Conflictul si răzbunarea în societatea modernă vor fi dezbătute la Dialogurile TVR Cluj

Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului

Conflictul si răzbunarea în societatea modernă vor fi dezbătute la Dialogurile TVR Cluj

Părintele prof. univ. dr. Stelian Tofană de la Facultatea de Teologie Ortodoxă va susţine joi, 19 ianuarie, de la ora 18.00, o nouă conferinţă în cadrul Dialogurilor TVR Cluj.

Tema abordată, în cadrul primei ediţii din acest an, este „Conflict si răzbunare în societatea modernă” – o perspectivă biblică şi juridică. Invitat este prof. univ. dr. Gheorghe Iancu din Bucureşti, ce deţine calitatea de Avocat al Poporului.

De ce a fost aleasă această temă şi care este scopul conferinţei, ne-a explicat părintele Stelian Tofană:

„Motivul pentru care am ales acest titlu, pe care să-l dezbat cu un specialist în domeniul juridic, ţine de situaţia cu care noi ne confruntăm în viaţa cotidiană. Zilnic aproape, ne întâlnim cu o gamă largă de conflicte. Din acest punct de vedere putem să vorbim de conflicte la nivel individual, la nivel familial, la nivel instituţional sau la nivelul general al societăţii. De cele mai multe ori, putem să observăm acest lucru, urmarea acestor conflicte este răzbunarea, adesea crezându-se că răzbunarea ar fi unica soluţie, unicul răspuns la conflict, şi nu în cele din urmă, şi ceea ce este foarte grav, unica satisfacţie pe care o poţi avea dintr-un conflict. Adică, aşa înţelege foarte multă lume să rezolve conflictul sau să iasă din stările conflictuale cu care se confruntă, poate mai des sau mai rar. Consecinţele unei astfel de soluţii, ca cea pe care am amintit-o mai sus, adică de a ne răzbuna, sunt cele mai grave, sunt cele mai tragice şi adesea ele sunt urmate de drame majore pe care le simţim sau pe care le trăim la aceleaşi nivele, adică individual, familial, instituţional sau al societăţii. Şi aceste conflicte, aceste drame majore ca urmare a conflictelor, adesea le poţi vedea întrupate în certuri, în dezbinări, în nedreptăţi, în suferinţă şi, nu de foarte puţine ori, ele sfârşesc chiar în crime, ceea ce este foarte tragic.

Aşadar, scopul conferinţei este unul dublu, ţinând cont de toate aceste aspecte. Şi anume, unul de a vedea perspectiva Bibliei sau a Sfintei Scripturi cu raportare la situaţia conflict – răzbunare. Altfel spus, care este răspunsul Sfintei Scripturi, Sfânta Scriptură care cuprinde cuvântul lui Dumnezeu, la o astfel de situaţie prin care trecem sau putem să trecem fiecare dintre noi, situaţia de conflict şi tendinţa de a ieşi din conflict prin răzbunare. Ce ne spune în acest sens Sfânta Scripură sau ce ne sfătuieşte sau care este perspectiva Sfintei Scripturi pentru găsirea unei soluţii în această situaţie. Şi doi, pentru că spuneam că scopul este dublu, de a cunoaşte perspectiva juridică sau a legii în această problemă.

Aşadar, coroborate aceste două scopuri ale conferinţei, vom încerca în dezbatere să vedem dacă nu cumva perspectiva biblică, a Sfintei Scripturi şi teologică, pe care o s-o dezbat personal, nu este cumva prea permisivă, încurajând în acest sens pasivitatea în rezolvarea unui conflict sau dacă nu e chiar prea idealistă atunci când spune că într-un conflict răzbunarea trebuie s-o lăsăm pe seama lui Dumnezeu, pentru că El Însuşi ne spune acest lucru. Cu alte cuvinte, având în vedere o astfel de perspectivă, nu cumva suntem pasivi sau nu cumva ne retragem în spatele rezolvării conflictului în care am putea să fim angajaţi şi am avea o parte de contribuţie, lăsând totul în seama lui Dumnezeu? Sau nu cumva perspectiva juridică, civilă este prea dură adesea nevând nimic de a face cu mila creştină. Iată scopul acestei conferinţe sau iată din câte puncte de vedere vom aborda această temă aşadar într-o dezbatere teologică şi juridică”.

La finalul prelegerilor, publicul prezent în sală este invitat să adreseze  întrebări celor doi specialiști, pe marginea temei menționate.

De asemenea, cei prezenţi vor avea parte de un moment muzical susținut de doi masteranzi de la Academia de Muzică „Gheorghe Dima”, clasa conf. univ. dr. Vera Negrean. Este vorba despre Vlad Răceu la vioară și Octavia Marc la pian.

Evenimentul va fi filmat și va fi difuzat pe TVR Cluj duminică, 29 ianuarie, între orele 13.30 și 15.00.

Conferinţa va avea loc la sediul TVR Cluj, de pe strada Donath, nr. 160.

Intrarea este liberă, iar capacitatea sălii este de 200 de locuri.

sursa: radiorenasterea.ro