Cum să reţinem numele persoanelor nou cunoscute?

Social

Cum să reţinem numele persoanelor nou cunoscute?

„Mi-e foarte greu atunci când vine vorba de amintirea numelor și e ciudat, pentru că memoria mea este, de altfel, foarte bună. Datele statistice mi se „lipesc” imediat, dar dacă fac cunoștință cu cineva, câteva milisecunde mai târziu, numele respectivei persoane a și zburat din mintea mea.”

Adeseori, nu-ți amintești numele oamenilor, dar în schimb poți reține cu ușurință numere de telefon?

Problema a fost cercetată și dezbătută pe un blog valoros de psihologie britanic, PsyBlog. Conform unui studiu, este mult mai greu să-ți aduci aminte numele oamenilor cu care intri în contact decât profesiile sau orașele în care locuiesc acestea. Participanții la cercetare au fost rugați să citească niște biografii, fiind mai apoi testați pentru a vedea ce își mai amintesc. Procentajele informațiilor reținute situau pe prima poziție profesia, cu 70 de procente, apoi hobby-urile, cu 68%, orașul de reședință, cu 62%, prenumele și numele de familie, cu doar 30%.

Numele, cuvinte complicate pentru memorie

Cercetătorii sugerează că numele și prenumele sunt cele mai dificile cuvinte când vine vorba de memorare.

În mod inconștient, oamenii le consideră ca fiind fără înțeles, deși ele au o semnificație. Psihologia învățării și motivației afirmă că există mai mulți factori care influențează modul în care este structurată informația despre oameni în mintea umană. Cuvintele sunt „fabricate” astfel încât numele  să fie dificil de amintit. Cea mai plauzibilă explicație pentru acest fapt este aceea că numele sunt, în esență, fără înțeles, deoarece ele nu pot construi automat în minte o reprezentare prin asociere, care să aibă o anumită semnificație, precum cuvântul „scaun”, de exemplu.

Un cititor al revistei TIME confirmă această realitate, în zona dedicată comentariilor: „Nu obișnuiesc să asociez numele cu persoana care îl poartă sau înfățișarea ei fizică. Cel mai stânjenitor lucru este atunci când mă întâlnesc cu cineva pe stradă și persoana respectivă îmi întinde mâna, iar eu nu reușesc să-mi aduc aminte cum o cheamă. Ea mă întreabă: Mă mai ții minte? Și eu: Lasă-mă să ghicesc: Margareta?”.

Determinismul nominativ sau profesia numelui

Pentru cei mai mulți dintre noi, propriile nume dau câteva indicii despre înfățișarea noastră, despre propria personalitate sau orice altă caracteristică care ne definește, cu excepția vârstei și a statutului social. În mod similar, numele care asociază oamenii cu profesia lor sunt mai ușor de reamintit. Și, în mod bizar, oamenii care au un nume care poate fi asociat cu o profesie, tind (mai în glumă sau mai în serios) cu mai multă probabilitate, să se angajeze pe această linie de activitate.

Revista britanică New Scientist a găsit, de-a lungul anilor, cele mai bune exemple din ceea ce a fost etichetat drept „determinism nominativ”, teorie conform căreia numele unei persoane are un rol semnificativ în determinarea aspectelor cheie ale profesiei sau chiar a caracterului acesteia. Iată câteva exemple în acest sens: Eric Hackereste un specialist în securitatea computerelor, Dr. Eric Sade este stomatolog, Priscilla Feral este militant pentru drepturile animalelor, Jonathan Treat Paineeste un neurochirurg.

În schimb, cuvintele sau expresiile descriptive, precum poreclele (supranumele), sunt mai ușor de amintit decât un nume. Ele au o anumită  semnificație pentru că oamenii le dobândesc în urma unor trăsături particulare sau evenimente.

Posibile soluții

Există câteva trucuri care ne pot ajuta să reținem mai bine numele persoanelor. E necesar să ne construim niște reprezentări în minte. Utilizând memoria în felul acesta, ne vom îmbunătăţi și abilitatea generală de a ne aminti evenimente. Creierul uman funcționează pe principiul asocierii, care este cheia memorării.

Găsirea unui indiciu care leagă numele unei persoane de profesia sa e, de asemenea, o soluție pentru a putea să ți-l reamintești mai ușor. Repetiția este și ea eficientă: dacă reiei numele cuiva de îndată ce l-ai cunoscut și încerci să-l utilizezi cel puțin o dată în conversație, acest lucru te poate ajuta să ți-l fixezi în minte.

Numele persoanei poate fi asociat cu anumite caracteristici fizice ale acesteia. Notițele mentale se concentrează pe detaliile care au sens. Trăsăturile deosebite ale unei persoane, cum ar fi particularitățile chipului, manierele, dar și modul în care ea vorbește pot facilita memorarea numelui pe care aceasta îl poartă.

Specialiștii spun că pentru toate aspectele memoriei, este esențială și menținerea în formă din punct de vedere fizic.

Așadar, atunci când cineva pare să nu-și amintească de tine, acest lucru nu reflectă un defect de personalitate, ci o lacună a memoriei.

Data viitoare, când te frămânți că ai uitat un nume, nu te îngrijora, este perfect normal. Fii bun cu ceilalți și continuă să le amintești lor care este numele tău. Și când cineva îți uită numele, consolează-te cu Shakespeare:

Ce este un nume? Ceea ce noi numim trandafir

Cu orice alt nume, ar mirosi la fel de dulce.” 

(Surse: healthland.time.com, www.spring.org.uk)