţa cu tema „100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România“, moderată de către prof. univ. Mihai Iacobescu.

Evenimentul a fost organizat în contextul Anului omagial al unităţii de credinţă şi de neam şi al Anului comemorativ al făuritorilor Marii Uniri din 1918 în Patriarhia Română şi face parte din activităţile ce se vor desfăşura pe tot parcursul anului centenar în cadrul Protoieriei Fălticeni.

Manifestarea a avut loc în prezenţa părintelui protopop Adrian Dulgheriu, a preoţilor din Protoieria Fălticeni şi a elevilor de la Liceul Tehnic „Mihai Băcescu“ din localitate. Aceştia, îndrumaţi de către părintele profesor Bogdan Feştilă, au rostit împreună rugăciunea „Tatăl nostru“ şi au intonat imnul naţional „Deşteaptă-te, române!“. Invitatul special, care a prezentat în linii mari evenimentele şi importanţa unirii Basarabiei cu România, a fost prof. dr. Mihai Iacobescu de la Universitatea „Ştefan cel Mare“ din Suceava.

În prezentarea sa au fost scoase în evidenţă evenimentele ce au dus la înfăptuirea acestui act important din istoria naţională: „Râvna şi fidelitatea pe care ai noştri o au creează legătura specială cu cei care au plecat dintre noi şi s-au jertfit. De aceea, evocarea acestor evenimente este strâns legată de tradiţia noastră strămoşească. Cea dintâi provincie care a făcut gestul de unire cu vechiul regat într-un context istoric a realizat cu siguranţă un lucru firesc ce ne poate îmbărbăta şi ne poate da răspunsuri la anumite întrebări“.

În încheierea cuvântului, conferenţiarul a mulţumit participanţilor pentru rabdarea de care au dat dovadă, dar mai ales pentru „interesul de a cunoaşte lucruri neştiute despre unirea Basarabiei cu patria- mamă“, aducând mulţumiri pentru organizatorii acestui eveniment.

Ca de fiecare dată, la astfel de evenimente, părintele Florentin Gheorghiu de la Parohia Boura  a încântat auditoriul cu o poezie intitulată: „Clipa cea sfântă“.

La final, părintele protoiereu  Adrian Dulgheriu a mulţumit profesorului Mihai Iacobescu pentru prezenţa domniei sale: „Mulţumim pentru că a primit invitaţia noastră de a veni astăzi în mijlocul nostru, pentru că ne-a vorbit despre câteva lucruri neştiute cu privire la Unirea Basarabiei cu România,  urmând să-l mai invităm la următoarele evenimente pe care le vom desfăşura în anul centenar. Mulţumesc pe această cale părintelui Florentin Gheorghiu pentru faptul că de fiecare dată ne încântă cu poeziile sfinţiei sale, preacucernicilor părinţi prezenţi pentru participare şi părintelui Bogdan Feştilă pentru colaborare în organizarea acestui eveniment“.

Manifestarea s-a încheiat cu un mic recital de cântece patriotice oferit de preoţii din Corala „Sfântul Ioan de la Râşca“ a Protoieriei Fălticeni. (Pr. Georgian Rotar)

Citește despre: