Conferință pastoral-misionară pentru clericii din Protopopiatul Suceava I

Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor

Conferință pastoral-misionară pentru clericii din Protopopiatul Suceava I

    • Preoții din Protopopiatul Suceava I
      Preoții din Protopopiatul Suceava I / Foto: Irina Ursachi, Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților

      Preoții din Protopopiatul Suceava I / Foto: Irina Ursachi, Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților

La Mănăstirea Sihăstria Dragomirnei s-a desfășurat luni, 6 noiembrie, o conferință pastoral-misionară cu preoții din Protopopiatului Suceava I.

Întâlnirea a debutat cu săvârșirea Sfintei Liturghii sub protia Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, alături de Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar, arhim. Paraschiv Dabija, vicar administrativ, și pr. Ionel Doru Budeanu, protoiereu.

La finalul slujbei, IPS Calinic a hirotesit întru iconom stavrofor 21 de preoți. Apoi, PS Damaschin Dorneanul a oferit Ordinul „Sfântul Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava” câștigătorilor Concursului Eparhial „Cel mai îngrijit cimitir”: pr. Ionel Doru Budeanu, Parohia Salcea (premiul I), pr. Dimitrie Horga, Parohia Călugăreni (premiul al II-lea), pr. Ioan Lezeriuc, Parohia Siminicea I (premiul al III-lea). Totodată, PS Damaschin a oferit distincția care poartă numele ocrotitorului arhiepiscopiei mai multor cântăreți bisericești și preotului Ionuț Orhei de la Parohia Poiana, Comuna Zvoriștea, în semn de prețuire și de încurajare pentru activitatea din cadrul parohiei.

Ordinul „Crucea Bucovinei”, cea mai înaltă distincție a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, a fost conferit de către Înaltpreasfințitul Calinic protosinghelului Petru Hanu Pangrati, duhovnicul mănăstirii gazdă, maicii starețe Maria Bodnar, precum și mai multor slujitori din cadrul protopopiatului, între care pr. Nicolae Horga, fost inspector eparhial, doamnei Mihaela Cobziuc, contabil în cadrul Cancelariei Protopopești, și pr. Ștefan Dobrin Hisem, de la Parohia Pacea I.

Conferința preoțească a debutat, apoi, cu lucrarea intitulată „Bătrânețea unită cu suferința – o provocare pastorală și misionară a preotului în parohie”, susținută de pr. Nicolae Coca de la Parohia „Sfântul Proroc Ilie” Botoșana. A urmat referatul pr. Alexandru Mazarache de la Parohia „Sfinții Împărați Constantin și Elena” Zamca, Municipiul Suceava, „Imnografia ca simbol”. 

„Pentru cei care cântă și pentru mântuirea lor” a fost titlul comunicării susținute de pr. Marius Cotleț de la Parohia „Acoperământul Maici Domnului” Burdujeni, Municipiul Suceava. 

În cea de-a doua parte a întâlnirii au fost expuse propuneri, sugestii și solicitări ale sectoarelor de resort din cadrul Centrului Eparhial Suceava privitoare la activitatea parohiilor.

Citește despre: