„Copilărie sub streșină de Rai”

Arhiepiscopia Iaşilor

„Copilărie sub streșină de Rai”

Pentru parohia tânără din Timuș, județul Botoșsani, vara a debutat cu un început de poveste în care sufletele tinere din trei sate învecinate- Timuș, Panaitoaia și Dimitrie Cantemir, au participat, timp de două zile (29 - 30 iunie) la o tabără de sat care a avut ca titlu generic „Copilărie sub streșină de Rai”. Tinerii și copiii au învățat să confecționeze cruciulițe și metanii, să comunice eficient, să-și cânte bucuria în acorduri de chitară, să dea viață prin culori chipurior de lumină ale sfinților și să creadă că și la ei în sat se pot petrece lucruri cu adevărat deosebite.

 Cei 60 de tineri paricipanți cu vârste cuprinse între 8 și 16 ani au fost animați și coordonați de către voluntarii din cadrul ATOR Zoițani, alături de părintele paroh al parohiei Timuș, Mardar Călin, și părintele Strâmbu Ciprian. S-a învățat hora și dansul popular, cântecul liturgic dar și melodii frumoase cântate la chitară.

Tema taberei a fost dezbătută cu ajutorul Sfintei Scripturi, pe textul biblic de la Matei 7, 24-27: „De aceea, oricine aude aceste cuvinte ale Mele şi le îndeplineşte asemăna-se-va bărbatului înţelept care a clădit casa lui pe stâncă. A căzut ploaia, au venit râurile mari, au suflat vânturile şi au bătut în casa aceea, dar ea n-a căzut, fiindcă era întemeiată pe stâncă. Iar oricine aude aceste cuvinte ale Mele şi nu le îndeplineşte, asemăna-se-va bărbatului nechibzuit care şi-a clădit casa pe nisip. Şi a căzut ploaia şi au venit râurile mari şi au suflat vânturile şi au izbit casa aceea, şi a căzut. Şi căderea ei a fost mare.”

Câteva filmulețe au înlesnit receptarea mesajului. Tinerii au ajuns la concluzia că a construi casă pe stâncă înseamnă a-ți fundamenta viața pe stânca tare a credinței creștine și pe valorile noastre creștine și românești. Suntem în siguranță și feriți de furtunile mari ale vieții, sub streșina Bisericii. Suntem în siguranță și așezați pe stâncă tare atunci când suntem spovediți, împărtășiți și în comuniune cu Dumnezeu și cu oamenii.

În după-amiaza primei zile, tinerii l-au avut alături pe părintele protosinghel Nicodim Petre, coordonatorul Departamentului de Misiune pentru Tineret al Arhiepiscopiei Iaşilor, care le-a împărtășit celor prezenți din experiența sa și i-a invitat la o viață activă în Biserică. A doua zi, acompaniați de cântatul cocoșului, participanții au mers la biserica satului, unde la Sfânta Liturghie a slujit și pr. Constantin Macuc, protoiereul de Săveni.

Copii au avut posibilitatea să rămână în comuniune și la cele trei mese ale zilei pregătite de doamna preoteasă Georgiana Mardar și de câțiva enoriași binevoietori ai parohiei.  Sub streașina Bisericii este pace și este bucurie. Tinerii și copiii vor mai reveni. Au constatat că și la ei în sat pot trăi experiențe bogate. Unii dintre ei, abia acum au descoperit frumusețea și căldura bisericii din satul lor. (Anca Cîșlariu, ATOR Zoițani)

Citește despre: