Delegație de preoți din Protopopiatul II Iași, în vizită la Chișinău

13 Decembrie 2018 15:30 Arhiepiscopia Iaşilor

În zilele de 10 și 11 decembrie 2018, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Teofan, o delegație de preoți și preotese din Protopopiatul II Iași, condusă de părintele protopop Marius-Daniel Profir, a efectuat o vizită frățească în Protopopiatul Chișinău - Mitropolia Basarabiei.

Vizita s-a înscris în cadrul obiectivelor cuprinse în Protocolul de înfrățire semnat la Iași, în data de 13 noiembrie 2018, între cele doua Protopopiate.

În prima zi, luni 10 decembrie 2018, delegația a fost întâmpinată cu multă dragoste și bucurie de către preoții basarabeni în frunte cu părintele Serafim Banari, protopop al Protoieriei Chișinău. Oaspeții au mers într-un scurt pelerinaj la Mănăstirea „Sf. Teodor Tiron și Sf. Teodora de la Sihla” din localitatea Ulmu, raionul Ialoveni, unde a fost înălțată o rugăciune de mulțumire, urmată de un recital de colinde.

Pelerinajul a continuat la Mănăstirea Suruceni, cu închinarea la sfintele moaște ale Sfântului Ierah Dionisie Erhan, trecut în rândul sfinților la 25 octombrie 2018 de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, cu ziua de pomenire la 17 septembrie.

A doua zi, marți 11 decembrie 2018, soborul de preoți de pe ambele maluri ale Prutului au săvârșit Sfânta Liturghie, în biserica „Sfinții Trei Ierarhi” din Chișinău, păstorită de către preotul paroh Anatolie Goncear.

La finalul slujbei, în luările de cuvânt, părinții protopopi au subliniat importanța și beneficiile acestei înfrățiri, mulțumind Bunului Dumnezeu că au ajuns să trăiască aceste momente deosebite.

Părintele protopop Marius-Daniel Profir a oferit părintelui protopop Serafim Banari și părintelui gazdă câte o icoană a Maicii Domnului, precum și câte o Biblie pentru fiecare preot basarabean coliturghisitor. După Sfânta Liturghie a urmat o agapă frățească, apoi a avut loc o consfătuire cu tema „Proiecte comune între cele două protopopiate pentru anul 2019”, condusă de către pr. Neculai Dorneanu, Directorul Departamentului Misiune Externă din Arhiepiscopia Iașilor.   

În continuare, delegația a vizitat Paraclisul Mitropolitan „Sf. Ioan Teologul” din Chișinău, unde au fost întâmpinați cu arhierești binecuvântări de către Înaltpreasfințitul Părinte Petru, Arhiepiscopul Chișinăului, Mitropolitul Basarabiei și Exarh al Plaiurilor. Fiind în perioada sărbătorilor de iarnă, Părintele Mitropolit Petru a fost colindat de către oaspeți. Chiriarhul le-a multumit pentru colinde și vizită, dăruindu-le câte o carte de predici spre folos și amintire.

La finalul zilei, a fost vizitat Paraclisul „Sf. Ierarh Spiridon”, amenajat în incinta Liceului cu profil de Arte „Ion şi Doina Aldea-Teodorovici”, unde slujește părintele protopop Serafim Banari.

        

Ultimele din categorie