Dezbateri pe teme de identitate şi cultură românească într-o parohie din Spania

Episcopia Ortodoxă Română a Spaniei şi Portugaliei

Dezbateri pe teme de identitate şi cultură românească într-o parohie din Spania

În cadrul Parohiei Ortodoxe Române "Botezul Domnului” din Roquetas de Mar, funcţionează o Şcoală Parohială, unde cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Timotei, Episcopul Ortodox Român al Spaniei şi Portugaliei, se desfăşoară mai multe activităţi, care se adresează copiilor, tinerilor şi adulţilor.

În acest an, Parohia Ortodoxă din Roquetas de Mar a câştigat un proiect pentru Şcoala Parohială numit "Dezvoltarea activităţii Şcolii Parohiale Ortodoxe, ca element de identitate şi cultură românească”. Acest grant, în valoare de 15.000 lei, a fost oferit de către Guvernul României, prin Departamentul Politici Pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni, în urma unui concurs de dosare. Este de menţionat faptul că, în cadrul contractului de finanţare, este prevăzut că beneficiarul, adică Parohia Ortodoxă Roquetas de Mar, va primi un avans din finanţare, iar finanţarea propriu zisă, la sfârşitul perioadei de derulare a proiectului, după evaluarea centralizatorului cu documentele justificative pentru cheltuielile eligibile din proiect. Activităţile social-educative au fost desfăşurate pe mai multe module, după cum urmează: catehism si studiu biblic, activităţi artistice, activităţi ludice, cor si serbări.

OBIECTIVUL GENERAL al proiectului îl constituie: Păstrarea, afirmarea şi promovarea identităţii entice, cultural, lingvistice şi religioase a românilor din Regiunea Almeria-Spania.

OBIECTIVUL SPECIFIC al şcolii parohiale este acela de a oferi fiecărui membru al comunităţii române din regiunea Almeria, posibilitatea de a cunoaşte valorile spirituale şi culturale ale poporului român. Vor fi urmărite două direcţii: transmiterea Evangheliei în duhul tradiţiei ortodoxe şi transmiterea limbii şi culturii române. Un aspect extrem de important este acela că activităţile educative s-au desfăşurat în mod organizat. Este o modalitate care permite formarea continuă a persoanelor implicate în această acţiune, accesul permanent la manuale, broşuri şi alte materiale didactice şi, nu în ultimul rând, facilitează schimburi de experienţă între formatori.

În mod special mulţumim Departamentului Pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni, din cadrul Guvernului României, tuturor tinerilor, părinţilor care i-au îndrumat, precum şi persoanelor care s-au implicat şi au ajutat la buna desfăşurare a activităţilor derulate. (Pr. Gheorghe Adrian Fofiu, sursa: episcopiaspanieiportugaliei.es)

Citește despre: