Cotizaţia pentru sindicatul din învăţământ nu se mai reţine din salariu
Curtea de Apel Bucureşti a respins miercuri cererea celor trei federaţii sindicale din învăţământul preuniversitar care împiedica aplicarea ordinului ministrului din 2011, prin care profesorii îşi puteau primi în mână întregul salariu, ca nefondată.
Cadrele didactice au posibilitatea să aleagă, dacă vor sau nu să plătească cotizaţia de sindicalist, precum şi modul cum o vor face către sindicatul care le reprezintă cel mai bine interesele.
Potrivit Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), cotizaţia de sindicat, teoretic, este de maximum unu la sută din brutul angajatului, deci maximum cinci milioane/an, şi nu toţi au cotizaţia de unu la sută din brut, unele sindicate având cotizaţie de 2 lei/lună/membru.
Potrivit sindicaliştilor, cotizaţia plătită federaţiilor sindicale este de doar un leu/membru/lună, restul rămânând în organizaţia de judeţ/sector, aceşti bani fiind folosiţi pentru: ajutoare sociale, cursuri de formare, plata angajaţilor.
„Adevărata miză a măsurii de nereţinere a cotizaţiei pe statul de plată este scăderea numărului membrilor de sindicat! Cu ajutorul sindicatelor, membrii acestora au de primit în urma proceselor peste şapte miliarde de lei“, susţine FSLI.