Nepăsarea

Din pricina puţinei lor purtări de grijă cad repede în ispită şi socotesc că este nespus de mare ispita la care au fost supuşi.

Un frate s-a dus la Avva Victor Sihastrul, în Lavra Eleusa, şi i-a spus: „Ce să fac, Părinte, că mă stă­ pâneşte patima nepăsării"? Bătrânul i-a răspuns: „Aceasta este o boală a sufletului. După cum celor ce au o boală de ochi li se pare că văd mai multă lumină, din pricina suferinţei lor mari, pe când celor cu ochi sănătoşi nu li se pare lumina atât de puter­nică, tot aşa şi cu cei ce trăiesc în nepăsare şi fără de grijă de sufletul lor: din pricina puţinei lor purtări de grijă cad repede în ispită şi socotesc că este nespus de mare ispita la care au fost supuşi. Cei care au însă sufletul sănătos se bucură cu atât mai mult, cu cât sunt mai mari ispitele, căci pot să le biruiască. (Avva Victor Sihastrul)

(Cerească Înțelepciune de la cei de Dumnezeu luminați Dascăli despre Cum să biruim deprimarea, ediția a 2-a, traducere de Constantin Făgețan, Editura Sophia, București, 2008, p. 137)

Ultimele din categorie