Curs festiv și început de an universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași

6 Octombrie 2020 11:53 Tudorel Rusu Educaţie

Studenții Facultății de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași au început luni un nou an universitar. De asemenea, absolvenții promoției 2020 au depus tot în această zi jurământul de fidelitate față de Biserica Ortodoxă Română.

Studenții teologi ieșeni, atât cei care au început anul universitar, cât și absolvenții promoției 2020, au cerut binecuvântarea lui Dumnezeu și au participat la Sfânta Liturghie arhierească săvârșită luni de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, pe esplanada Catedralei Mitropolitane din Iași. În cadrul slujbei, absolvenții promoției din acest an au depus tot în această zi jurământul de fidelitate față de Biserica Ortodoxă Română.

Tot cu acest prilej, ierarhul și preoții facultății s-au rugat pentru sufletul părintelui profesor Dumitru Stăniloae, săvârșindu-se o slujbă de pomenire la împlinirea a 27 de ani de la trecerea lui la Domnul. Personalitate marcantă a culturii noastre, părintele Stăniloae a fost nu doar profesor de teologie și dogmatist, ci și filosof, istoric, ziarist şi traducător.

În cadrul slujbei arhierești, a fost hirotonit și un preot. Diaconul Coșofreț Lucian Cristian a primit Taina Preoției, fiind hirotonit pe seama Parohiei „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” Buimăceni, județul Botoșani.

„Pornind de la cuvântul Sfântului Apostol Pavel din Epistola către Timotei, rostit în această zi, aflăm că el cere creștinilor să fie, în primul rând, oameni ai lui Dumnezeu, apoi să fie desăvârșiți și bine pregătiți pentru orice lucru bun. Vă doresc, celor care ați venit la Facultatea de Teologie și începeți cursurile anul acesta, să fiți oameni ai lui Dumnezeu, să tindeți spre desăvârșire și să acumulați cunoștințe, ca tot lucrul bun să-l împliniți în viață. Absolvenților, celor care ați depus jurământul, să vă dăruiască Dumnezeu puterea și hotărârea să împliniți cele pe care le-ați rostit la jurământ și veți împlini aceasta luptând să fiți oameni ai lui Dumnezeu, luptând să tindeți spre desăvârșire și luptând să vă pregătiți continuu pentru tot lucrul bun. Îi mulțumim lui Dumnezeu pentru tot și pentru toate, vă mulțumim dumneavoastră, tuturor, mulțumim ostenitorilor din facultate și ostenitorilor din universitate. Slavă lui Dumnezeu pentru toate!”, s-a adresat IPS Părinte Mitropolit Teofan studenților prezenți.

„Mergeți cu Dumnezeu și cu cine vă veți întâlni, să încercați să-l apropiați pe acela de Dumnezeu. Și după fiecare întâlnire, să vă întrebați: Am reușit să-l apropii pe acel om, pe acea persoană, de Dumnezeu? Acesta este mesajul meu pentru toți absolvenții. Pentru studenți, bobocii de acum și ceilați, părintele Stăniloae spunea așa: «Căutați în fiecare îndemn și învățătură, sămânța pe care să o sădiți și care să rodească cele bineplăcute Domnului». Și, între altele, mai spunea părintele așa: «Fă, tinere, ca fiecare învățătură primită prin grai sau lectură să se tranforme în material care să întrețină focul dragostei către Domnul nostru Iisus Hristos și prin El, față de fiecare om»”, a subliniat pr. prof. univ. dr. Ion Vicovan, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași.

În continuare, absolvenții celor patru specializari (Teologie Pastorală, Teologie Didactică, Teologie Asistență Socială și Artă Sacră) din cadrul Facultății de Teologie din Iași au luat parte la cursul festiv de final, care a avut loc la Centrul de evenimente AGORA al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei. Aici, șefii de promoție - monahul Ilarion Postolică, Lucian Ciohodaru și Ioviță Ana-Maria - au fost răsplătiți cu daruri și volume de teologie din partea Părintelui Mitropolit Teofan. Totodată, absolvenții au primit statutul de „Alumni” din partea Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. După mulțumirile generale adresate corpului profesoral, a urmat citirea catalogului absolvenților, intonarea imnului „Gaudeamus” și rugăciunea de final.  Anul acesta, 118 studenți au devenit licențiați în teologie la Iași. (Flavius Popa, Tudorel Rusu)

De la același autor

Ultimele din categorie