Conferințe preoțești în Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților

Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor

Conferințe preoțești în Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților

În cele cinci protopopiate ale Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor s-au desfăşurat marţi, 6 octombrie 2020, conferinţele pastoral-misionare cu preoţii. Acestea au fost dedicate Anului omagial al pastorației părinților și copiilor și Anului comemorativ al filantropilor ortodocși români. Reuniunile s-au organizat cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Calinic, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor.

Conferința preoţilor din Protopopiatul Suceava I s-a desfășurat la Mănăstirea Dragomirna din judeţul Suceava şi a fost precedată de săvârșirea Sfintei Liturghii de către un sobor format de preoți și diaconi. Cuvântul de învățătură a fost ținut de părintele Dimitrie Horga, consilier eparhial, delegatul Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic. Părintele Doru Ionel Budeanu, protopop al Protopopiatului Suceava I, i-a prezentat părinților prezenți pe cei doi preoți conferențiari care au susținut referatele: pr. Constantin Nichiteanu și pr. Ioan Irimia. La final, a fost expusă prima carte a Editurii Crimca, semnată de IPS Părinte Arhiepiscop Calinic, „Familia și filantropia. Două instituții divino-umane”. La Catedrala „Nașterea Domnului” din Suceava s-a organizat conferinţa pastoral misionară a preoţilor din Protopopiatul Suceava II. Delegatul Părintelui Arhiepiscop Calinic a fost părintele inspector Gabriel Herea. Părintele Minu Mititelu, protopop al Protopopiatului Suceava II, a moderat conferința, fiind secondat de părintele Câmpulungeanu Răzvan, preot misionar în cadrul protopopiatului, după cum ne informează site-ul Eparhiei Sucevei şi Rădăuţilor. Referatul cu tema „Anul omagial al pastorației părinților și copiilor. Pastorația părinților și a copiilor în societatea contemporană între tradiție și asumare” a fost susținut de părintele Ionel Coca de la Parohia Berchișești. A doua temă a fost prezentată de părintele Florin Ovidiu Devisevici de la Parohia Racova. Delegatul Înaltpreasfinţitului Părinte Calinic la conferinţa preoţilor din Protopopiatul Fălticeni a fost părintele Constantin Oprea, consilier pe Sectorul cultural al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor. După săvârșirea Sfintei Liturghii, părintele Adrian Dulgheru, protopop de Fălticeni, a prezentat părinților prezenți delegația Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, iar arhidiaconul Vasile M. Demciuc a condus lucrările conferinței. S-au expus două referate de către părintele Ioan Coman și de către părintele Daniel Loluță. Au urmat dezbateri pe marginea temelor prezentate, apreciindu-se în mod special rigurozitatea alcătuirii acestora, precum și modul de prezentare.

Întruniri la protopopiatele Rădăuţi şi Câmpulung Moldovenesc

La Parohia Milișăuți, Protopopiatul Rădăuți, judeţul Suceava, s-a desfăşurat conferința cu preoții, sub coordonarea părintelui Viorel Ilișoi, consilier economic al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, și a părintelui Gheorghe Calancea, protopop interimar de Rădăuți. După Sfânta Liturghie, s-a prezentat referatul cu titlul „Pastorația părinților și a copiilor în societatea contemporană: între tradiție și asumare” de către preotul Ionel Constantin Maloș, slujitor la Parohia Laura, - Vicovu de Sus. În continuare, părintele Ciprian Rusu de la Parohia Pădureni – Siret a dezvoltat diferite aspecte cu privire la Anul comemorativ al filantropilor ortodocși români. Părintele Viorel Ilișoi a precizat câteva aspecte importante care privesc activitatea și slujirea propriu-zisă a preotului în parohie, răspunzând întrebărilor adresate de către cei prezenți la conferință. Tot marţi, 6 octombrie, a avut loc conferinţa preoţilor din Protopopiatul Câmpulung Moldovenesc. Aceasta s-a desfăşurat în sala de conferințe a Parohiei „Nașterea Maicii Domnului” din Câmpulung Moldovenesc. Cele două referate au fost expuse de către părintele Dorin Dominte și de către părintele Iustin Mihail Argatu. Părintele Aurel Goraș, protopop de Câmpulung Moldovenesc, a făcut câteva precizări referitoare la slujirea preoților și a diaconilor misionari. De asemenea, a amintit de necesitatea pregătirii și redactării predicilor din duminici și sărbători, şi despre necesitatea obţinerii de avize pentru lucrările de reparație la biserici. Delegatul Înaltpreasfințitului Părinte Calinic a fost arhid. prof. dr. Bogdan-Mihai Hrișcă, consilier al Sectorului Educațional – Teologic din cadrul Centrului eparhial Suceava.

Citește despre: