Dialoguri duhovnicești la Protopopiatul Târgu Neamț

Arhiepiscopia Iaşilor

Dialoguri duhovnicești la Protopopiatul Târgu Neamț

În cadrul Protopopiatului Târgu Neamţ s-a desfăşurat marţi, 6 martie 2018, prima întâlnire din seria conferinţelor „Serile duhovniceşti Sfântul Paisie Velicicovschi“. În cadrul acestei prime activităţi au participat atât preoţi din cadrul protoieriei, cât şi credincioşi din împrejurimi.

Evenimentul moderat de părintele Gheorghe-Marian Filip, misionar protopopesc, a avut ca temă „Cea dintâi datorie a creştinului“, subiect ce a fost tratat de părintele Ovidiu Dediu de la Parohia Poiana Brusturi, dar şi de părintele Gheorghe Platon de la Parohia Blebea, ambii preşedinţi de cerc pastoral în cadrul protoieriei. Între cele două prelegeri, Grupul vocal „Gloria Dei“ al Seminarului Teologic Ortodox „Veniamin Costachi“ de la Mănăstirea Neamţ, dirijat de prof. Adrian Cojocariu, a interpretat câteva piese religioase, specifice Postului Mare.

Mai multe detalii legate de această conferinţă ne-a oferit pr. Gheorghe-Marian Filip: „Această întâlnire este prima dintr-o serie de evenimente duhovniceşti, puse sub binecuvântarea Sfântului Paisie de la Neamţ, părintele isihasmului nemţean, dascăl al pocăinţei şi smereniei. Ne dorim ca în cadrul acestor întâlniri să dialogăm cu participanţii conferinţelor spre a înţelege mai uşor tainele credinţei creştin-ortodoxe. În această primă seară am dezbătut datoria creştinului de a se îngriji de suflet, ca cea dintâi datorie a sa. Preoţii care au susţinut această temă au încercat să facă cât mai accesibil acest subiect, astfel încât această îndatorire să fie una de căpătâi pentru fiecare. Părintele Gheorghe Platon a subliniat în prelegerea sa despre mântuire, ca îndatorire de căpătâi a fiecărui creştin, căci Dumnezeu ne arată fiecăruia ce trebuie să facem ca să dobândim Împărăţia cea veşnică. Totodată, ne însoţeşte în această călătorie, purtându-ne sarcinile şi dându-ne tărie. De asemenea, părintele Ovidiu Dediu a prezentat în referatul său izvoarele divine: Sfânta Scriptură şi Sfânta Tradiţie. Aceste izvoare ale revelaţiei dumnezeieşti reprezintă cuvântul lui Dumnezeu către oameni, pentru ca omul să cunoască calea spre mântuire. Cu cât omul Îl caută mai mult pe Dumnezeu, cu atât Dumnezeu i se descoperă mai mult“.

La finalul celor două discursuri s-a desfăşurat o sesiune de întrebări şi răspunsuri pe marginea temei discutate, publicul prezent primind răspunsurile de la conferenţiari. Următoarea seară duhovnicească va avea loc peste două săptămâni, continuând astfel acest proiect.

Citește despre: