Cum a fost sărbătorită Învierea Domnului în Mitropolia Moldovei și Bucovinei
Cea mai mare sărbătoare a creștinătății a fost serbată la Catedrala Mitropolitană din Iași de mii de credincioși. Lumina Sfântă, adusă de la Ierusalim, a fost împărțită celor prezenți de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei. Slujba Utreniei și Sfânta Liturghie au fost oficiate pe esplanada Catedralei Mitropolitane.
„Învățătura Bisericii spune că primul lucru pe care l-a făcut Domnul Hristos după Înviere a fost să coboare la iad. Înainte de a se arăta femeilor mironosițe, Mântuitorul a coborât la iad, ca și cei mai păcătoși oameni să afle despre puterea Învierii Sale. Și dacă acest lucru s-a întâmplat atunci, suntem chemați să credem în ciuda îndoielilor și să stăruim în această credință că Hristos Dumnezeu coboară și în iadul din noi, în sufletul nostru încărcat de mult mormânt și multă moarte”, a spus IPS Părinte Teofan în cuvântul de învățătură.
La Suceava, numeroși credincioși au fost prezenți la slujba Învierii Domnului la Catedrala Arhiepiscopală „Sfântul Ioan cel Nou”. Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, înconjurat de soborul de preoţi, diaconi şi întreaga obşte de călugări a mănăstirii. Evenimentul liturgic s-a desfăşurat pe o scenă împodobită în incinta aşezământului. La final, momentul sfinţirii coşurilor pline de ouă şi pască și primirea bucăţelelor de prescură denumite „Paşti” au întregit sentimentul de sărbătoare.
Înaltpreasfințitul Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, a slujit în noaptea Sfintelor Paști la Catedrala Arhiepiscopală „Sf. Cuv. Parascheva” din Roman. Conform obiceiului îndătinat, aproape de miezul nopții, a fost adusă Lumina Sfântă de la Ierusalim, care ulterior a fost împărțită de ierarh tuturor celor prezenți în curtea locașului de cult mușatin. După prima parte a slujbei din sfânta zi a Învierii, desfășurată pe scena special amenajată în fața Palatului Arhiepiscopal, sărbătoarea a continuat cu partea numită Canonul Învierii Domnului, urmat de procesiune în jurul Catedralei și apoi cu oficierea Dumnezeieștii Liturghii a Sfântului Ioan Gură de Aur. La finalul slujbei, după ce mulți dintre cei prezenți s-au împărtășit cu Trupul și Sângele Mântuitorului Iisus Hristos, Înaltpreasfinția Sa a adresat un cuvânt de învățătură tuturor celor au avut dragostea și răbdarea de a petrece noaptea binecuvântată în atmosfera de rugăciune specifică acestei zile, după care, conform tradiției îndătinate, a ciocnit un ou roșu cu fiecare dintre cei prezenți, rostind salutul pascal „Hristos a înviat!”.
Învierea Domnului nostru Iisus Hristos a fost sărbătorită de credincioşii din Episcopia Hușilor prin participarea la slujbele oficiate în biserici şi mănăstiri, primind şi în acest an Sfânta Lumină adusă de la Ierusalim. La Catedrala Episcopală din Huşi, Sfânta Liturghie din noaptea de Paști a fost oficiată de Preasfințitul Părinte Corneliu, Episcopul Huşilor.
Momente deosebite în noaptea de Înviere au fost și Mănăstirea Hadâmbu din judeţul Iaşi, unde Sfânta Liturghie a fost oficiată de Preasfințitul Părinte Calinic Botoşăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor.