Daruri din partea Sfântului Sinod pentru Patriarhul României la împlinirea vârstei de 70 de ani
La finalul ședinței de lucru a Sfântului Sinod, desfășurată miercuri, 21 iulie 2021, în Aula Magna „Teoctist Patriarhul” a Palatului Patriarhiei, sub președinția Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, a avut loc un moment omagial în care Patriarhul României, în ajunul zilei în care împlinește vârsta de 70 de ani, a primit în dar din partea ierarhilor membri ai Sfântului Sinod o amforă aniversară și un set de engolpioane. La rândul său, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel le-a oferit daruri ierarhilor prezenți.
După închiderea ședinței de lucru a Sfântului Sinod, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a rostit un cuvânt omagial în care a amintit principalele evenimente și împliniri pe plan bisericesc, academic, teologic, social-filantropic, pastoral și cultural din viața Preafericitului Părinte Patriarh Daniel: „Bogăția cunoașterii teologice și experiența dobândită în Moldova au constituit platforma intensificării lucrării misionare în Patriarhia Română, în ansamblul ei, și în Arhiepiscopia Bucureștilor, în mod special. Zidirea Catedralei Mântuirii Neamului, Așezământul TRINITAS, cu importantele lui componente media și editoriale, înființarea de noi eparhii în țară și în diasporă, îmbunătățirea legislației bisericești, amplificarea activității filantropice și cele asemănătoare, multe la număr, arată complexitatea lucrării patriarhale în ultimii 14 ani. În exercitarea slujirii sale, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel rânduiește cu fermitate și deschidere, eficient și duhovnicește, mersul vieții bisericești. Cheia acestei rânduieli se află întâi în sobornicitate, în al doilea rând în dreaptă măsură și în al treilea rând în unitatea Bisericii. Sinodalitatea, la toate nivelurile de viață și lucrare bisericească, este cheia răspunsului potrivit în fața marilor provocări de astăzi și dintotdeauna. Cei mulți lucrează cu binecuvântarea Întâistătătorului, iar acesta se consultă cu cei mulți. Împreună-așezarea înaintea lui Dumnezeu și a oamenilor a Întâistătătorului și a fraților săi mari și mici, fiecare înțelegând lucrarea și prețuind locul și chemarea celuilalt, oferă credința unei vieți bisericești autentice. Părintele Patriarh Daniel caută plinirea slujirii sale în coordonatele esențiale ale acestei sinergii”.
De asemenea, Înaltpreasfinția Sa i-a oferit Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, din partea ierarhilor membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, o amforă aniversară și un set de engolpioane. „Pentru tot și pentru toate, noi, ierarhii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, aducem mulțumire lui Dumnezeu. Mulțumim Domnului pentru toată purtarea de grijă arătată Bisericii Sale de pe pământul românesc în vremurile de altădată, în vremea de acum. Înălțăm rugăciune de mulțumire Dumnezeului Celui viu pentru viața bogată în daruri și roade cu care l-a binecuvântat timp de 70 de ani pe Preafericitul Părinte Patriarh Daniel. Îl rugăm pe Atotmilostivul Dumnezeu să-l ocrotească pe Întâistătătorul Bisericii noastre cu pace, răbdare, îndelungare în ani frumoși și liniștiți, dorindu-i să meargă bine cu sănătatea, precum bine merge cu sufletul după cuvântul Sfântului Apostol și Evanghelist Ioan. Împreună cu acest cuvânt și rugăciune către Dumnezeu pentru ocrotirea Preafericirii Voastre, permiteți-ne, în numele Sfântului Sinod, să Vă oferim două daruri simbolice. O amforă aniversară cu tot ceea ce constituie ca semnificație o amforă - chivot, potir, cristelniță, vas binecuvântat purtător al darurilor Sfântului Duh - care are înscris textul «Preafericitului Părinte Patriarh Daniel la împlinirea a 70 de ani de viață. Darul Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române - 22 iulie 2021». Sfântul Sinod vă oferă și un set patriarhal de engolpioane, ca atunci când îl purtați să vă aduceți aminte în rugăciune de membrii Sfântului Sinod ca să împlinească lucrarea eficient duhovnicește și în duh de ascultare”, a spus Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei.
În continuare, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a mulțumit Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Teofan pentru cuvântul adresat, precum și tuturor ierarhilor membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. „Mulțumim pentru cuvântul frumos pe care l-a rostit Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Teofan în numele Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, care a rezumat activitățile principale pe care noi le-am desfășurat la Iași, dar mai ales aici, la București, împreună cu o mulțime de colaboratori, în mod deosebit ca Patriarh, prin conlucrarea tuturor ierarhilor din toate eparhiile. Aici dorim să ne aducem aminte și de cei care nu mai sunt printre noi, ierarhi care au trecut la Domnul și, pentru că este Anul comemorativ al celor adormiți în Domnul, ne aducem aminte de toți părinții noștri care au fost mai înaintea noastră slujitori și împreună cu noi unii dintre ei. Mă gândesc în mod deosebit la Preafericitul Părinte Patriarh Teoctist, care-i numea pe membrii Sfântului Sinod coroană, cunună de arhierei. A văzut această comuniune ca o coroană de cinste, de frumusețe a conducerii Bisericii Ortodoxe Române. Este o chemare sfântă de a lucra împreună după acest model al Sfinților Apostoli la îndemnul Mântuitorului. Conlucrarea sfântă este singura sursă de adevărată bucurie în Biserică. Și ceea ce face fiecare ierarh în eparhia lui este o piatră nestemată, cu o valoare deosebită în construirea întregului edificiu spiritual al Bisericii. Dar și ceea ce hotărăște Sfântul Sinod împreună este foarte important, pentru că este o responsabilitate comună. (…) Ne rugăm Mântuitorului Iisus Hristos și Maicii Domnului să ne ajute să sfințească lucrarea noastră arhierească de păstori de suflete și, în același timp, de apărători ai tradiției creștine românești și, în mod deosebit, să avem grijă și de diaspora ortodoxă română”, a spus Patriarhul României.
La final, fiecare ierarh a primit din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel un set care conține „Filocalia” - ediție specială, volumul aniversar „Domnul a pus povățuitor fiecărui neam - Preafericitul Părinte Patriarh Daniel la împlinirea a 70 de ani”; volumul „Comori ale Ortodoxiei”, ediția 2021; Diploma 2021 „Anul omagial al pastorației românilor din afara României”, cu medalie comemorativă; Diploma 2021 „Anul comemorativ al celor adormiți în Domnul; valoarea liturgică și culturală a cimitirelor”, cu medalie comemorativă.
Sursa: ziarullumina.ro