Trăieşte ziua de azi, înainte de cea de mâine!

Fireşte, e bine să te uiţi în viitor. Anticiparea dă gust provocării. Îmi doresc să aud că ai un plan de economii sau că ai un scop, din punct de vedere profesional. Dar nu-ţi lăsa planurile de viitor să înlăture din calea sa farmecul prezentului.

Trăieşte ziua de azi, înainte de cea de mâine! Pe aceasta am adoptat-o după ce am observat faptul că mulţi oameni trăiesc cu o deziluzie. Au impresia că au să înceapă să se bucure de viaţă, când au să facă rost, în sfârşit, de mai mulţi bani. Aud asta foarte des la oamenii care vin la mine: „Când o să terminăm de plătit casa… când o să termine copiii facultatea… când o să strângem un pic mai mulţi bani… după ce o să fiu avansat pe alt post… când terminăm de redecorat casa… când terminăm piscina din curte… când strângem îndeajuns de mult, cât să cumpărăm casa de vacanţă la care am visat… când o să putem cumpăra haine mai scumpe şi o să avem acces la cluburi mai selecte… aceea o să fie viaţa pentru care muncim!”.

Într-un fel, e uşor de înţeles de ce aşa multă lume cade în această capcană. Toată media este astfel gândită, încât să ne facă să ne dorim lucruri pe care nu le avem şi să fim profund nemulţumiţi până le obţinem.

Cu flerul unui propovăduitor al zilelor noastre, vocea din reclamă te învaţă că nu vei ajunge niciodată fericit, până nu ajungi să conduci o maşină de lux şi să zbori cu avion privat. Şi asta se repetă atât de mult, încât până la urmă eşti „agăţat”. Fireşte, e bine să te uiţi în viitor. Anticiparea dă gust provocării. Îmi doresc să aud că ai un plan de economii sau că ai un scop, din punct de vedere profesional. Dar nu-ţi lăsa planurile de viitor să înlăture din calea sa farmecul prezentului.

Un verset din Biblie, minunat pentru tinerele cupluri: „Aceasta este ziua pe care a făcut-o Domnul, să ne bucurăm şi să ne veselim întru ea!

(Charlie W. SheddScrisori către Filip. Sfaturi unui tânăr căsătorit, Editura Bizantină, București, 2011, p. 130)

De la același autor

Ultimele din categorie