Curs festiv la Iași: absolvenții Facultății de Teologie din Iași au depus jurământul de credință
Cei 189 de absolvenți din acest an ai ciclului de licență (116) și master (73) ai Facultății de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iaşi au depus astăzi jurământul de credinţă faţă de Biserica Ortodoxă, de învățătura ei și faţă de instituția teologică universitară. Momentul a avut loc în timpul Sfintei Liturghii, săvârșită la Catedrala Mitropolitană din Iași, de către Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, alături de Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor.
La slujba arhierească au participat profesorii Facultății de Teologie Ortodoxă din Iași alături de părintele decan Ion Vicovan, precum și reprezentanți ai Centrului eparhial. Din partea Universității „Alexandru Ioan Cuza” a fost prezent rectorul Tudorel Toader, precum și prorectorul Iulian Damian.
În cuvântul de învățătură rostit în cadrul Liturghiei, Părintele Episcop Damaschin Dorneanul i-a îndemnat pe tinerii absolvenți să-și împrospăteze continuu chemarea de a fi slujitori ai lui Dumnezeu și ai aproapelui: „Dumnezeu, prin tine, viitor slujitor al Bisericii, dorește să lucreze mântuirea oamenilor. Tu ești chemat să fii gura Lui și mâna Lui prin care El să lucreze în Biserică, până la sfârșitul veacurilor, mântuirea oamenilor. Dumnezeu nu-și retrage chemarea; eu pot să o ignor, să nu-i dau atenția cuvenită, eu pot să mă depărtez de dragostea cea dintâi, însă Dumnezeu nu-și retrage chemarea. Și când m-a chemat, știe El de ce a făcut-o și știe ce mi-a pregătit. Așa că nu este târziu niciodată, dragi absolvenți, să ne reînoim chemarea, să ne reîmprospătăm chemarea. Pentru smerenia, pocăința și dragostea noastră, încă mici, dar care pot să crească față de Dumnezeu, El va lucra prin noi. Onorați-vă chemarea! Mulțumiți-I lui Dumnezeu că v-a ales pentru a-I fi slujitori în slava de care puțini oameni se învrednicesc. Împrospătați-vă chemarea și, cu curaj și credință în Dumnezeu care v-a chemat, cu multă recunoștință, mergeți înainte în slujire. Amin!”.
Părintele decan Ion Vicovan: „Ce învățăm din viața Binecredinciosului Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt?”
În continuare, cei 116 absolvenți ai celor patru specializari de la Licență (Teologie Pastorală, Teologie Didactică, Teologie Asistență Socială și Artă Sacră) din cadrul Facultății de Teologie din Iași au participat la cursul festiv de final, care a avut loc la Centrul de evenimente AGORA al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei.
În cadrul evenimentului, ce i-a avut ca moderatori pe Andreea Axinte și pe Rareș Răileanu, primul care a luat cuvântul a fost pr. prof. univ. dr. Ion Vicovan, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași: „Am un întreit îndemn în această zi festivă și academică. Unul dintre cele trei îndemnuri este de a învăța că suferința are pedagogia ei și că Domnul, prin ea, ne arată că ne iubește. Al doilea îndemn pleacă de la ziua de astăzi. Ce învățăm din viața Binecredinciosului Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt? Voievodul Ștefan a ajuns «cel mare» și sfânt datorită faptului că a avut un bun duhovnic, pe Sfântul Daniil Sihastrul. Dar și el a fost un bun fiu duhovnicesc. Poate fi un duhovnic cât de mare, după cum spunea părintele Teofil Pârâian, dar dacă ucenicii nu-l iau în seamă, nu-i bun de nimic. Așadar, îndemnul meu pentru dumneavoastră, absolvenții de astăzi, cei de ieri și cei de mâine, este să-i acordăm mai multă atenție duhovnicului. Și, în fine, al treilea îndemn este să ne împărtășim și pe viitor de folosul pe care proximitatea sfinților ni-l aduce”.
În continuare, au vorbit pr. conf. univ. dr. Dan Sandu, reprezentantul studenților Toma Gania, rectorul Tudorel Toader, reprezentantul internațional Tamy Nasr, Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul. Șefii de promoţie au fost răsplătiți cu daruri din partea Părintelui Mitropolit Teofan şi s-au acordat diplome tuturor absolvenţilor.
În cuvântul rostit cu acest prilej, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a subliniat: „Îl rog pe Dumnezeu, în mod special pentru voi, să vă ofere trei lucruri, să vă dăruiască putere în trei direcții. În primul rând, cât mai multă stare de copil în viața voastră de oameni maturi. Apoi, să vă dăruiască cât mai multă putere de luptă pentru realizarea visurilor pe care le aveți, între care neapărat să includeți tihna sufletească pentru alcătuirea omului celui tainic al inimii, fără de care realizarea profesională va fi privită peste ani și ani ca un eșec. În al treilea rând să vă dăruiască Dumnezeu putere să-l acceptați pe cel de lângă voi așa cum este el. Dacă Domnul Hristos, Fiul lui Dumnezeu, ar fi așteptat ca lumea să devină perfectă pentru ca El să se întrupeze, nu s-ar mai fi întrupat niciodată. Domnul a ales pentru întruparea Lui chiar momentul în care lumea se afla în starea cea mai de jos. Vă îndemn să-l acceptați pe cel de lângă voi așa cum este, desigur, rugându-vă pentru el, iubindu-l fără măsură, iertându-l pentru ca și voi să fiți iertați. Până la urmă, cred - și părinții duhovnici prezenți în sală pot confirma acest lucru - că această atitudine este cea mai potrivită pentru a-i aduce pe oameni aproape de Dumnezeu”.
Festivitatea studenților de la Facultatea de Teologie a fost organizată de Fundația Alumni a Universității „Alexandru Ioan Cuza”. După mulțumirile generale adresate corpului profesoral, a urmat citirea catalogului absolvenților, intonarea imnului „Gaudeamus” și rugăciunea de final.