„Cum putem intra cu Domnul în Ierusalim?”. Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a răspuns la această întrebare în Duminica Floriilor

22 Aprilie 2019 17:28 Tudorel Rusu Arhiepiscopia Iaşilor

Duminică, de marea sărbătoare a Intrării Domnului în Ierusalim, cunoscută  în popor sub numele de Florii, Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, a săvârşit slujba Sfintei Liturghii la Biserica „Sfântul Gheorghe” din Piatra Neamț, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, în prezenţa rugătoare a mulţimii credincioşilor. Conform tradiţiei, atât veşmintele Mitropolitului Moldovei şi Bucovinei, cât şi ale preoţilor şi diaconilor, au fost de culoare verde, în amintirea ramurilor celor care L-au întâmpinat pe Mântuitorul Hristos în Ierusalimul de altădată, dar şi ca simbol al culorii vieţii şi al lemnului Sfintei Cruci.

În Duminica Floriilor, IPS Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a slujit Sfânta și Dumnezeiasca Litrughie în Biserica „Sfântul Gheorghe” din Piatra Neamț, păstorită de părintele paroh Gheorghe Ailioaie şi de părintele Ion Papuc.

După citirea pericopei evanghelice, IPS Teofan a rostit cuvântul de învăţătură. Trei căi principale prin care fiecare creștin poate intra în Ierusalim, alături de Mântuitorul Hristos, a evidențiat Mitropolitul Moldovei și Bucovinei în cuvântul său: „Cum putem intra cu Domnul în Ierusalim? Putem intra cu Domnul în Ierusalim, în primul și în primul rând, dacă suntem pătrunși de adevărul că Ierusalimul cel ceresc, că Împărăția Cerurilor, încep încă din această lume pentru adevărații creștini. A potrivi, spune Sfântul Isaac Sirul, cele de jos cu cele de sus, înseamnă a intra în Ierusalim. În al doilea rând, intrarea noastră în Ierusalim este o stare permanentă de împărtășire a noastră cu Dumnezeu. Împărtășirea noastră cu Dumnezeu se împlinește prin primirea Trupului și Sângelui Domnului Hristos, se împlinește prin împărtășirea noastră cu cuvântul lui Dumnezeu din Evanghelie, se împlinește prin împărtășirea noastră cu puterea numelui lui Iisus, rostind cât mai des, de-a lungul zilei, «Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluiește-mă pe mine păcătosul!». În al treilea rând, intrarea noastră în Ierusalim nu se poate împlini fără dobândirea harului smereniei, rugăciunii și al iubirii”.

În cadrul Sfintei Liturghii,  Părintele Mitropolit a hirotonit întru preot pe tânărul diacon Petru Macovei, pe seama Parohiei „Sfântul Dimitrie Basarabov”, sat Boatca, Protopopiatul Iași 3.

La finalul Sfintei Liturghii, numeroşi credincioşi s-au împărtăşit cu Trupul şi Sângele Mântuitorului Iisus Hristos, după care, conform tradiției, ierarhul a binecuvântat ramurile de salcie, care apoi au fost împărțite credincioșilor.

De la același autor

Ultimele din categorie