A debutat cea de-a XVI-a ediție a Olimpiadei Naționale de Religie

Educaţie

A debutat cea de-a XVI-a ediție a Olimpiadei Naționale de Religie

Ieri, 18 aprilie 2012, după slujba de Te Deum oficiată în Catedrala Mitropolitană din Iași în prezența Preasfinţitului Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, în Sala "Dr. Iustin Moisescu" a Centrului eparhial Iaşi a avut loc  festivitatea oficială de deschidere a celei de-a XVI-a ediții a Olimpiadei Naţionale de Religie pentru seminariile şi liceele teologice ortodoxe din cuprinsul Patriarhiei Române.

În prezența elevilor seminariști olimpici și în prezența membrilor Comisiei centrale de organizare și evaluare, Preasfinţitul Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului,  a deschis manifestările prilejuite de cea de-a XVI-a ediție a Olimpiadei Naționale de Religie, oficiind o slujbă de Te Deum în catedrala mitropolitană din Iași. Printre preoții slujitori s-au numărat protos. Hrisostom Rădășanu, consilier Sector Învățământ al Arhiepiscopiei Iașilor, pr. prof. Cristian Alexandru Barnea, inspector pentru disciplina religie în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Iaşiși protos. Valerian Radu, slujitor la Catedrala mitropolitană din Iaşi.„Ne găsim aici, în capitala Moldovei, la o întâlnire de suflet și de minte, la o întâlnire care arată tuturor și fiecăruia în parte ce se întâmplă în școala teologică astăzi și cât de bine pregătiți sunt elevii seminariști. Această olimpiadă nu putea începe fără a poposi în rugăciune lângă racla Sfântei Cuvioasa Parascheva”, a spus la finalul slujbei pr. Cristian Alexandru Barnea.

În continuare, în Sala "Dr. Iustin Moisescu" a Centrului eparhial Iaşi, a avut loc deschiderea oficială a olimpiadei, în prezența Preasfinţitului Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, a protos. Hrisostom Rădășanu, consilier Sector Învățământ al Arhiepiscopiei Iașilor, a prof. dr. pr. Ion Vicovan, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași, a prof. univ. dr. Vasile Timiş, preşedintele comisiei centrale de organizare şi evaluare, a Lilianei Romaniuc, inspector generalal Inspectoratului Școlar Județean  Iași,a prof. Cătălin Pâslaru, inspector şcolar general pentru religie în cadrul Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului și a pr. prof. Cristian Alexandru Barnea, inspector pentru disciplina religie în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Iaşi.

În cuvântul adresat tinerilor olimpici, conf. univ. dr.. Vasile Timiș a menționat faptul că „pentru Biserica Ortodoxă din România este onorant că educația religioasă este o șansă care se întoarce favorabil nu doar bisericii, ci și societății românești. Educația religioasă seminarială trebuie văzută din mai multe aspecte, dintre care cele mai importante sunt implicațiile și valențele ecleziale, implicațiile și valențele educaționale și implicațiile și valențele sociale”. „Olimpiada de religie este singura olimpiadă care se deschide cu o slujbă de binecuvântare, este singura care are ca obiect cartea ce conține cuvintele vieții veșnice,adică Sfânta Scriptură, și este singura care se desfășoară în Săptămâna Luminată. Acest moment reper va marca cu siguranță pozitiv dezvoltarea ulterioară a elevilor participanți”, a spus și prof. dr. pr. Ion Vicovan. Continuarea, pe saitul Seminarului Teologic „Sfântul Vasile cel Mare” din Iaşi.