Conferinţă şi lansare de revistă, la Paşcani

Arhiepiscopia Iaşilor

Conferinţă şi lansare de revistă, la Paşcani

Pe data de 18 decembrie 2013, la iniţiativa profesoarelor de religie Vasilica Dimitriu Sîrghie şi Mihaela Iulia Spiridon de la Colegiul Naţional „M. Sadoveanu“ din Paşcani, a avut loc în sediul Protopopiatului Paşcani manifestarea cultural-religioasă intitulată „Miracolul Naşterii Domnului“.

La eveniment a fost prezent pr. Pavel Postolachi, protopopul Protoieriei Paşcani, iar invitatul special al întâlnirii a fost pr. prof. dr. Bogdan Racu, inspector în cadrul Sectorului învăţământ al Arhiepiscopiei Iaşilor, care a susţinut conferinţa „Întruparea Fiului lui Dumnezeu - rodul celei mai mari iubiri“.


„Așa cum este firesc, în această perioadă a sărbătorii Nașterii Domnului, parcă întreaga atmosferă din jurul nostru ne vorbește despre iubirea lui Dumnezeu, manifestată prin Hristos-Mântuitorul, față de om. Iubirea lui Dumnezeu este una care înfiază; Dumnezeu S-a făcut Om, pentru ca pe noi oamenii să ne îndumnezeiască, și Dumnezeu L-a trimis pe Fiul Său pentru ca pe noi să ne facă fii ai Lui, noi cei care rostim rugăciunea «Tatăl nostru». Iubirea lui Dumnezeu este veșnică, pentru că Dumnezeu a creat lumea și pe om din iubirea Sa nesfârșită. Ea este smerită, după cum ne arată ieslea, peștera, cât și faptul că Fiul lui Dumnezeu a luat trup pământesc, asumându-și toate nepuțintele omului și învățându-l pe acesta cum să le biruiască. Iubirea lui Hristos este o iubire discretă și tainică, dar cu toate acestea, ea este în atenția lumii și este mesajul principal al lumii de peste două milenii; ea este una necondiționată, după cum spune Sfântul Apostol Pavel: «Dumnezeu își arată iubirea față de noi prin  aceea că, pentru noi, Hristos a murit când noi eram încă păcătoşi». De aceea, și iubirea noastră față de semeni trebuie să fie una necondiționată; nu iubim ca să fim iubiți sau ca să fim răsplătiți pentru iubirea noastră, ci iubim pentru a ne împlini noi și mai ales pentru a lăsa loc împlinirii celuilalt prin noi sau cu ajutorul nostru”, a subliniat pr. prof. dr. Bogdan Racu în alocuțiunea rostită.

După conferinţa părintelui inspector, a avut loc lansarea primului număr al revistei ortodoxe „Calea spre Lumină“ a Colegiului Naţional „M. Sadoveanu“, ediţie specială de Crăciun, despre care prof. Vasilica Dimitriu Sîrghie ne-a declarat următoarele: „În multe inimi tinere stă nespus cuvântul către şi despre Dumnezeu, Creatorul, Mântuitorul şi Purtătorul nostru de grijă. De asemenea, în multe minţi strălucesc imagini de icoană, necolorată încă. Această revistă doreşte să evidenţieze câteva gânduri şi imagini din sufletele copiilor, legate de credinţa lor. Ea va conţine în paginile sale diferite articole realizate în colaborare cu preoţi, profesori, dar în special cu elevii colegiului nostru. Tot ce se publică şi se va publica în aceste pagini va fi expresia dorinţei elevilor Colegiului Naţional «M. Sadoveanu» - Paşcani, de a-L preamări pe Dumnezeu“.

Activitatea a continuat cu prezentarea şezătorii literar-religioase „Asta-i datina străbună“- ediţia I, susţinută de un grup de elevi ai colegiului şi având drept scop promovarea tradiţiilor populare străbune şi trezirea în sufletele elevilor a interesului şi a dragostei pentru folclorul naţional. În cadrul acestei manifestări a fost realizată o expoziţie de costume populare şi obiecte tradiţionale, precum şi o expoziţie de icoane şi felicitări realizate de elevii colegiului.

Evenimentul „Miracolul Naşterii Domnului“ s-a desfăşurat în colaborare cu Protoieria Paşcani şi cu Casa de Cultură „M. Sadoveanu“ Paşcani.

Citește despre: