Cursuri de teologie online, la Centrul "Dumitru Stăniloae" din Paris

Arhiepiscopia Ortodoxă Română a Europei Occidentale

Cursuri de teologie online, la Centrul "Dumitru Stăniloae" din Paris

Astăzi, 4 martie 2013, de la ora  20:30 (21:30 ora României), va fi lansat la Paris modulul în limba română a "Programului de formare prin conferinţe şi seminarii online", organizat în cadrul Centrului de Studii şi Cercetare "Dumitru Stăniloae" al Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale şi Meridionale.

Cursurile online în limba română ale Centrului de Studii şi Cercetare "Dumitru Stăniloae" vor avea loc în fiecare zi de luni, marţi şi joi, de la ora 20:30 la ora  22:30 (ora Europei Occidentale), putând fi urmărite în direct la adresa www.teologie.eu, ori descărcate ulterior, atât în format video, cât şi audio, prin accesarea arhivei paginii www.apostolia.tv. Programul este destinat- deși nu în mod exclusiv- celor care doresc să devină cateheți, candidaților la hirotonie, preoților care doresc să candideze pentru integrarea în Mitropolia Ortodoxă Română a Europei Occidentale și Meridionale, precum și preoților doritori să își consolideze pregătirea teologică pentru dobândirea diplomei de capacitate pastorală și grad pastoral.

În cadrul cursului inaugural, ce va avea loc la ora  20:30 (21:30 ora României), va fi prezentat programul cursurilor, cât şi obiectivele propuse, cu intervenţii din partea chiriarhilor Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale şi Meridionale, precum şi a unor profesori de teologie din mai multe colţuri ale Europei. Mâine, 5 martie 2013, de la aceeaşi oră, pr. dr. Răzvan Ionescu, paroh al parohiei ortodoxe române „Sfânta Parascheva - Sfânta Genoveva” din Paris şi responsabil al direcţiei "Teologie şi ştiinţă" în cadrul Centrului Ortodox de Studii şi de Cercetări "Dumitru Stăniloae" din Paris, va susţine primul curs, cel de Apologetică ortodoxă, intitulat "Despre (re)descoperirea apologeticii ortodoxe". 

"Nu cred că mai există în zilele noastre domeniu de activitate care să nu ceară perfecționare prin inițiative de tip «formare continuă». De orice meserie am vorbi, ritmul avansării tehnologice și schimbărilor societale cere o continuă adaptare a lucrătorului la exigențele momentului, iar exigențele de care vorbim sunt omenești. Pentru lucrătorul duhovnicesc, adică pentru creștinul bucuros în a se investi ca viață în misiunea Bisericii, și cu atât mai mult pentru cel chemat la această lucrare prin treapta hirotoniei, «formarea continuă» este o necesitate. Răspunzând acestei exigențe specifice vieții eclesiale, Centrul «Dumitru Stăniloae» își propune să ofere un program dens de cursuri de seară accesibile prin internet (ora 20:30 ora Parisului, ora 21:30 ora României), care să permită aprofundarea vieții teologice. Cu o experiență de aproape doi ani de predare în franceză, Centrul va oferi, începând cu 5 martie, o formare teologică în limba română. Originalitatea acestui inițiative este mai mult decât evidentă. Profesori de valoare vor interveni online din diferite colțuri ale Europei în încercarea de a hrăni duhovnicește pe cei care doresc să se formeze în a putea sluji mai bine oamenilor prin viața Bisericii. Avem nevoie de entuziasmul și de rugăciunea tuturor, pentru că rugăciunea sprijină cel mai bine orice inițiativă duhovnicească", a declarat pr. Răzvan Ionescu, responsabil al direcţiei "Teologie şi ştiinţă" în cadrul Centrului Ortodox de Studii şi de Cercetări "Dumitru Stăniloae" din Paris.

"Acest modul de cursuri reprezintă o şansă"

Cursurile online în limba română ale Centrului de Studii şi Cercetare "Dumitru Stăniloae" al Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale şi Meridionale vor putea fi urmărite simultan de 500 de persoane şi vor fi gratuite.

"Avem aşteptări mari de la acest program de cursuri, fiindcă putem vorbi de o şcoală românească de teologie ortodoxă manifestată în Occident.  Trăim vremuri în care ne trebuie discernământ, cât şi înţelegerea vieţii în Hristos şi a posibilităţilor reale pe care le aduce aceasta, prin viaţa Bisericii în mijlocul provocărilor actuale. De aceea, cred că acest modul de cursuri reprezintă o şansă pentru a da această mărturie ortodoxă în Occidentul care la origine era familiarizat cu Ortodoxia,  precum şi o mărturie despre rădăcinile comune întru Hristos ale Orientului şi Occidentului", a adăugat pr. Răzvan Ionescu.

Centrul de Studii şi Cercetare "Dumitru Stăniloae" este o instituţie de cultură şi spiritualitate, fondată în anul 2008 prin decizia Sinodului Mitropolitan al Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale şi Meridionale. Inaugurat în iulie 2009 de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel al Bisericii Ortodoxe Române, cu sediul la Catedrala mitropolitană ortodoxă română din Paris, Centrul "Dumitru Stăniloae" este o instituţie de cercetare şi de studiu academic, având ca obiectiv cercetarea în domeniile: teologie, religie, cultură, formarea permanentă a clericilor din eparhiile mitropoliei, dar şi formarea cateheţilor şi a laicilor doritori de a ajuta Biserica.