Crăciunul serbat ca odinioară de elevii claselor primare de la Liceul Tehnologic „Ion Nistor” - Vicovu de Sus

În cadrul evenimentelor dedicate sărbătorii Nașterii Domnului, clasele primare de la Liceul Tehnologic „Ion Nistor” - Vicovu de Sus, județul Suceava, au organizat serbări școlare cu specific tradițional.

Doamnele învățătoare Cristina Maria Pitic și Elena Alistar au propus la clasele a IV-a B și a IV-a C de la Liceul Tehnologic „Ion Nistor” - Vicovu de Sus momente emoționante care au adus în fața celor prezenți tradiții vechi, dar mereu prezente în comunitatea locală. Evenimentul a fost cu atât mai important cu cât Patriarhia Română a declarat anul 2019 ca An omagial al satului românesc.

„Clasele au fost amenajate precum interiorul caselor tradiționale, cu scoarță, laițe, opaiț, coșuri cu colaci, mere și nuci. Icoana care reprezintă Nașterea Domnului a ocupat un loc de cinste în interiorul «casei» tradiționale. Copiii au purtat costume populare păstrate cu grijă în lada bunicii - opinci, ciorapi de lână, catrință, ițari, cămașă, catrință, tulpan, cușmă, cojoc sau suman. Au avut și traistă pentru colaci, mere sau nuci. Intrând bine în rol, copiii au fost gazde și colindători, cântând cu drag colinde tradiționale specifice Bucovinei și vestind, cu bucurie, Nașterea Domnului. Versurile bine alese din marii scriitori clasici români, îmbinate cu colindele mereu actuale, au creat cadrul perfect pentru o activitate reușită. Cei prezenți la serbare, părinți, bunici, profesori, directori, au fost impresionați de momentul propus. Prin astfel de activități, copiii descoperă tradițiile locale, consolidează importanța familiei și duc mai departe tradiția ca pe o comoară neprețuită. Ei descoperă în astfel de momente că pot fi mai buni, mai smeriți cu sufletul și plini de bucurie autentică pentru sărbătoarea ce se apropie - Nașterea Domnului”, ne-au transmis cadrele didactice Cristina Maria Pitic și Elena Alistar.

De la același autor

Ultimele din categorie