Copiii din proiectele „Alege Școala!” cinstesc valorile și tradițiile
Aproape 800 de copii, care au cel puțin unul dintre părinți plecat la muncă în străinătate, participă săptămânal la activități educaționale și non formale, Școala de Duminică și consiliere psihologică, toate menite să le ofere un suport emoțional, spiritual și educativ. Biserica și Școala au promovat din toate timpurile valorile de neam și cultura românească, iar copiii înscriși în proiectele „Alege Școala!”, derulate de Mitropolia Moldovei și Bucovinei și Fundația World Vision România în parteneriat cu Patriarhia Română, au marcat cele două zile semnificative din luna ianuarie, Ziua Unirii Principatelor Române și Ziua lui Mihai Eminescu.
Pedagogii socio-educaționali și instructorii Școala de Duminică au susținut ateliere non formale în care au prezentat elevilor semnificația zilei de 24 ianuarie 1859 - Unirea Principatelor Române și le-au pus la dispoziție materiale video, care fac trimitere la acel moment istoric. Este vorba despre povestea „Ocaua lui Cuza” și „Moș Ion Roată și Cuza”. Cei mici fie au creionat portretul domnitorului Cuza, fie au creat o planșă cu personaje în port popular în hora unirii, iar cei din clasele mai mari au avut de rezolvat un rebus pe baza informațiilor istorice. Activitatea s-a încheiat cu o horă a unirii, simbol al unității și al comuniunii.
Managerul proiectelor „Alege Școala!”, Părintele Constantin Naclad, este de părere că „pasiunea pentru istoria neamului, dragostea pentru literatură și modelele de viață autentice se pot dobândi doar prin împărtășire. Dacă preotul sau pedagogul este însuflețit de aceste sentimente și misiunea lui este definită de modelul desăvârșit Hristos – Învățătorul, atunci el poate deveni lumină și căldură pentru celălalt, care atunci când se împărtășește, nu scade, ci crește în intensitate ca lumina unei lumânări care se înmulțește dăruindu-se. Sperăm ca în proiectele noastre să oferim lumina necesară celor care din diferite motive trăiesc în penumbră. Cu atât mai mult, în momente de sărbătoare, acest act ia forma comuniunii la care sunt invitați copiii cu sufletul lor”.
Un alt popas cultural luna aceasta a fost în data de 15 ianuarie, când activitățile educaționale și atelierele non formale au fost dedicate liricii eminesciene. Cu acest prilej elevii au învățat ce înseamnă harta unui text și ceea ce trebuie să rețină atunci când citesc o carte sau un text literar. În lumea fascinantă a poeziei, beneficiarii proiectului și-au îmbunătățit cultura generală, și-au dezvoltat abilitățile de a recita și totodată de interpreta un pasaj literar. Câteva dintre abordările pedagogilor au fost „Mihai Eminescu prin ochi de copil” și „Eminescu în imagini și culori”. Pornind de la aceste idei copiii au avut de creat planșe sau machete care să conțină elemente reprezentative din poeziile lui Eminescu. Creativitatea, imaginația, spontaneitatea și inițiativa fiecăruia au fost puse în practică pentru a reda peisaje din poeziile „Somnoroase păsărele” și „Ce te legeni...”, cu lebede, trestii, copaci, lună, păsărele și cuiburi. Elevii și-au dezvoltat abilitățile de îndemânare, de comunicare, de lucru în echipă și au dobândit noțiuni literare.
Coordonatorul proiectelor „Alege Școala!” din partea Patriarhiei Române, Părintele Florin Marica, consideră că „este foarte important să le insuflăm copiilor pasiunea pentru lectură de la o vârstă cât mai fragedă, de când abia silabisesc. Prin practicarea lecturii, copiii își lărgesc orizontul cunoașterii, își îmbogățesc vocabularul și își formează personalitatea. De aceea, în cadrul proiectului Alege Școala! ne propunem să venim în fața copiilor cu o abordare educațională nonformală cât mai atractivă dedicată lecturii, astfel încât aceasta să constituie un moment așteptat de către copii. Spre exemplu, în cadrul activităților extracurriculare se organizează atelierul ceainăria literară. Copiii se aşează în cerc, servesc o cană cu ceai și citesc pe rând, cu voce tare, dintr-o carte. Ulterior, prezintă ideile principale rezultate din textul citit. Prin acest exercițiu copiii învață nu doar să citească, ci și să se bucure de lumea fascinantă a cărților. Pasiunea pentru citit se dezvoltă însă în timp, cu răbdare, atenție și multă dragoste, iar căldura sufletească din Biserică îi inspiră pe copii în dezvoltarea lor armonioasă”.
Proiectele „Alege Școala, consolidează familia!”, „Alege Școala pentru viitor!” și „Alege Școala pentru viață!” fac parte din programul pilot de stimulare a participării la educație a copiilor cu părinți plecați la muncă în străinătate și se derulează până în luna decembrie a anului 2023, în 13 comunități din județele: Prahova, Vaslui, Iași, Botoșani, Galați și Constanța.