Credincioșii din Frătăuții Vechi au participat la Sfânta Liturghie arhierească

Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor

Credincioșii din Frătăuții Vechi au participat la Sfânta Liturghie arhierească

În Duminica a XXX-a după Rusalii, Înaltpreasfințitul Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica din satul Frătăuții Vechi, reședința comunei cu același nume.

Duminică, 24 noiembrie 2019, Înaltpreasfinţitul Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, a slujit Sfânta Liturghie în Parohia „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” din satul Frătăuţii Vechi, păstorită de preotul Constantin Capră. Arhiereul a fost întâmpinat cu pâine şi sare de către soborul de preoţi şi diaconi, precum şi de credincioşii din parohie. La slujbă au fost prezenţi şi slujitori din parohiile învecinate, cât şi oficialităţi locale. Răspunsurile la strană au fost date de un grup de teologi împreună cu toţi credincioşii din biserică.

„Mântuitorul, când i-a spus dregătorului din Evanghelie «Vinde toate câte ai şi le împarte săracilor şi vei avea comoară în ceruri; apoi vino de urmează Mie», inima lui a rămas la comoara bunurilor pământești și nu a mers cu mintea și cu inima la comoara cea din ceruri, la bucuria mântuirii - viața veșnică. De ce Mântuitorul i-a spus să vândă toate și nu o parte? Pentru că dacă noi nu le lepădăm cu toată inima, cu toată voința, cu toată simțirea de ceea ce este rău, dacă nu părăsim cu totul păcatul, ne îndepărtăm și nu vom dobândi viața veșnică”, le-a spus ierarhul credincioșilor din Frătăuții Vechi.

În cadrul slujbei, părintele co-slujitor Ioan Capră a fost hirotesit de IPS Arhiepiscop Pimen întru iconom stavrofor. La final, comitetul parohial  a oferit o agapă tuturor închinătorilor.

Biserica din Frătăuţii Vechi este situată în partea de nord a satului; este o construcţie veche, datând din perioada anilor 1890, când a avut loc şi târnosirea ei. Din puţinele documente care s-au mai păstrat, se ştie că lăcaşul ortodox a fost ridicat pe piloni de stejar pe care s-a pus fundaţia de piatră şi apoi s-au înălţat zidurile. Pictată în interior, Biserica „Sfinţii Arhangheli“ este primul locaş ortodox al comunităţii. Ca element de valoare istorică şi artistică, menţionăm catapeteasma bisericii, pictată de către Epaminonda Buceschi.

Citește despre: