CRUCEA - Expoziţie de artă vizuală la Pietrărie

Arhiepiscopia Iaşilor

CRUCEA - Expoziţie de artă vizuală la Pietrărie

În ziua de prăznuire a Înălţării Sfintei Cruci, 14 septembrie, Parohia Pietrărie a găzduit expoziţia de artă vizuală cu titlul „CRUCEA“, organizată de artistul vizual Violeta Radu.

La ceas de vecernie, în zi de mare praznic, s-a vernisat expoziţia cu titlul CRUCEA în prezenţa unui număr mare de credincioşi, artişti şi preoţi. Activitatea a avut loc în satul Pietrărie, într-un cadru mai puţin obişnuit, pe şantierul bisericii parohiale, aflată în plină construcţie.

Operele celor peste 30 de artişti participanţi - fotografii, picturi sau artă plastică - au prezentat participanţilor CRUCEA văzută sub diferite forme, în diverse ocazii sau locuri. Au fost numeroase luări de cuvânt, fie ale invitaţilor, fie ale participanţilor, fiecare prezentând experienţe sau trăiri personale legate de Sfânta Cruce.

Artistul şi poetul George Pîrîu a redat prin versuri legătura dintre cruce si mamă:

Mama

După ce a străbătut
O bucată de timp
Sub formă de cruce,
Obosită,
S-a aşezat lângă cer
Să se culce.
Ne-a crescut cu greu,
Puţin câte puţin,
Apoi şi-a găsit
O piatră în cimitir.
Şi de atunci se roagă,
Mama şi crucea
De-o veşnicie întreagă.

Participant la eveniment, pr. dr. Bogdan Racu a vorbit despre cruce ca simbol şi a evidenţiat faptul că, uneori, oamenii din neştiinţă necinstesc Sf. Cruce sau chiar folosesc simboluri anticreştine fără să fie conştienţi de ceea ce fac.

În încheirea prezentării, curatorul acestei expoziţii, Violeta Radu, a oferit câteva explicaţii referitoare la acest eveniment: „De ce CRUCEA la Pietrărie anul acesta?! Răspunsul este simplu. Nu am ales, doar m-am lăsat ghidată de Dumnezeu! Aparţin locului acesta prin naştere şi dacă anul trecut, la cea de a V-a ediţie, am ales să merg, în necunoscut, la Alba Iulia, tot graţie voinţei lui Dumnezeu, anul acesta am hotărât «să mă dăruiesc» locului, oamenilor de aici, am simţit că îmi este necesară experienţa aceasta în încercarea de a mai face un mic pas pentru a afla cine sunt. Până mai ieri Pietrărie însemna pentru mine MAMA şi era bucuria de a mă afla aici... Mama s-a mutat într-o altă sferă şi parcă mi-am pierdut rostul... Cu expoziţia aceasta am speranţa că îi voi lămuri sufletului meu dacă aparţin locului sau nu. Ediţia de anul acesta chiar o dedic memoriei mamei mele, Valeria. «Împărăţia lui Dumnezeu este înăuntrul vostru» (Luca 17, 21) - trăiesc cu acest motto în gând şi în faptă.

Am înţeles că lucrurile vin doar din acţiune, dacă stai să vegetezi nu se întâmplă nimic.

Mi s-a părut că aş avea datoria de a oferi evenimentul acesta de suflet locului şi oamenilor lui, şi dacă prin organizarea aceasta am făcut fericit măcar un singur om, sufletul meu este împăcat, dar am convingerea că suntem mai mulţi cei care ne-am bucurat la deschiderea lui...

Îmi doresc de multă vreme să dezvolt acest proiect şi dacă va fi asta şi voia Domnului poate că până la ediţia a X-a vom avea parte de un eveniment mai complex. Mi-ar plăcea ca pe desfăşurătorul lui să avem parte de miniconferinţe pe temă, de recital de poezie, concerte, întâlniri între artişti şi public cu discuţii pe teme de artă, ateliere pentru copii şi cine ştie ce alte idei.

Mă bucur pentru că părintele George-Ciprian Bamboi a răspuns dorinţei mele de a organiza expoziţia în biserica în construcţie din parohia noastră. Am sentimentul că «zidesc» şi eu un pic! Cine ştie?!... poate că acesta este doar începutul unei frumoase colaborări. Mulţumesc din suflet colegilor mei, prieteni, care îmi acordă încrederea lor şi rămân alături de mine în acest proiect. Singur, omul este incomplet!

ÎMPREUNĂ SUNTEM MAI PUTERNICI!“

Dacă vremea va permite, expoziţia rămâne deschisă până în ziua hramului bisericii din Pietrărie, 1 octombrie, Acoperământul Maicii Domnului. (Pr. George Bamboi)

Citește despre: