Consfătuirea catehetică a Arhiepiscopiei Iașilor, la final
În zilele de 2 și 3 noiembrie 2023, s-a desfăşurat la Iaşi cea de a X-a ediţie a Consfătuirii catehetice a Arhiepiscopiei Iaşilor. Biroul de catehizare al Arhiepiscopiei Iaşilor a reunit în cele două zile, la Colegiul „Sfântul Nicolae”, responsabilii de activitatea catehetică din cele 13 protopopiate ale eparhiei, coordonaţi de inspectorul pentru învăţământ şi cateheză, pr. prof. dr. Bogdan Racu.
Prima zi a debutat cu un cuvânt al părintelui arhimandrit Hrisostom Rădăşanu, consilierul Sectorului Învăţământ al Arhiepiscopiei Iaşilor şi cu un atelier despre redactarea unui articol pentru „Info catehetic”, publicaţie care aduce în prim plan activitatea catehetică la nivel eparhial şi în protopopiate.
Invitatul special al consfătuirii, Răzvan Bucuroiu, jurnalist TV şi director fondator al Editurii „Lumea Credinţei”, a susţinut un program despre cateheza creştină în noile medii de comunicare, reuşind să-i familiarizeze pe participanţi cu provocările pe care le aduce era digitală şi să le descopere necesitatea dezvoltării unor instrumente de catehizare în mediul online.
Ziua a înregistrat discuţii pe seama programei catehetice din anul 2024, a unui nou program catehetic, care va fi implementat în perioada Postului Naşterii Domnului şi imaginea de ansamblu a activităţilor catehetice din ultimul an.
Vineri, Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, a oficiat Sfânta Liturghie, alături de participanţii la Consfătuire, în biserica Parohiei „Sfântul Gheorghe” Lozonschi din Iași.
Programul zilei a însumat discuţii şi sesiuni de lucru pentru realizarea în anul 2024 a cursurilor de îndrumare în activitatea catehetică şi organizarea proiectelor pentru Concursul Naţional Catehetic, a unui program catehetic pentru perioada Postului Mare şi au fost trecute în revista date organizatorice şi procese de evaluare a activităţilor catehetice parohiale.
Părintele Inspector Bogdan Racu ne-a oferit detalii despre această ediţie a Consfătuirii catehetice:
Consfătuirea catehetică de anul acesta, ajunsă la cea de-a X-a ediție, este un prilej de bucurie pentru o echipă formată din preoți cu experiență pastorală și didactică, căreia i s-au adăugat noi membri, veniți să sprijine prin lucrarea lor pe ceilalți. Ca o continuitate trebuie remarcată colaborarea cu experți în lucrarea prin cuvânt, cu o neobosită căutare a modului în care lumea credinței poate răspunde provocărilor lumii contemporane, așa cum este domnul Răzvan Bucuroiu. Dintre proiectele noi pe care Biroul de catehizare al Arhiepiscopiei Iașilor le pregătește pentru a le pune la îndemâna preoţilor amintesc Programul de catehizare pentru Postul Nașterii Domnului și cel pentru Postul Mare, sesiuni de pregătire a preoților pentru participarea la Concursul Național Catehetic, organizat de Patriarhia Română. Analiza retrospectivă a activității catehetice din eparhie ne arată că anul acesta, procentul parohiilor în care s-au susținut cateheze în cadrul cercurilor pastorale, în prezența reprezentanților Protopopiatului și a Centrului eparhial, a ajuns la 95%.
Mărturii
Pr. Petru Constantinescu, Protopopiatul Hârlău:
A fost experiență edificatoare atât din punct de vedere profesional, cât și pastoral și personal, prin atelierele de lucru cât şi prin prezentarea susținută de invitatul special, domnul Răzvan Bucuroiu. Mi-am lămurit mai multe aspecte ce ţin de activitatea responsabilului cu cateheza la nivel de protopopiat. Simt o motivație în plus în a atinge obiectivele pe care mi le-am propus pentru activitatea catehetică din protopopiat. M-am bucurat de slujirea împreună cu Părintele Mitropolit Teofan, respectiv de cuvântul de încurajare al Înaltpreasfinţiei Sale, prin a evidenţiat importanţa catehizării şi cunoașterea Sfintei Scripturi. De asemenea am apreciat lucrul în echipă cu responsabilii din celelalte protopopiate.
Pr. Mihail Octavian Stan, Protopopiatul Paşcani:
Această Consfătuire Catehetică a adus în atenţia noastră lucrul în echipă şi bucuria întâlnirii cu ceilalţi responsabili care au contribuit la rezolvarea cerinţelor din program. Această întâlnire a fost benefică şi din perspective educaţionale, prin informaţiile noi care ne ajută în formarea unor competenţe specifice. Am descoperit că pentru a fi asumată, sfinţenia omului trebuie înţeleasă ca fiind firescul vieţii şi cât de relevantă şi de dorit este în contextul actual. Spre acest firesc al vieţii trebuie îndrumaţi toţi cei ce caută să urmeze Mântuitorului Hristos. Dorinţa de conlucrare a participanţilor şi grija părintească a organizatorilor au fost punctele forte ale acestui eveniment.
Pr. Ciprian Nani, Protopopiatul Iaşi 1:
Consfătuirea catehetică mi-a oferit prilejul de a aprofunda cunoştinţele dobândite cu privire la elemente ce ţin de redactarea şi susţinerea catehezelor, precum şi de a observa similitudini cu proiectarea didactică. S-a evidenţiat faptul că aceste instrumente sunt de un real folos, întrucât în spatele unei cateheze care îşi atinge obiectivele stă o proiectare atentă şi documentată. Eficienţa întâlnirii a fost potenţată de lucrul în echipă şi de proiectele pe care le-am dezvoltat pentru folosul preoţilor care au sau vor să organizeze activităţi catehetice în parohii.
Vă invităm să accesați și:
(Video) Cea de-a X-a ediție a Consfătuirii catehetice din Arhiepiscopia Iașilor