Conferință Provita la Parohia „Sf. Ierarh Nicolae” din Podu-Iloaiei
În după-amiaza zilei de 6 martie 2016, în Duminica Înfricoșătoarei Judecăți, la casa socială a Parohiei „Sf. Ierarh Nicolae” din Podu-Iloaiei, în fața unui auditoriu numeros, s-a desfășurat prima conferință Provita din cele șase organizate în Protopopiatul Iași III, la care au participat Cercurile pastorale 6,7 și 8.
Conferința cu titlul „Apărarea demnității umane prin apărarea drepturilor copilului nenăscut” a fost susținută de părintele Mihai Zvorăște de la parohia „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din satul Hărpășești, la care s-au adăugat și invitați care împărtășesc activitățile Provita dintre care îi amintim pe asist. univ. dr. Dan Mihalcea- medic primar obstetrică-ginecologie la maternitatea Cuza-Vodă din Iași, părintele Damaschin Dănuț - preot misionar la capela Maternității Cuza-Vodă și părintele diacon Stephen Holley (SUA), împreună cu domnul Paul Amăroaie în calitate de translator.
Conferința a fost moderată de părintele protopop Mihail Roșu, care în deschiderea, a prezentat scopul și utilitatea acesteia, anume redescoperirea și întărirea valorile familiei tradiționale, precum și mărturia împlinirii Evangheliei iubirii milostive a lui Dumnezeu în viața fiecărui credincios, ca alternativă la viața imorală și duhul lumii secularizate. În continuare, a urmat alocuțiunea domnului dr. Dan Mihalcea, care a prezentat efectele și consecințele grave ale avortului în perspectiva somatică și psihică. Alocuțiunea specific medicală a fost completată de perspectiva teologico-duhovnicească a părintelui misionar de caritate Damaschin Dănuț,care a subliniat faptul că avortul este un act de necredință și de înstrăinare față de Dumnezeu - Izvorul vieții.
Întâlnirea a continuat cu susținerea referatului principal de către părintele Mihai Zvorăște care a structurat tema în trei părți: 1.Conceptul de demnitate umană în perspectivă juridică, bioetică și teologică; 2. Familia creștină, icoană a iubirii dumnezeiești și provocările lumii contemporane; și 3. Apărarea demnității umane prin apărarea drepturilor copilului nenăscut. Potrivit părintelui conferențiar, demnitatea umană în perspectiva teologică este raportată la Dumnezeu Sfânta Treime. De asemenea, demnitatea umană constă în mărturisirea calității de persoană a ființei umane, create după „chipul lui Dumnezeu” și mai ales de umanitatea asumată de Domnul Hristos în actul Întrupării Sale.
În ceea ce privește familia tradițională creștină, s-a evidențiat faptul că aceasta este „Biserica de acasă” (Sfântul Ioan Gură de Aur), un rai în miniatură, altarul de jertfă în care egoismul și iubirea de sine este suprimată. De asemenea, familia este locul dăruirii de sine și al rugăciunii reciproce în vederea înveșnicirii unirii soților în comuniunea sfinților.
Conferința s-a încheiat cu alocuțiunea susținută de părintele diacon Stephen Holley (SUA), care a subliniat faptul că viața cotidiană a creștinului ortodox trebuie să fie mărturia vie a unirii tainice și profunde dintre lucrarea teoretică și cea practică în actul credinței. Seara s-a încheiat cu sesiunea de întrebări a credincioșilor prezenți.