Poruncile lui Dumnezeu au fost date pentru a fi încălcate?
Porunca lui Dumnezeu este voia Lui, iar voia lui Dumnezeu este puterea Lui.
Când auzim de porunci, vai! Ni se pare imposibil și nedrept. De ce? Pentru că le primim juridic. Confundăm poruncile lui Dumnezeu cu poruncile de la primărie sau de la poliție... Și nouă ne place să trecem pe roșu, să mărim viteza și așa mai departe. Nu ne place să ascultăm de reguli.
Ca să ne vindecăm, avem urgentă nevoie să înțelegem că poruncile lui Dumnezeu nu sunt „regulile de circulație”, ci sunt „benzina din motor”. Când nu împlinim poruncile, semănăm cu cineva care vrea să meargă cu mașina fără benzină. Nu va putea decât dacă o împinge sau îl trage cineva... În acele condiții el, e adevărat, înaintează, dar „cum, cât, încotro?”.
Porunca lui Dumnezeu este voia Lui, iar voia lui Dumnezeu este puterea Lui. Așadar, împlinind o poruncă, avem acces la puterea lui Dumnezeu care ni se dă nouă. Dacă-i spui cuiva: „Du-te în sufragerie, aprinde lumina și ai să găsești ceva acolo”, iar acela va spune: „Ce-mi poruncești? Mă înveți tu pe mine ce să fac?! Nu aprind lumina...!”. Și nu aprinde și nu vede că pe masă avea exact ce-i trebuia.
Cred că pilda cu preotul care a mers la Mitropolitul Andrei Șaguna după ajutor ne va fi de mare folos. Acela a cerut ajutor pentru că avea copii mulți și multe nevoi. Înaltul i-a adus o Biblie din bibliotecă, i-a dat-o și i-a spus să citească din ea că va primi ajutorul de care are nevoie. Preotul a luat-o întristat și a plecat dezamăgit gândind că nu a fost înțeles, că nu de lecturi din Biblie avea el nevoie având atâtea necazuri.
După o vreme, mitropolitul merge la el acasă și-l cercetează: „Cum îți mai este?”. Acesta mărturisește că nu mai bine. „Dar ai citit din Sfânta Scriptură cum ți-am spus?”. „Da, da”, zice acela. Atunci mitropolitul îi cere să aducă Biblia și s-o deschidă. Când o deschide, acela găsește în ea o sumă însemnată de bani!
Iată „ce-ți face porunca”, îți dă, nu-ți ia! Îți dă puterea de care ai nevoie, ca să ai ce nu ai! Dar tu ai nevoie să faci acel efort al lucrării poruncii. E un efort mic pentru că, în chiar clipa în care pui începutul, Domnul lucrează. Dar să fii cu gândul la El și nu la „socotelile tale”.
(Monahia Siluana Vlad, Doamne, unde-i rana?, Editura Doxologia, Iași, 2017, pp. 158-159)
Cei care se roagă împreună sunt uniți de harul lui Dumnezeu
Gândului care-mi spune: „Grea e porunca postului!”
Citește despre:Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Arhiepiscopia Iașilor | © doxologia.ro