Conferință cultural-administrativă de primăvară în Protoieria Fălticeni
Clericii din Protopopiatul Fălticeni s-au întrunit joi, 31 mai 2018, în conferinţă semestrială de primăvară. Întâlnirea a fost dedicată Anului omagial al unităţii de credinţă şi de neam în Patriarhia Română şi a fost prezidată de către Înaltpreasfinţitul Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, în sala de şedinţe a sediului Protoieriei Fălticeni.
După rugăciunea de binecuvântare, 30 de elevi de la Şcoala Gimnazială „Mihail Sadoveanu” din Fălticeni, îndrumaţi de către prof. Elena Paşcovici, au expus lucrări de desen cu tematica Anului Centenar. Ei au fost felicitaţi şi binecuvântaţi de către IPS Părinte Pimen şi au primit câte o diplomă şi cadouri din partea Protoieriei Fălticeni. Această activitate a făcut parte din proiectul realizat de Ziua Internaţională a Copiilor, intitulat „Aripi de înger”, desfăşurat de Protoieria Fălticeni în colaborare cu Liceul „Mihai Băcescu”, Şcoala „Ion Irimescu”, Şcoala „Mihail Sadoveanu” şi Centrul Catehetic al Colegiului „Nicu Gane” din Fălticeni, coordonator fiind pr. prof. Bogdan Feştilă. A urmat un mic recital de cântece patriotice oferit de Corala „Sfântul Ioan de la Râşca” a Protoieriei Fălticeni.
În continuare, a fost prezentat referatul dedicat Anului omagial al unităţii de credinţă şi de neam, de către pr. Daniel Cojocaru de la Parohia „Adormirea Maicii Domnului” din Lămăşeni. În referatul susţinut, părintele Daniel Cojocaru a expus cele mai însemnate momente din istoria ţării care nu s-ar fi întâmplat fără aportul Bisericii Ortodoxe, făcând referire şi la persoanele care au luptat la unitatea noastră de credinţă şi neam, preoţi şi mireni: „Statul şi Biserica, în spiritul acelor vremuri, aveau aceleaşi interese comune: apărarea credinţei strămoşeşti, identitatea şi continuitatea poporului român. În acest scop, Biserica, prin mitropolitul său, conferea puterii domneşti nimbul obârşei dumnezeieşti, iar domnitorul, la rândul său, ocrotea şi îi apăra pe slujitorii şi enoriaşii săi. Biserica străbună a contribuit pe plan extern la prestigiul României, iar pe plan intern la promovarea luptei duse de întregul popor român pentru realizarea statului naţional unitar al tuturor românilor. În fruntea ţăranilor răsculaţi la 1907 se aflau preoţii. Toată preoţimea română a fost alături de popor în cei doi ani de război 1916-1918. Monahii şi monahiile din mănăstirile moldave au avut grijă de bolnavi şi răniţi. Chiar părintele Mitropolit Pimen Georgescu al Moldovei a stăruit pentru pregătirea sanitară a peste 200 de călugări pentru a sluji în diferite spitale. De aici rezultă că de fapt cultul creştin a fost factorul care a dat unitatea de credinţă şi neam, căci credinciosul care practică virtuţile creştine este responsabil atât de fiinţa sa umană, cât şi de dragostea de glia strămoşească, de ceilalţi”.
La final, Înaltpreasfinţitul Părinte Pimen a prezentat câteva concluzii referitoare la modul cum s-a manifestat unitatea noastră de credinţă şi neam, îndemnând preoţii să organizeze şi să participe alături de enoriaşii pe care îi păstoresc la astfel de evenimente dedicate anului Marii Uniri.
În încheiere, părintele protoiereu Adrian Dulgheriu a mulţumit Înaltpreasfinţitului Părinte Pimen pentru prezenţă şi pentru cuvintele frumoase adresate părinţilor participanţi la întâlnire, îndemnându-i pe clericii din Protoieria Fălticeni să desfăşoare cât mai multe activităţi pentru tineri în perioada verii, în cadrul taberelor organizate de parohii. (Preot Georgian Rotar)