Distincția de vrednicie „Crucea Sfântul Ierarh Iosif cel Milostiv”, dăruită pentru prima dată unui cleric din cadrul Arhiepiscopiei Iașilor
În data de 28 iunie 2022, după desfășurarea conferinței de vară din cadrul Protopopiatului Roznov, județul Neamț, prezidată de Preasfințitul Episcop-vicar Nichifor Botoșăneanul, a avut loc la Parohia „Sfântul Ilie” – Chintinici (Roznov) slujba de sfințire și binecuvântare a ultimilor edificii zidite, refăcute și înfrumusețate prin râvna enoriașilor parohiei: troița Învierii, clopotnița, paraclisul de iarnă, muzeul etnografic.
În jurul orei 15:00, părintele protopop Bogdan Frăsilă, alături de familia preotului paroh dr. Vasile Iulian-Mihail, dimpreună cu credincioşii din Chintinici, primarul şi viceprimarul localităţii, oficialităţi locale, dar şi mulţime de copii, tineri şi adulți îmbrăcaţi în tradiţionalul costum popular, l-au întâmpinat la poarta bisericii pe Preasfințitul Episcop Nichifor Botoșăneanul, care, după tradiţionala primire cu pâine şi sare, a fost condus de soborul preoţilor slujitori în biserică. Ierarhul a binecuvântat mulțimea credincioșilor, apoi a oficiat slujba de sfințire e edificiilor mai sus enumerate.
„Dacă omul își păstrează viața curată, toată casa îi va fi păzită cu binecuvântarea lui Dumnezeu”
În cuvântul de învăţătură ierarhul a subliniat următoarele:
În tot ceea ce săvârșim în Biserică și în viața de zi cu zi, ar trebui să închinăm Bunului Dumnezeu cu bucurie și putere. Dacă omul își păstrează viața curată, toată casa îi va fi păzită cu binecuvântarea lui Dumnezeu. Rugăciunea de binecuvântare rostită de preot la Sfânta Liturghie are o putere reală de a ne dărui iertarea păcatelor, pentru că un preot în viața parohiei trebuie să fie precum un înger în viața oamenilor. Dumnezeu ajută și binecuvântează pe cel care I se încredințează cu toată nădejdea și puterea sufletului său. Puterea binecuvântării omului în biserică lucrează covârșitor asupra omului pentru a ne putea dezlega de puterea răului. În toată truda noastră, Dumnezeu ne cheamă să fim împreună cu El, în tot lucrul mâinilor noastre. Avem încredințarea că Dumnezeu va lucra în viața fiecărui credincios din toate cele binecuvântate și sfințite astăzi.
În continuare, preotul paroh Vasile Iulian-Mihail a făcut un scurt istoric al vizitelor pastorale efectuate de ierarhi de-a lungul timpului în parohie şi a edificiilor sfinţite aici, subliniind ideea de unitate a unei parohii aflată în binecuvântarea și ascultarea arhiereului: „Așa cum sfântul Proroc Ilie, ocrotitorul parohiei noastre, a săvârșit minunea înmulțirii făinei și untdelemnului la văduva din Sarepta Sidonului, la fel în parohia noastră, făina credinței și untdelemnul faptelor bune s-au înmulțit mereu și au rodit atâtea lucruri frumoase care au înfrumusețat podoaba casei lui Dumnezeu. Preotul trebuie să lucreze cu timp și fără timp ca Evanghelia cuvântului lui Dumnezeu să fie centrul și îndreptarul sufletului fiecărui credincios pentru care vom da seamă înaintea lui Dumnezeu. Râvna Sfântului Ilie ar trebui să cuprindă sufletul fiecărui credincios doritor de sfințenie, pace și binecuvântare de la Dumnezeu”.
Preasfințitul Părinte Episcop-vicar Nichifor a felicitat familia părintelui, pe donatori şi enoriaşi, pentru felul în care au ştiut să zidească şi să împodobească biserica cu o pictură luminoasă , dar și edificiile adiacente, permanent îngrijite și înfrumusețate, oferind diplome de vrednicie tuturor celor care au ajutat de-a lungul timpului la construcţia acestor edificii.
Pentru implicarea şi hărnicia de care a dat dovadă, preotul paroh Vasile Iulian-Mihail a primit distincţia „Crucea Sfântul Ierarh Iosif cel Milostiv”.