Conferința anuală pentru preoții din Protopopiatul Fălticeni

Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor

Conferința anuală pentru preoții din Protopopiatul Fălticeni

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, la Mănăstirea Sihăstria Râșcăi s-a desfășurat întâlnirea pastoral-misionară a clericilor din Protopopiatul Fălticeni.

Întâlnirea a început cu săvârșirea Sfintei Liturghii. La finalul slujbei, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic a hirotesit întru iconom stavrofor patru clerici ai protopopiatului.

A urmat evidențierea preoților care s-au remarcat printr-o activitate pastoral-misionară deosebită, câștigători ai Concursului Eparhial „Cel mai îngrijit cimitir”: Premiul I – Parohia „Adormirea Maicii Domnului” Găinești (pr. Vasile Lupu), Premiul al II-lea – Parohia „Sfânta Treime” Spătărești (pr. Tudor Andrioaia), Premiul III – Parohia „Sfinții Împărați Constantin și Elena” Moișa (pr. Vasile Medrihan) și Premiul special – Parohia „Sfântul Ilie” Suha (pr. Pavel Norocel).

IPS Calinic a oferit, apoi, Ordinul „Crucea Bucovinei”, pr. Mihail Teofil Saftiuc, de la Parohia „Învierea Domnului” – Dolhasca, pr. Ion Gușă, de la Parohia „Cuvioasa Parascheva” – Baia și pr. Mihai Todireanu, de la Parohia „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” – Hârtop. Ordinul „Mitropolit Anastasie Crimca” a fost înmânat de către Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul părinților Gheorghe Lungu, de la Parohia „Sfântul Apostol Andrei” – Fălticeni, și Pavel Norocel, de la Parohia „Sfântul Ilie” – Suha, iar distincția care poartă numele „Sfântul Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava” a fost oferită pr. Tudor Andrioaia de la Parohia „Sfânta Treime” – Spătărești, precum și mai multor cântăreți ai unor parohii din acest protopopiat.

A urmat, apoi, susținerea comunicărilor. „Filantropia și practicile față de persoanele vârstnice” a fost titlul primului referat prezentat în cadrul conferinței de către pr. Pavel Norocel. Diaconul Mihai Sava, de la Parohia „Sfinții Voievozi” – Grădini Fălticeni le-a vorbit celor prezenți despre Contribuția imnografilor la înfrumusețarea slujbelor religioase. Cea de-a treia comunicare prezentată în cadrul conferinței, Ciprian Porumbescu și contribuția marelui compozitor la dezvoltarea muzicii corale bisericești, a fost susținută de pr. Claudiu-Valerian Hariuc, de la Parohia „Învierea Domnului” din Fălticeni. 

În cea de-a doua parte a întâlnirii au fost expuse propuneri, sugestii și solicitări ale sectoarelor de resort din cadrul Centrului Eparhial Suceava privitoare la activitatea parohiilor.

Citește despre: