„Cutia cu Papucei pentru Ei” sau cum să pășești cu încredere în noul an școlar

Arhiepiscopia Iaşilor

„Cutia cu Papucei pentru Ei” sau cum să pășești cu încredere în noul an școlar

Condițiile impuse de pandemia actuală nu i-au împiedicat pe voluntarii Colegiului „Sfântul Nicolae” din Iași să-și continue proiectele de suflet. Astfel, puși pe fapte mari, aceștia au încheiat un parteneriat cu Grădinița „Varlaam Mitropolitul” din Iași și au reluat proiectul pilon „Cutia cu Papucei pentru Ei” chiar în prima zi a anului școlar 2020 - 2021. Voluntarii CSN au împărțit papucei și rechizite pentru 41 de copii din localitatea Stânca Roznovanu.

Mai multe detalii cu privire la această activitate ne-a oferit prof. Corina Balaban de la Grădinița „Varlaam Mitropolitul”: „Mă bucur nespus că la început de an școlar am reușit să aducem zâmbete și multă bucurie copiilor din satul Stânca Roznovanu prin oferirea de papucei noi, dar și al unui ghiozdănel complet echipat pentru a putea păși cu și mai multă încredere în noua etapă din viața lor.  Acest lucru nu ar fi fost posibil fără ajutorul părinților de la Grădinița «Varlaam Mitropolitul», care în urma primei ediții a proiectului «Cutia cu Papucei pentru Ei» ce s-a desfășurat în cadrul grădiniței noastre, ne-au transmis un feedback pozitiv și ne-a motivat să realizăm cea de-a doua ediție a acestui proiect. Inițial ne-am fi dorit ca activitatea să se desfășoare în grădiniță, pentru ca cei mici să simtă bucuria și entuziasmul copiilor ce urmau să primească papuceii, unul dintre obiectivele noastre fiind promovarea generozității și a empatiei în rândul celor mici.  Din cauza pandemiei, acest lucru nu a mai fost posibil. Aș dori să le mulțumesc colegilor mei voluntari de la Colegiul «Sfântul Nicolae» care au venit cu ideea de a ne deplasa noi în satul Stânca Roznovanu chiar în prima zi de școală pentru a oferi darurile pregătite cu mult drag. Toate acestea lucruri nu s-ar fi putut realiza fără susținerea necondiționată a doamnei director Andreea Mangalagiu, fără implicarea părintelui paroh Adrian Miron și fără ocrotirea Sfântului Nicolae, care veghează asupra noastră și care ne ajută să ne ducem la bun sfârșit ceea ce ne-am propus. Tuturor le sunt profund recunoscătoare pentru fiecare cărămidă pe care au așezat-o în realizarea acestui proiect”.

Rezultatele acestui proiect s-au ridicat la înălțimea așteptărilor noastre iar încărcătura emoțională simțită la fața locului vorbește de la sine.

 „A fost o bucurie pentru noi, voluntarii CSN, să vedem reacțiile copiilor când au primit rechizitele. M-a impresionat foarte mult o fetiță de la clasa pregătitoare, care după ce a primit ghiozdănelul și după ce a văzut că are și rechizite în el, ne-a întrebat dacă este al ei și dacă îl poate lua acasă. Se putea observa mirarea și fericirea de pe fața ei atunci când i-am zis că rucsacul este doar al ei, că nu trebuie să îl împartă cu nimeni și că sora dânsei a primit și ea un ghiozdănel. A fost foarte plăcut să vedem cum fetița iese de pe poarta școlii bucurându-se și purtând în mâna ei mică, drept poșeta, penarul roz pe care l-a primit”, ne-a mărturisit Vlăduț Ipate, coordonatorul Comisiei de Proiecte al Colegiului „Sfântul Nicolae”.

„Zâmbetele lor s-au văzut prin măștile de protecție”

„Sunt tare bucuros pentru această ediție specială din cadrul proiectului «Cutia cu Papucei pentru Ei». Faptul că elevii, pe lângă papuceii noi, au primit un kit de rechizite pentru începutul anului școlar, ne motivează pe mai departe să dezvoltăm acest proiect pilon al comunității Colegiului. Chiar dacă startul este puțin diferit în această perioadă delicată, am simțit bucuria celor 41 de suflete iar zâmbetele lor s-au văzut prin măștile de protecție. Mulțumim părinților din cadrul Grădiniței «Varlaam» pentru încrederea acordată și echipei Fundației Comunitare Iași pentru sprijinul susținut și profesionalismul lor”, ne-a relatat Cristian Butnărașu, coordonator de voluntari în cadrul CSN.

Cele două instituții partenere își propun să continue colaborarea pe viitor pentru a contribui la dezvoltarea unei comunități unde copiii să aibă șanse egale la educație. Vrem să dezvoltăm acest parteneriat, căci ne dorim ca altruismul, generozitatea și grija față de semeni să fie valori de preț pentru viitorii cetățeni ai comunității ieșene, de aceea este foarte important ca zi de zi să contribuim la insuflarea acestor valori în rândul copiilor noștri prin proiecte de acest fel. (Corina Balaban, Flavius Popa)

Citește despre: