„Dacă trebuie să mă laud, mă voi lăuda cu cele ale slăbiciunii mele!”

Cine este slab şi eu să nu fiu slab? Cine se sminteşte şi eu să nu ard? Dacă trebuie să mă laud, mă voi lăuda cu cele ale slăbiciunii mele!

„Sunt ei slujitori ai lui Hristos? Nebuneşte spun: eu nu mai mult ca ei! În osteneli mai mult, în închisori mai mult, în bătăi peste măsură, la moarte adeseori. De la iudei, de cinci ori am luat patruzeci de lovituri de bici fără una[1]. De trei ori am fost bătut cu vergi; o dată am fost bătut cu pietre; de trei ori s-a sfărâmat corabia cu mine; o noapte şi o zi am petrecut în largul mării. În călătorii adeseori, în primejdii de râuri, în primejdii de la tâlhari, în primejdii de la neamul meu, în primejdii de la păgâni; în primejdii în cetăţi, în primejdii în pustie, în primejdii pe mare, în primejdii între fraţii cei mincinoşi; în osteneală şi în trudă, în privegheri adeseori, în foame şi în sete, în posturi de multe ori, în frig şi în lipsă de haine. Pe lângă cele din afară, ceea ce mă împresoară în toate zilele este grija de toate Bisericile. Cine este slab şi eu să nu fiu slab? Cine se sminteşte şi eu să nu ard? Dacă trebuie să mă laud, mă voi lăuda cu cele ale slăbiciunii mele!” (II Cor. 11,23-30). Sfântul Ioan Gură de Aur: „«mă voi lăuda cu cele ale slăbiciunii mele» (II Cor. 11,30)[2]. Vezi că nicăieri nu se laudă cu lucrarea de semne, ci cu persecuţiile şi încercările sale?... Peste tot el a aflat doar ceartă şi împotrivire, de la ai săi şi de la străini. Aceasta este o fire apostolică; prin aceste lucruri este ţesută Evanghelia”[3].

(extras din Sinaxarul mare al Bisericii Ortodoxe. Luna iunie. Viaţa Sfântului Apostul Pavel, în curs de apariţie la Editura Doxologia)

 

[1]II Cor. 11,24. Sfântul Ioan Gurăde Aur: „Era o lege veche ca cel care primise mai mult de 40 de lovituri era dispreţuit în rândul lor”. Om. XXV, II Corinteni, PG 61:613 (col. 570).

[2]II Cor. 11,30. „Măvoi lăuda cu cele ale slăbiciunii mele”

[3]II Cor. 11,30. Sfântul Ioan Gură de Aur, Om. XXV, II Corinteni, PG 61:614, 615 (col. 572).

Citește alte articole despre: rugăciune, smerenie, slăbiciune, laudă

Ultimele din categorie