Cu doar 20 de RON poți oferi o masă caldă unui bătrân singur prin campania „Un sat întreg la masă”
Platforma Faptelor Bune a Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, fiideajutor.ro, lansează o inițiativă de strângere de fonduri pentru vârstnicii din satul ieșean Săcărești. Campania „Un sat întreg la masă” își propune să ofere câte un meniu cald săptămânal unui număr de 50 de bătrâni, bolnavi sau singuri, pentru a le alina din greutățile zilnice și a le arăta că nu sunt singuri. Valoarea unui pachet este de 20 RON, iar credincioșii sau companiile care vor să se implice prin donații sau produse pot face acest lucru accesând www.fiideajutor.ro.
Satul Săcărești, parte a comunei Cucuteni, renumită pentru istoria sa fascinantă și cultura milenară, este astăzi căminul multor suflete care au modelat cu migală aceste meleaguri de-a lungul generațiilor. Majoritatea sunt văduvi, bolnavi, uitând încet de lumea care odată fremăta de viață și culoare în jurul lor. Cu fiecare zi ce trece, izolarea și lipsurile își spun cuvântul, într-un sat unde fiecare colț păstrează amintiri ale trecutului.
Campania „Un sat întreg la masă” își propune să reunească, chiar și la nivel simbolic, întreaga comunitate de vârstnici la aceeași masă o dată pe săptămână. Inițiativa, profundă și plină de compasiune, este gândită nu doar ca un act de oferire a mâncării, ci și ca un prilej de întărire a legăturilor dintre enoriașii locului, aducând un sentiment de apartenență și confort celor mai izolați dintre ei. În fiecare duminică, după slujba de la biserica din sat, bătrânii care au puterea de a ajunge la lăcașul de cult își ridică personal pachetele cu mâncare caldă pregătite de voluntari la cantina parohială cu dăruire și solidaritate. Acest gest simplu le permite să primească hrana necesară și să participe, măcar pentru scurte momente, la viața comunității, să schimbe câteva cuvinte cu vecinii sau să primească un zâmbet de la un suflet apropiat.
Pentru cei care nu se pot deplasa din cauza bolii sau a vârstei înaintate campania se asigură că nimeni nu este uitat prin voluntarii care livrează pachetele direct la casele fiecăruia. Acesta este un mod practic de a manifesta grijă și respect, ajutând pe fiecare bunic să simtă că face parte dintr-un tot mai mare.
Încercăm să facem acest proiect ca un exercițiu de bunătate, de altruism, și ca un prilej de a bătători căile dintre oameni, astfel încât nimeni să nu se simtă singur sau nebăgat în seamă, ci toți să avem această idee a unei comunități închegate. Masa fiecărui bătrân costă 20 de lei, este o sumă mică, dar care aduce foarte multă bucurie. Vă invităm să fiți alături de noi dintr-un simplu motiv: pentru că nu oricând ai ocazia să hrănești un sat întreg. De multe ori, glumim așa între noi și spunem că «uite, am hrănit și astăzi satul Săcărești», aspect care ne bucură. Satul fiind mic, nevoile fiind multe, oamenii se adună în jurul activității noastre, povestește părintele paroh Cosmin Brînză.
Estimând un cost de 20 RON/persoană pentru fiecare masă, obiectivul financiar lunar al campaniei se ridică la suma de 4.000 RON. Credincioșii care doresc să sprijine acest gest de bunătate o pot face prin donații online direct prin site (cu mențiunea „SĂCĂREȘTI”), donorbox, PayPal (@fiideajutor), sponsorizări sau prin transfer bancar:
LEI: RO27BACX0000003010578064, UniCredit Iași
EUR: RO70BACX0000003010578066, UniCredit Iași
USD: RO43BACX0000003010578067, UniCredit Iași
Titular cont: Arhiepiscopia Iașilor
Mențiune: SĂCĂREȘTI
Cod SWIFT: BACXROBU, BIC: BACXROBUXXX
*O campanie fiideajutor.ro realizată în colaborare cu Parohia „Sfinții Împărați Constantin și Elena” Săcărești.
Inițiativa este inclusă în Proiectul „Mica Bucurie a Zilei” al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei ce își propune susținerea proiectelor din parohiile aflate în județele Iași, Neamț și Botoșani. Astfel, printr-o contribuție mică putem genera un impact mare în comunitățile aflate în nevoie.
fiideajutor.ro este Platforma Faptelor Bune a Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, punctul de întâlnire pentru toți cei care doresc să ofere din resursele, timpul și expertiza lor în sprijinul aproapelui, o punte între cei care au nevoie și cei care pot oferi ajutor.