Crucile clopotniței din Parohia Romanovca au fost sfințite

Arhiepiscopia Chişinăului

Crucile clopotniței din Parohia Romanovca au fost sfințite

    • Crucile clopotniței din Parohia Romanovca au fost sfințite
      Crucile clopotniței din Parohia Romanovca au fost sfințite

      Crucile clopotniței din Parohia Romanovca au fost sfințite

    • Crucile clopotniței din Parohia Romanovca au fost sfințite
      Foto: Constantin Ciofu

      Foto: Constantin Ciofu

    • Crucile clopotniței din Parohia Romanovca au fost sfințite
      Foto: Constantin Ciofu

      Foto: Constantin Ciofu

În Parohia „Acoperământul Maicii Domnului” - Romanovca, Protopopiatul Ungheni, Arhiepiscopia Chişinăului, a fost oficiată marţi, 28 ianuarie 2020, Slujba Aghesmei mici de către un sobor de preoţi. În prezenţa românilor din Basarabia şi din Patria Mamă, s-au sfinţit crucile care au fost montate pe clopotniţa parohiei.

Sfintele cruci ale clopotniţei din Parohia „Acoperământul Maicii Domnului” - Romanovca, Protopopiatul Ungheni, Arhiepiscopia Chişinăului (Basarabia), au fost sfinţite marţi, 28 ianuarie 2020, de către un sobor de preoţi de pe ambele maluri ale Prutului. La acest moment de sărbătoare au participat, alături de enoriaşii parohiei, primarul comunei Ipatele, judeţul Iaşi, Constantin Postârnac, primăriţa comunei Mironeasa, judeţul Iaşi, Elena Curcudel, viceprimarul comunei Mironeasa, Dumitru Curcudel, dar şi numeroşi prieteni care au răspuns cu dragoste invitaţiei preotului paroh Nicolae Tverdostup. În faţa clopotniţei s-a oficiat Slujba Aghesmei mici de către un sobor de preoţi de la Mănăstirea Hadâmbu, din Arhiepiscopia Iaşilor şi din Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor. Slujitorii Sfântului Altar au dorit ca prin intermediul acesui popas duhovnicesc să-L slăvească pe Dumnezeu şi să-I mulţumească pentru toate darurile revărsate asupra Parohiei Romanovca, dar mai ales pentru că s-a reuşit ridicarea clopotniţei ce a fost împodobită cu acest prilej cu trei sfinte cruci. În cadrul slujbei s-au pomenit toţi ctitorii, donatorii şi binefăcătorii acestui edificiu, iar la final crucea de pe turla principală a fost montată cu ajutorul unei macarale.

Recunoştinţă faţă de ctitori

În cuvântul de învăţătură adresat celor prezenţi, preotul Emanuel Apetrei de la Parohia Urşiţa-Mironeasa, Protopopiatul 3 Iaşi, judeţul Iaşi, a făcut referire la importanţa acestui moment, dar şi la oamenii prin intermediul cărora Preasfânta Născătoare de Dumnezeu a lucrat pentru construirea ansamblului parohial din Romanovca. Cu emoţie şi bucurie, arhimandritul Nicodim Gheorghiţă, stareţul Mănăstirii Hadâmbu, şi-a exprimat bucuria pentru că a revenit din nou în Parohia Romanovca, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei. Părintele stareţ a apreciat jertfa pe care preotul Nicolae Tverdostup a depus-o la ridicarea bisericii, aşezământului social şi a clopotniţei, îndemnând credincioşii să aibă evlavie pentru Biserica lui Hristos, unde se săvârşeşsc Sfintele Taine şi unde ne pregătim pentru viaţa de veci. Preotul paroh Nicolae Tverdostup a mulţumit arhimandritului Nicodim Gheorghiţă pentru sprijinul pe care l-a oferit la ridicarea clopotniţei, dar mai ales pentru dragostea pe care o arată faţă de Parohia Romanovca prin prezenţa şi rugăciunile pe care le-a înălţat.

Misiune ortodoxă românească de 14 ani în Romanovca

Amintim că sfinţirea locului pe care este amplasată clopotniţa din Romanovca a avut loc pe 7 aprilie 2011, şi a fost oficiată de Înaltpreasfinţitul Părinte Petru, Mitropolitul Basarabiei, alături de un sobor de preoţi şi diaconi. Parohia "Acoperământul Maicii Domnului" - Romanovca a fost înfiinţată în anul 2004, iar în anul 2006 a fost turnată temelia sfântului locaş. Clădirea locaşului cuprinde demisolul şi biserica propriu-zisă. Din puţinul enoriaşilor, prin efortul preotului paroh Nicolae, care a lucrat în domeniul construcţiilor şi nu numai pentru a obţine fondurile necesare, s-au realizat lucrări importante. Credinciioşii ortodocşi români de pretutindeni au şansa şi de acum înainte să-şi înveşnicească numele în Cartea Vieţii dacă doresc să devină ctitori la complexul parohial din Romanovca, unde mai sunt încă multe lucrări de întreprins. Satul Romanovca se află la aproximativ 30 de kilometri de Vama Sculeni, pe drumul ce leagă oraşul Ungheni de Chişinău.

Citește despre: