Credincioşii din toată ţara se roagă în aceste zile la Iaşi (2009)
Au început manifestările religioase dedicate sărbătorii Sfintei Parascheva, care în fiecare toamnă aduce România la Iaşi. Aseară, moaştele celei care ocroteşte Moldova de 368 de ani, împreună cu moaştele Sfântului Ierarh Vasile cel Mare, de la Mănăstirea „Sfinţii Trei Ierarhi“, au fost purtate pe străzile Iaşului, în cadrul Pelerinajului tradiţional „Calea Sfinţilor“. Zeci de mii de credincioşi cu lumânări în mâini au însoţit procesiunea organizată pe înserate, slăvindu-i pe cei doi sfinţi.
Sărbătoarea Ocrotitoarei Moldovei a început încă de sâmbătă, 10 octombrie 2009, la Catedrala mitropolitană din Iaşi. Vineri după-amiază, rândul de credincioşi care au venit să se închine Sfintei Cuvioase Parascheva era până în curtea Catedralei. În aceeaşi zi, spre seară, câteva zeci de credincioşi s-au aşezat lângă baldachinul pe unde sute mii de pelerini trec în aceste zile, închinându-se sfintelor moaşte. Aşa cum este tradiţia, racla cu moaştele Sfintei Parascheva sunt scoase cu câteva zile înainte din catedrală.
Sâmbătă dimineaţa, după citirea Acatistului, în sunetul clopotelor şi cel al toacei, sfintele moaşte au fost scoase din Catedrala mitropolitană de preoţii slujitori de aici, soborul fiind condus de Înalt Preasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, alături de PS Calinic Botoşăneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor. La procesiune au participat numeroşi credincioşi cu flori şi busuioc în mâini, care s-au rugat în timp ce se cânta troparul Sfintei. La final, Înalt Preasfinţitul Mitropolit Teofan a menţionat faptul că de la cinstitele moaşte ale Sfintei Cuvioase Parascheva „primim izvor de bucurie sufletească, răbdare, pentru a duce mai departe crucea vieţii, smerenie, curaj şi întărire, pentru a merge mai departe pe calea vieţii“. De asemenea, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei a adresat un cuvânt de binecuvântare pelerinilor. „Îl rog pe Dumnezeu să reverse harul şi binecuvântarea Sa asupra tuturor pelerinilor care se vor aduna pentru a-i aduce cinstire Sfintei Cuvioase Parascheva. Să le dea Dumnezeu şi celor care nu vor putea să participe la această sfântă sărbătoare binecuvântarea Sa, ca împreună să formăm poporul lui Dumnezeu care cinsteşte pe sfinţii cerului“, a spus Mitropolitul Teofan. Pelerinii s-au închinat pe tot parcursul zilei raclei ce adăposteşte moaştele Sfintei Parascheva. Vremea posomorâtă şi orele târzii ale zilei de sâmbătă nu i-a împiedicat pe românii din toată ţara să vină să se roage la Sfânta Vineri, cum mai este numită în popor Ocrotitoarea Moldovei. Numărul acestora se înmulţeşte pe zi ce trece. Pentru a veni în sprijinul sutelor de mii de credincioşi care îşi îndreaptă rugăciunile către Cuvioasa de la Iaşi, reţeaua CFR a suplimentat, ca în fiecare an, numărul vagoanelor de tren care se îndreptă spre capitala Moldovei, în aceste zile de toamnă. „Am simţit că Sfânta Cuvioasă Parascheva mi-a ajutat în alţi ani şi sunt convinsă că îmi face bine. Acum am stat puţin la rând, în schimb în alţi ani am stat mai mult. Nu a fost deloc uşor să vin la Iaşi, pentru că sunt bolnavă“, a declarat Maria, pensionară din Bucureşti. „Am venit să mă rog la Sfântă cu părinţii mei pentru sănătate şi să mă ferească de probleme. Este pentru prima dată când vin la Cuvioasă. Este foarte frumos pentru că e multă lume şi e o adevărată atmosferă de sărbătoare. Plec de la Iaşi cu o amintire plăcută“, ne-a mărturisit Mihail Cornel Farcaş, elev din Galaţi.
„Nu am mai fost de mult timp să ne închinăm la moaştele Sf. Cuv. Parascheva, iar acum suntem aici pentru că au venit nişte prieteni de-ai noştri şi, atunci, am zis să venim şi noi. Este frumos la această sărbătoare, pentru că vine foarte multă lume. Pentru mine este o bucurie faptul că am venit să mă închin în preajma sărbătorii Sfintei“, a mărturisit şi Mihaela Vârtej, din Iaşi.
Sfânta Parascheva şi Sfântul Vasile cel Mare, împreună, ca altădată
Programul liturgic a continuat ieri-dimineaţă la Catedrala mitropolitană din Iaşi cu slujba Sfintei Liturghii. Aseară a avut loc Pelerinajul „Calea sfinţilor“, cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva şi ale Sfântului Vasile cel Mare de la Mănăstirea „Sfinţii Trei Ierarhi“ din Iaşi, iar de la ora 21:00 credincioşii s-au rugat la slujba Privegherii.
Menţionăm că părticica din moaştele Sfântului Vasile cel Mare a fost donată Mănăstirii „Sfinţii Trei Ierarhi“ de patriarhul Macarie al Antiohiei, la nouă ani după ce domnitorul Vasile Lupu a adus moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva. Timp de 239 de ani, moaştele celor doi sfinţi au stat în Biserica „Sfinţii Trei Ierarhi“, fiind venerate, ca şi în aceste zile, de poporul drept-credincios. În anul 1975, moaştele au fost confiscate de comunişti, fiind readuse în mănăstire în anul 2001, în timpul păstoririi ca Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei a Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, fiind depuse în nişa în care a fost aşezată pentru prima dată racla Sfintei Cuvioase Parascheva. „Moaştele Sfântului Vasile cel Mare sunt aşezate în locul în care au fost dintru început, alături de cele ale Sfintei Cuvioase Parascheva. În pelerinajul de anul acesta, sfintele moaşte vor fi împreună spre închinare, aşa cum au fost odinioară în biserica Mănăstirii «Sfinţii Trei Ierarhi»“, a spus arhim. Nichifor Horia, stareţul Mănăstirii „Sfinţii Trei Ierarhi“.
Moaştele ierarhului capadocian vor rămâne spre închinare pe esplanada Catedralei mitropolitane din Iaşi până pe 15 octombrie.
Adăpost pentru pelerini, la credincioşii din Iaşi
În organizarea hramului Sfintei Parascheva sunt implicate, ca în fiecare an, toate sectoarele şi parohiile Arhiepiscopiei Iaşilor. Parohiile din Protopopiatele Iaşi 1 şi Iaşi 2, de exemplu, oferă hrană, ceai cald şi adăpost pelerinilor. Biroul de Asistenţă Socială „Diaconia“ al Centrului Eparhial coordonează distribuirea de pachete cu alimente, iar Centrul de Pelerinaj „Sfânta Cuvioasă Parascheva“, al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, aflat în curtea Catedralei mitropolitane, va îndruma pelerinii către locurile de cazare pe care le oferă parohiile din cele două protopopiate. Protopopiatul Iaşi 1 va oferi, cu sprijinul a 34 de parohii, 4.000 de pachete cu alimente şi 382 de locuri de cazare. Pe lângă acestea, Protopopiatul Iaşi 1, în colaborare cu parohia „Sf. M. Mc. Haralambie“, va oferi 1.500 de pachete cu alimente, iar parohia Talpalari a oferit deja pentru Proiectul „Hrană pentru pelerini“, al Biroului de Asistenţă Socială „Diaconia“, suma de 500 de lei. Protopopiatul Iaşi 1 va mai dona 1.500 de pâini, 1.000 de lei şi masă pentru 80 de persoane la Cantina „Sf. M. Mc. Haralambie“. Parohiile din Protopopiatul Iaşi 2 vor oferi 464 de locuri de cazare şi 4.000 de pachete cu alimente.
Menţionăm că în aceste zile, la Iaşi, pe lângă programul liturgic foarte dens, au loc concerte de muzică sacră, expoziţie de fotografie şi sfinţiri. Ieri, un sobor de arhierei a sfinţit biserica veche a Mănăstirii Hadâmbu, cu prilejul împlinirii a 350 de ani de atestare documentară a aşezământului monahal din comuna ieşeană Mogoşeşti.
Ghişee de informare şi corturi pentru pelerini
Ca în fiecare an, Primăria Municipiului Iaşi a pregătit, şi anul acesta, corturi pentru odihna pelerinilor, mai ales că mulţi dintre aceştia vin din diferite colţuri ale ţării şi trebuie să se odihnească.
Este vorba de corturi de armată amenajate de Primărie în apropierea Teatrului Naţional, unde pelerinii care nu vor să meargă la localnici prin Centrul de Pelerinaj sau nu mai au locuri, pot să se odihnească peste noapte.
Totodată, în oraş vor mai fi amenajate şi două corturi de informare pentru perioada sărbătorilor, de unde pelerinii pot afla informaţii despre locurile unde pot merge, ce pot vizita sau alte informaţii utile de la un poliţist comunitar, un jandarm şi un reprezentant al poliţiei naţionale. „Corturile vor sta acolo până pe 15 octombrie. Orice cetăţean care va avea nevoie de ajutor sau de informaţii se poate adresa celor care vor sta acolo. La corturi va putea fi consultat şi un program al Sărbătorilor Iaşului şi se va putea semnala orice problemă ce ţine de ordinea şi liniştea publică“, a declarat Nicoleta Deciu, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Comunitare Iaşi.
În plus, Primăria a pregătit şi tradiţionala masă a pelerinilor, unde vor fi oferite sarmale, cârnat, vin şi suc pelerinilor, la cantina de ajutor social a Primăriei, din apropierea Mitropoliei. Acestea vor fi oferite de Primărie, pe de o parte, de instituţiile din subordinea Primăriei, şi de diferite firme sau binevoitori, pe de altă parte. De asemenea, seara, pelerinii care stau la rând primesc ceai cald.
(Silviu Dascălu - Ziarul Lumina, 12 octombrie 2009)