Daruri pentru mamele internate la Maternitatea din Fălticeni
La începutul primăverii, în luna martie, care este dedicată vieţii, preoţii din Protoieria Fălticeni au venit în sprijinul mamelor internate în secţia de Obstetrică şi Ginecologie din cadrul Spitalului Municipal din localitate.
Pentru al treilea an consecutiv, tinerele mame au primit vizita preoţilor chiar de ziua lor, în ziua de 8 Martie, pentru a fi încurajate, dar mai ales binecuvântate pentru aducerea cu multă jertfă a copiilor pe lume.
Activitatea s-a desfăşurat cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, în data de 8 Martie, la Maternitatea din Fălticeni, când părintele protoiereu Adrian Dulgheriu, împreună cu pr. secretar Gabriel Hlade şi alţi preoţi de la parohiile arondate Protoieriei Fălticeni, a împărţit celor 25 de mame internate flori, mărţişoare şi pachete cu minimul necesar în primele zile de viaţă ale nou-născuţilor.
Pacientele s-au bucurat de vizita preoţilor care s-au interesat de starea sufletească şi trupească a fiecăreia în parte; au fost întrebate de problemele cu care se confruntă, dar şi felicitate pentru curajul şi jertfa lor de aducere a unui copil pe lume, care este cea mai mare bucurie pe care poate să o aibă o fiinţă umană. La plecare, cadrele medicale au primit din partea preoţilor flori şi cadouri ca semn de recunoştinţă pentru grija ce le-o poartă tinerelor mame.
Părintele protoiereu Adrian Dulgheriu a mulţumit domnului doctor Vlad Morariu, managerul Spitalului Municipal din Fălticeni, pentru că a acceptat această vizită a preoţilor de a aduce o mică bucurie mamelor internate în maternitate: „Ne bucurăm că această colaborare dintre cele două instituţii este strâns legată, dar mai ales dinamică prin multele activităţi ce dorim să le desfăşurăm noi, preoţii. Biserica este cea care sprijină cel mai mult dreptul la viaţă şi de aceea avem datoria ca mai ales prin faptă, şi mai apoi prin cuvânt şi rugăciune să fim alături de semenii noştri, în toate etapele vieţii. Mamele trebuie să simtă acest ajutor venit din partea Bisericii, pentru că venirea pe lume a unui prunc înseamnă o binecuvântare atât pentru familia din care face parte, pentru Biserică, dar mai ales pentru comunitatea din care face parte. Acţiuni similare vor continua în luna aceasta; ele vor culmina cu «Marşul pentru viaţă» ce se va desfăşura în preajma sărbătorii Bunei Vestiri”.
Daruri de la cei mici pentru persoanele îngrijite la căminul de la Mănăstirea Buciumeni
Parohia „Sfinţii Mari Mucenici Zenovie şi Zenovia” - Ţarna Mare şi Grădiniţa cu program prelungit „Dumbrava Minunată” din Fălticeni au oferit, în data de 1 martie, daruri pentru vârstnicii de la Căminul de bătrâni de la Mănăstirea „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” - Buciumeni. Părintele Dan Panţiru, împreună cu educatoarele Carmen Pălie şi Nedelcu Oana şi cu cei 21 de preşcolari de la grădiniţa menţionată, a împărţit mărţişoare şi pachete cu alimente şi dulciuri. Această acţiune face parte dintr-un proiect la nivelul judeţului Suceava intitulat „Un gând bun de mărţişor”, prin care se încearcă promovarea tradiţiei mărţişorului şi valorificarea lui sub diferite forme. De aceea, mărţişoarele dăruite bătrânilor au fost confecţionate de către copii, majoritatea din hârtie, fiecare conţinând un mesaj special. Adunaţi în sala de mese de către maica stareţă Maria Mălăescu, bătrânii au primit cu multă bucurie darurile, iar părintele Dan Panţiru a ţinut să-i binecuvânteze şi să rostească rugăciunea de mulţumire pentru realizarea acestei activităţi.
Maica stareţă Maria Mălăescu, împreună cu monahiile care se îngrijesc de cei 24 de bătrâni şi de bunul mers al acestui centru social, a mulţumit pentru acest gest care a produs multă emoţie şi multă bucurie, părintelui Dan, doamnelor educatoare şi copiilor: „Transmitem multă recunoştinţă pentru faptul că ne-aţi vizitat şi mai ales pentru că nu ne simţim singuri. Noi mereu vom avea porţile deschise şi vă vom aştepta cu drag în mijlocul nostru”.
Persoanele aflate în centrele sociale din cadrul Protoieriei Fălticeni se bucură periodic de vizitele preoţilor împreună cu enoriaşii lor, de la care primesc sub diferite forme daruri, dar mai ales asistenţă religioasă. (Preot Georgian Rotar)