Dezbaterea „Europa Unită - Are Viitor?”, la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul”

Arhiepiscopia Bucureştilor

Dezbaterea „Europa Unită - Are Viitor?”, la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul”

„Europa Unită - Are Viitor?”. A fost tema evenimentului academic și de dialog interconfesional de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din Bucureşti. Marţi, 10 mai 2016, „Amfiteatrul I. G. Coman” al facultăţii a găzduit de la ora 14.00, dezbaterea în care s-au punctat câteva teme importante: „Ziua Europei şi contribuţia Bisericilor la unitatea europeană (9 Mai)”, „Declaraţia de la Havana (12 februarie 2016)” şi „ Declaraţia de la Bucureşti (7-9 Mai 1999, Vizita în România a Papei Ioan Paul al II-lea şi întâlnirea cu Patriarhul Teoctist).

La eveniment au participat: pr. prof. univ. dr. Wilhelm Dancă, de la Facultatea de Teologie Romano-Catolică din Bucureşti, dr. Laurenţiu Tănase, Facultatea de Teologie Ortodoxă din Bucureşti, preot dr. Aurel Mihai - Vicar eparhial Arhiepiscopia Bucureştilor, dr. Mircea Botescu, de la Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială şi studenţi.

„Are viitor în măsura în care Biserica va fi prezentă în conştiinţa şi memoria Europei, fiindcă este o chemare continuă la a manifesta respiraţia unităţii, prin valorile care stau la baza identităţii europene. Ştim că atât Biserica, cât şi celelalte civilizaţii pe care Biserica le-a întâlnit în lucrarea de evanghelizare, a plămădit la fizionomia Uniunii Europene în zilele noastre”, a mărturisit părintele profesor Wilhelm Dancă.

Locul şi rolul religiilor în această Europă, trebuie să fie cât mai evident, apreciază dr. Laurenţiu Tănase, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Bucureşti.

„Este o dezbatere care vine în întâmpinarea cunoaşterii aprofundate a realităților sociale şi din perspectiva vieții religioase, de aceasta ne dorim să evidențiem rolul şi locul religiilor în spațiul european. De aceea, trebuie să vedem dacă proiectul Uniunii Europene aparține doar de politicieni sau instituţiile economice şi sociale, sau  aparţine în egală măsură şi bisericilor. Noi credem că aparţine şi bisericilor”, a spus cadrul didactic.

Rolul Bisericii este de a deschide o cale a dialogului, între popoarele marii familii europene, subliniază preot dr. Aurel Mihai - Vicar eparhial Arhiepiscopia Bucureştilor.

„Cred că Biserica Ortodoxă va avea un rol definitoriu în promovarea unei bune înțelegeri, unei frățietăți între semințiile acestei Europe. Ne gândim la relațiile de prietenie dintre bisericile creștine din Europa, nu de azi de ieri, ci din totdeauna. De altfel cred că plusul de duhovnicie, precum și patrimoniul lăsat de Sfinţii Părinţi vor aduce un plus de dragoste față de Dumnezeu și de recunoaştere a elementelor creştine în spaţiul european”, a afirmat părintele Aurel Mihai.

Declaraţiile de la Havana şi de la Bucureşti au fost explicate de profesorul Mircea Botescu, ca fiind complementare.

„Cele două declarații sunt convergente, complementare și nu fac decât să creeze premise pentru o întărire, o consolidare a unității europene, unitate în diversitate. Practic acestea pun bazele unității spirituale și duhovnicești a Europei, extrem de importante, în contextul problematicii actuale”, a subliniat dr. Mircea Botescu.

Sursa: basilica.ro

Citește despre: